szerző:
hvg.hu

Burmában 20 év után először tartanak választásokat november 7-én, részben erről is szól a Spektrum tévécsatorna On The Spot című műsorának következő epizódja. A csatorna két riportere, Cseke Eszter és S. Takács András magukat turistáknak kiadva jutott be és forgatott a világ egyik legkeményebb katonai diktatúrájában, ahol az egyik legfontosabb ellenzéki vezetővel, U Win Tinnel készített titkos interjút.

„Áprilisban léptük át a burmai határt, a szokásos két kis kameránkkal, hogy titokban dokumentumfilmet forgassunk a katonai diktatúráról, ahová nem engednek be újságírókat” – emlékszik vissza S. Takács András és Cseke Eszter. „Néhány héttel érkezésünk előtt a CNN riportere – nagy meglepetésre – megkapta a legritkább esetben kiadható újságíró vízumot, odarepült, majd órákon belül kitoloncolták az országból. Mi Bangkokban igényeltünk turistavízumot, amolyan hátizsákos utazókként, akik épp Ázsiát szelik át.”

„Egy hét forgatás elég volt rá, hogy az utolsó napokban már mi is teljes paranoiában keljünk és feküdjünk, akárcsak az ellenzékiek, akikkel találkoztunk. Az életüket kockáztatták azzal, hogy szóba álltak velünk, azaz nyilatkoztak a nemzetközi médiának, ezért sok év börtön jár Burmában. Az országot közel ötven éve elnyomó hadsereg mindent megtesz azért, hogy a lehető legkevesebb hír jusson ki a nagyvilágba az elnyomásról” – teszik hozzá az On The Spot készítői.

„Így történhetett meg, hogy a 80 éves ellenzéki vezetővel, U Win Tinnel nem készült nemzetközi tévéinterjú, amióta két éve kiengedték a börtönből. Tizennyolc évet ült politikai fogolyként. Ő volt a Nobel-díjjal kitüntetett, ma is házi őrizetben lévő Aung Szan Szú Kji politikai főtanácsadója, az ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért egyik alapítója.”

„Amikor megtudtuk, hogy találkozhatunk vele, először nagyon megörültünk, aztán még jobban megijedtünk. Nyilván nem véletlen – gondoltuk –, hogy két éve nem találkozott külföldi tévériporterrel, nyilván figyelik, nyilván minket is figyelnek mint külföldieket, egy pillanatra őrültségnek tűnt a vállalkozás, amely beláthatatlan következményekkel járhat. Összekötőinkkel órákon át vettük sorra a lépéseket a szállodafoglalás megváltoztatásától a kazetta kicsempészéséig, hogy mindenki tudja a dolgát. Az interjút az utolsó pillanatra időzítettük, a buddhista újév esti forgatagára, hogy a lehető legkönnyebben elvegyülhessünk a tömegben, miközben a helyszínre érkezünk, és másnap hajnalban elhagyhassuk Burmát.”

„Már Thaiföldről adtuk hírül, hogy elkészült az interjú, a CNN és a BBC is rögtön jelezte, hogy érdekli őket, U Win Tin azonnal üzent, hogy hozzájárul a közel 200 országban való közléshez, elvégre 80 évesen, 18 év börtön után is sikerült kijátszania a világ egyik legkeményebb katonai diktatúráját.”

Az interjú részleteit, illetve a Burmában készült további felvételeket ma este sugározza a Spektrum az On The Spot című műsorban, 22:35-kor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Novemberben szabadulhat a Nobel-díjas mianmari fogoly

Az utóbbi húsz év nagy részét fogságban töltő világhírű mianmari ellenzéki politikus, Aung Szan Szú Kji a november 7-ei választások után néhány nappal szabadulhat - közölték csütörtökön a mianmari (burmai) hatóságok.

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy

Másfél méteres piton rázott fel egy reggeli értekezletet Kínában

Másfél méteres piton rázott fel egy reggeli értekezletet Kínában

Ön dönt, de már nem sokáig: viszik, vagy vezet?

Ön dönt, de már nem sokáig: viszik, vagy vezet?

Kövér László kizárta a parlamenti ülésről az LMP képviselőit

Kövér László kizárta a parlamenti ülésről az LMP képviselőit