szerző:
Ivanyos Judit
Tetszett a cikk?

"Kevesen gondoljuk végig, hogy adott körülmények között, korlátlan hatalommal a kezünkben mi mindenre lennénk képesek mi is" - veti fel az alap szociálpszichológiai dilemmát Bettina Göring az On the Spot következő, "Diktátorok gyermekei" sorzatának egyik epizódjában. Milyen lehet egy diktátor mellett felnőni? Elismerik-e apjuk bűneit gyermekeik? Ki tudnak-e lépni szüleik árnyékából? A dokumentumsorozat hat 20. századi diktátor egy-egy leszármazottját mutatja be. Az alkotókat, Cseke Esztert és S. Takács Andrást Mexikóban értük utol Skype-on.

hvg.hu: Gondolom most is forgattok Mexikóban. Talán ott is találtatok egy diktátorfit?

S. Takács András: Nem, már a következő forgatást készítjük elő, miközben az otthoni csapattal párhuzamosan véglegesítjük a Diktátorok gyermekeit. Aztán, ha minden igaz, eljutunk az Antarktiszra is. Itt már a következő évad első filmjeit forgatjuk.

hvg.hu: Annak mi lesz a tematikája?

S.T.A.: Diktátorok unokáiról szól majd...

Cseke Eszter: Csak hülyéskedik, a következő évad tematikája még titok.

On The Spot” kézikamerával a világ körül

Cseke Eszter és S. Takács András 2009 óta járják a világot, eddig több mint negyven dokumentumfilmet forgattak, többek között háborúkról, törzsekről, modernkori rabszolgaságról, tibeti önégető szerzetesekről, indiai becsületgyilkosságokról. Nem stábbal dolgoznak, az útjaik során történteket két kis kamerával rögzítik. Így közelebb kerülnek a szereplőikhez, jobban megnyílnak nekik, és a műsor is sokkal közelebb kerül a nézőhöz. Voltak már szinte mindenhol, például Afganisztánban, Iránban, Izraelben és Nepálban is. Az On The Spot nemzetközileg is elismert: a gázáról szóló epizód júniusban a Monte-Carlói Televíziós Fesztiválon elnyerte az Arany Nimfát, korábban pedig burmai riportjukkal, amely a BBC-n is feltűnt, az Európai Parlamentben Press Freedom Awardot kaptak. A hatodik évad, az „On The Spot: Diktátorok gyermekei” közel egyórás epizódjait kéthetente szerda esténként sugározza az M1, a bevezető rész január 29-én látható. A sorozat hét részből áll:  

hvg.hu: Rendben. Szerdán kerül adásba a „Diktátorok gyermekei” első epizódja. Hány részes lesz a sorozat, mely despoták fiait, lányait sikerült megtalálnotok?

Cs.E.: Első körben hét epizód készült, többek között Hermann Göring, Augusto Pinochet, Pol Pot, Fidel Castro és Idi Amin Dada leszármazottaival. Dióhéjban arról szólnak a filmek, hogy a XX. század diktátorainak leszármazottai hogyan birkóznak meg a szüleik örökségével. Nem történelmi elemzések, hanem szubjektív portrék.

Cseke Eszter és S. Takács András, a World Press Photo kiállítás budapesti megnyitóján
©

hvg.hu: Az első rész az egykori ugandai diktátor, Idi Amin Dada fiáról szól.

Cs.E.: Idi Amin Dadának sok gyereke van, többükkel hosszasan egyeztettünk a forgatásról. Az egyikük végül meghívott minket egy nagy családi összejövetelre. Már Ugandában voltunk, amikor kiderült, hogy nincs semmiféle összejövetel, és soha többé nem vette föl a telefont. Már a tartalék témán kezdtünk dolgozni, amikor egy másik testvér találkozóra hívott, és elmesélt egy hihetetlen történetet.

Ehhez tudni kell, hogy Idi Amin paranoiája uralkodásának utolsó éveiben odáig fokozódott, hogy megölette legfontosabb támaszát, aki a minisztere és jó barátja is volt. Árulásra gyanakodott. Egyértelműen politikai gyilkosság volt, a miniszter mellett megölték a kabinet egy másik tagját és Uganda érsekét is. Óriási botrány lett, a kormány autóbalesetnek próbálta beállítani, de Amin egykori barátjának a holttestén a 33 golyónyomot nehezen lehetett így megmagyarázni. Ennek a meggyilkolt miniszternek a fia és Idi Aminnak a fia gyerekkorukban ismerték egymást, aztán harminc évig nem beszéltek. Az egyik Amerikában, a másik többek között Szaúd-Arábiában élt, végül mindkettő hazaköltözött, és véletlenül újra találkoztak. Ők a szerda esti film főszereplői.

Idi Amin
©

hvg.hu: Akkor, ti hoztátok őket össze?

S.T.A.: Nem. Ugyanannak a vállalkozónak kezdtek el dolgozni. Felajánlották, hogy elkísérhetjük őket a Kidepo Nemzeti Parkba, ahol Idi Amin anno elkezdett építeni egy hatalmas szállodát, de mielőtt befejezhette volna, megbukott. A vállalkozó ezt a hotelt akarja felvirágoztatni, és a két fiút bízta meg, hogy mérjék fel a terepet. Ez volt az első olyan alkalom, hogy a két férfi napokig össze volt zárva, és végre kibeszélhették a múltat. A helyszínnél forgatókönyvíró se találhatott volna jobbat: az afrikai szavanna, zsiráfokkal, oroszlánokkal, ahonnan nincs hova menni, ha konfliktus van, akkor sem.

hvg.hu: Néha van is egy kis természetfilm-fíling.

Cs.E.: Mi is, ők is el voltak ájulva a látványtól, főleg amikor hajnalban három méterre tőlünk ásítozott két oroszlán. Szerencsére volt köztünk egy szélvédő.

hvg.hu: A film nézése közben olyan érzésünk van, mintha ott sem lennétek. Hagytátok, hogy menjen minden a maga útján?

S.T.A.: Na, ennek örülünk. Rengeteget beszélgettünk velük, kamerával a kezünkben és olyankor is, amikor nem forgott a kamera, de sokszor nem kellett mást tennünk, mint felvetni egy-egy témát, és megvárni, amíg elfelejtenek minket, és egymással kezdenek beszélgetni. Ennél őszintébb és ideálisabb helyzetet nehezen tudunk elképzelni egy dokumentumfilm készítéséhez. Nem egyszer fordult elő, hogy mi is megilletődtünk a forgatás közben, nem csak ők.

hvg.hu: Hogy lehet kezelni egy ilyen helyzetet?

Cs.E.: Alapesetben lehetőleg el kell rejteni, hogy ne befolyásold a szituációt, illetve, hogy ne remegjen a kamera. De ezekben a helyzetekben olyan mélyen voltak a tragédia közös felgöngyölítésében, hogy szerintünk azt se vették volna észre, ha zokogni kezdünk.

hvg:hu: Nem lepődnek meg a korotokon?

S.T.A.: Nem kérdezték, hogy hány évesek vagyunk. Viszont azt tudjuk, hogy Amin fia alaposan utánanézett a neten az On The Spotnak, mielőtt elkezdett velünk dolgozni, mert mindent tudott rólunk és a korábbi filmjeinkről. Érthető az óvatosság, ezeket az embereket elég gyakran zaklatja a nemzetközi média.

hvg.hu: Felzaklattátok az interjúalanyokat?

Cs.E.: Többnyire egymást zaklatták fel, de az is előfordult, hogy belekérdeztünk valami érzékenyebb témába az Amin rendszert illetően, és hirtelen megfagyott a levegő. Például, amikor arról volt szó, hogy hányan haltak meg.

De nekünk nem az volt a feladatunk, hogy szembesítsük Amin fiát az apja gaztetteivel, hanem hogy megteremtsük annak a feltételeit, hogy ők ketten elrendezzék egymás között a személyes, családi és törzsi traumákat és konfliktusokat. Ez sokkal fontosabb és erőteljesebb annál, mint hogy két riporter játsza az igazság bajnokát.

hvg.hu: Mennyire hagyták, hogy belemásszatok az életükbe?

S.T.A.: Volt, aki nagyon, volt, aki zárkózott maradt egészen a forgatás végéig. Ez nehezebb munka volt, mint eddig bármi, amit csináltunk, gyakorlatilag újra kellett tanulnunk a szakmát. Volt kudarcélmény is bőven, de az már nem kerül a nézők elé, mi viszont sokat tanultunk belőle.

Minden, amit az elmúlt években a terepen megtanultunk, törzseknél, frontvonalon, elnöki palotákban, hajíthattuk ki az ablakon, mert ezeknél az embereknél nem működött. Egészen másképpen kellett megközelíteni és megnyitni őket.

hvg.hu Hogy álnak ezek az emberek az apjukhoz, elismerik a bűneiket?

Cs.E.: Nagyon különbözőképpen. Van, aki az apja gyűlöletéből táplálkozik, más az élete árán is tagadná a történelmi tényeket, azt, ami mára a napnál is világosabb. És olyan is van a szereplőink között, például Bettina Göring, aki úgy érzi, hogy csak akkor találhat megnyugvást, ha a megbocsáthatatlan bűnöket is sikerül megbocsátania.

hvg.hu: Milyen egy diktátor gyermeke? Fel lehet fedezni rajtuk valamilyen zsarnoki hajlamot?

S.T.A.: Van, akin igen. De nem lenne fair részünkről elárulni, hogy kire gondolunk. Ugyanakkor olyan leszármazott is szerepel a sorozatban, aki tudatosan kerülte a hatalmat egész életében, sőt, írtózott tőle. Annyira félt, hogy a gének igenis számítanak, hogy elköttette a petevezetékét, hogy semmiképpen se folytatódjon a vérvonal.

Mi egyébként úgy éreztük, hogy ezt a döntését mára megbánta…

Fidel Castro
©

hvg.hu: Hogy tudnak megküzdeni apjuk árnyékával? Mit tapasztaltatok, lehet normális életük?

Cs.E.: Talán egy olyan emberrel forgattunk, akinek sikerült kilépnie az apja árnyékából. Ezeknek a történelmi kereszteknek a cipelése nem áll meg egy generációnál. Ahogy az áldozatoknál, úgy a diktátorok gyerekeinél sem. Akkor sem, ha elítéli az őseit, akkor sem, ha felmenti őket. Biztosan sokakat meglep, de Fidel Castro lánya szerint Castro az egyik leggátlástalanabb és leghazugabb diktátor, akit nyugaton sokan hajlamosak romanticizálni, pedig romba döntötte Kubát. Ezt olyannyira így gondolja, hogy megszökött az apja rendszeréből, és azóta sem bocsátott meg Fidelnek.

hvg.hu: Felelősek-e a fiúk apjuk bűneiért?

Cs.E.: Hogy lennének? De vezekelnek.

S.T.A.: Bettina Göring fogalmazta meg, hogy túlságosan könnyű lesöpörni ezeket az embereket az asztalról annyival, hogy pszichopaták voltak, ők voltak a megtestesült gonosz, és kész. Szerinte, ha ennyivel elintézzük a történelem legsötétebb figuráit, azzal saját magunkat is becsapjuk, mert azt mondjuk, hogy a múltban ott volt a gonosz, mi pedig itt vagyunk a jelenben, a jók.

Cs.E: És kevesen gondoljuk végig, hogy adott körülmények között, korlátlan hatalommal a kezünkben mi mindenre lennénk képesek mi is… Ez sokkal ijesztőbb!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!