szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy lócsontvázat ábrázoló szobor és egy 10 méteres hüvelykujj fogja díszíteni 2015-től a londoni Trafalgar teret.

Hans Haacke német művész Ajándékló című alkotását és David Shrigley Valóban jó című bronz hüvelykujját választotta ki pénteken a londoni önkormányzat a tér szoborcsoportjainak 1841-ben emelt, azóta több mint 150 éven át lakatlan negyedik talpazatra. A lócsontvázat, amelynek egyik lábát a londoni értéktőzsde árjegyzője díszíti, 2015-ben állítják fel. A szobor állítólag utalás akar lenni a téren lévő lovas szobrokra. Shrigley óriáshüvelykujja, amely egy összezárt kézből nyúlik ki, állítólag a pozitivitást akarja sugallni, és 2016-ra kerül a negyedik talpazatra.

Boris Johnson polgármester szerint az önkormányzat két nagyon különböző alkotást választott ki, de mindkettő a maga nemében nagyon talányos.  A negyedik talapzatra eredetileg lovas szobrot terveztek, de sohasem készült el. Másfél évszázadig semmi sem volt rajta, 1999-től kezdtek el a londoni önkormányzat köztéri képzőművészeti programja keretében műalkotásokat helyezni rá, melyeket másfél évente cserélnek. 

Jelenleg egy majd ötméteres kakas van rajta, Katharina Fritsch német szobrász alkotásával a hős katonák komor emlékműveinek akart ellenpontot komponálni a térre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti

Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya