szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rossz hír: nem választották be Szász János filmjét az Oscar-döntőbe jutott öt film közé. A gálán tarolhat viszont az Amerikai botrány és a 12 év rabszolgaság. Leonardo DiCapriónak is van esélye, hogy végre megkapja az áhított szobrocskát. Cikkünk folyamatosan bővül.

Magyar idő szerint fél három után néhány perccel hozta nyilvánosságra a Thor és más nagysikerű filmek sztárja, Chris Hemsworth és az akadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs az Oscar-díjra nominált filmek listáját.  

Számunkra a legfontosabb kategória sajnos csalódást okozott: nem lesz magyar film az idegen nyelvű filmek kategóriájában, ugyanis Szász János A nagy füzete nem jutott be – a nevezett 76 filmből készített kilences listáról – a döntőbe. Magyar filmet már többször nomináltak az Oscar-díjra, de csak 1982-ben, Szabó István hozta el végül a szobrocskát a Mephistóért. Ott volt a legnagyobb filmes siker kapujában 1969-ben Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk, 1975-ben Makk Károly Macskajáték, 1979-ben szintén Fábri Magyarok, 1981-ben Szabó István Bizalom, Kabay Barna 1984-es Jób lázadása, valamint Szabó Redl ezredes (1986) és Hanussen (1989) című alkotása is.

Szász János egyébként a hvg.hu-nak korábban elmondta, nagyon elégedett a kilencbe kerüléssel is, azt is óriási megtiszteltetésnek tartja. „Azért ha nem sikerülne a legjobb öt közé bekerülni, egy-két napig biztosan szomorú lennék, de végső soron büszke leszek, hogy idáig jutottunk” – tette hozzá még a nomináltak kihirdetését megelőzően.

Csütörtök délután is hasonlóan nyilatkozott a rendező. "Most is azt gondolom, hogy nagyon sok minden történt már ezzel a filmmel. Természetesen most csalódott, szomorú vagyok, de igyekszem arra gondolni, ami jó volt eddig és arra, ami ezután fog a filmmel történni" – fogalmazott. Elmondta: két forgatókönyv létezett A nagy füzet amerikai bemutatójára. Így, hogy nem került a legjobb öt közé a produkció, várhatóan csak májusban kerülhet az amerikai közönség elé.
    
Szász János szólt arról is, hogy korábban nem tekintett versenyként az Oscar-jelölésre, de az utolsó órákban rajta is eluralkodott a versenyláz. "Van bennem szomorúság, de azért ezt bőven túl fogom élni. Eljutottunk a legjobb kilenc filmig, én erre nagyon-nagyon büszke vagyok. Megyek tovább azon az úton, amelyen elindultam" – tette hozzá az MTI-nek.

A kategóriában idén az Európai filmdíj-gálán taroló olasz A nagy szépség (rendezte: Paolo Sorrentino), a tavaly az összes rangos filmes mustrán jelölt, és a főszereplőjével díjat is nyert különös, feszült szociálpszichológiai tanmesének is beillő dán A vadászat (rendező: Thomas Vinterberg), a megható témát feldolgozó belga Alabama és Monroe (rendező: Felix Van Groeningen), a Cannes-ban már bizonyított kambodzsai, a Vörös Khmer-időszakot feldolgozó The Missing Picture című dokumentumfilm (rendező Rithy Panh) és a palesztínai Omar című film versenyez.

©

 A legtöbb kategóriában szerepel a 12 év rabszolgaság, az Amerikai botrány, de több díjat begyűjthet március 2-án a Gravitáció és A Wall Street farkasa is. 2013 legjobb filmje az alábbi tíz alkotás közül kerül ki: 12 év rabszolgaság, Gravitáció, Mielőtt meghaltam, Amerikai botrány, Phillips kapitány, A nő, Nebraska, Philomena - Határtalan szeretet és az A Wall Street farkasa.

A legjobb színész kategóriában Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa), Chiwetel Ejio (12 év rabszolgaság), Christian Bale (Amerikai botrány), Bruce Dern (Mandela) és Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam) versenyez. A legjobb színésznő kategória nomináltjai: Amy Adams (Amerikai botrány), Cate Blanchett (Blue Jasmine), Sandra Bullock (Gravitáció), Judi Dench (Philomena - Határtalan szeretet) és Meryl Streep (Augusztus Oklahomában).

©

A legjobb rendező David O. Russell (Amerikai botrány), Alfonso Cuarón (Gravitáció), Alexander Payne (Nebraska), Steve McQueen (12év rabszolgaság) vagy Martin Scorsese (A Wall Street farkasa) lehet.

További kategóriák nomináltjait itt tanulmányozhatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Börtönlázadás tört ki a Kozma utcában, könnygázt is bevetettek az őrök

Börtönlázadás tört ki a Kozma utcában, könnygázt is bevetettek az őrök