szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hajdú Sándort 76 éves korában érte a halál.

A zeneszerzőként és zongoristaként ismert zenész Nagykanizsán született, Kodály Zoltán növendéke volt, majd a Bergendy együttes tagjaként ismerte meg az ország – idézte fel az Index.

Legismertebb slágere az Iskolatáska című dal volt. Zenei karrierjét 1980-tól a nyíregyházi Móricz Zsigmond majd 1992-től a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznál folytatta zenei vezetőként.

Hajdú Sándor egy 2002-es tévéinterjúban azt mondta, nem gondolta, hogy ekkora sláger lesz az Iskolatáskából. "Az elején nem éreztem olyan jól a dolgot, mert úgy éreztem, hogy hát, ilyen kis vacakkal is lehet valamit kezdeni. És erre kiderült, hogy egy csomó szerző később utánozni próbálta azt, hogy hogy lehet egy ilyen egyszerű dallamból mégis ennyit kihozni."

A dal a Bergendy zenekar 1973-as Hétfő című albumán jelent meg. Demjén Ferenc állítólag azzal adta át a szöveget a zeneszerzőnek, hogy "na, te, mázlista, megint a te dalodra írtam a legjobb szöveget!". A dalban szereplő Peti a beszámolók szerint egyébként létező személy, Bergendy István öccsének a fia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milan Kunderáé idén a Franz Kafka-díj

Milan Kunderáé idén a Franz Kafka-díj

Egy lépéssel közelebb kerültünk a cukorbetegek álmához

Egy lépéssel közelebb kerültünk a cukorbetegek álmához

Nagyot estek az OTP részvényei

Nagyot estek az OTP részvényei