szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Hol találjuk a világon a legjobb iskolákat – és a legboldogabb gyerekeket?” címmel közölt érdekes ábrát a buzzfeed.com. Az OECD-adatok alapján a magyar gyerekek igencsak aggasztó kategóriába kerültek.

A hároméves, 65 országra kiterjedt vizsgálat a „boldogság-faktort” a „Jól érzem magam az iskolában” kérdésre adott válaszok alapján rangsorolta, az „jó iskola-faktort” pedig a 15 éves gyerekek matematikai, természettudományos és szövegértési PISA-mérésen elért teljesítményei alapján képzett kombinált érték alapján. Az eredmények erősen árnyalják a nemrégiben nyilvánossárgra hozott PISA-vizsgálatok adatait. 

Azon ugyanis nagyon jó teljesítményt érnek el például a finn, észt, lengyel gyerekek, akik mint kiderült, rosszul érzik magukat az iskolában. Ennek ellenkezője igaz Perura, Indonéziára, Kolumbiára vagy Albániára, ahol viszont jól érzik magukat a tanulók, de a teljesítményük csapnivaló.

A legirigylésre méltóbb helyzetben a teljesítményt és boldogságot egyszerre vizsgáló adatok szerint a szingapúri, tajvani, hongkongi gyerekek vannak, Európából pedig a svájci, lichtensteini társaik. A legboldogtalanabb és legeredménytelenebb gyerekek Katarban, Argentínában, Cipruson, Görögországban élnek, de nem sokkal jobb a helyzet két szomszédunknál, Szlovákiában és Romániában sem.

Ha csak az iskolában legboldogabb gyerekeket tekintjük, a listát Indonézia vezeti és Dél-Korea zárja, ha csak a tanulói teljesítményeket, akkor az élen Sanghaj, a lista végén Peru áll.

Mint a buzzfeed.com ábrája látványosan mutatja, nincsenek túl jó helyzetben a magyar diákok sem: abban a negyedben találjuk fiainkat és lányainkat, amely mindkét faktort tekintve átlag alatti.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!