szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntektől tíz napig ingyenesen hozzáférhetővé tette az HBO a Szerelempatak című dokumentumfilmet, amelyben egy kis erdélyi falu idős asszonyai tárulkoznak ki a kamera előtt egykori és mostani szexuális életükről.

A trieszti fesztiválon díjazott tabudöntögető Sós Ágnes-dokumentumfilm főszereplője elvileg Feri bácsi, aki végigvezet a falucskán, bemutatja a helyi asszonyokat. Gyönyörű képekkel (akár a Hukkléban) ábrázolja a rendező a lassú, nyugodt, romantikus falusi életet.

S ebbe villannak be a film gerincét alkotó (elsősorban) asszonyi vallomások, az egymás közötti pajzán beszélgetések. Mert bizony van véleményük a szexről az asszonyoknak, és nem is tartják magukban: olykor a néző bele is pirul az intim kitárulkozásokba.

Ízes szóhasználattal, rendkívül szórakoztatóan mesélnek vágyaikról, tapasztalataikról. Megtudhatjuk, mit tanácsol asszonytársainak Kriszta néni, hogy „akkorát élvezzenek, mint a hájderménykű", továbbá, hogy „szárazon annyit se ér, mind a ganyérakás".

©

A filmre ugyanakkor nem csak a poénos, pajzán kifejezések miatt fogunk emlékezni. Mert, amire eljutunk a film gyönyörű záróképéhez (ahol idős asszonyok hemperegnek le nagyokat kacagva, mint a gyerekek, a domboldalon), rájövünk, hogy a legtöbb interjú, elcsípett beszélgetés az elhalasztott boldogságról szól. El is hangzik egyikőjük szájából, hogy csak a tévéből ismerte meg, mi a szerelem, és megállapította rezignáltan, hogy ebben nem volt része soha. “Minden fiatalnak azt mondom, hogy amíg jól esik, csinálja, ne tartogassa, mert most már… szárad ki, mint a kút” – szól a megszívlelendő tanács.

Tiszántúli Emmánuel
Szilágyi Gyula, a Szerelempatakhoz hasonlóan a szexszel kapcsolatos tabuk döntögetését célzó szociográfiája ingyenesen letölthető a mek.oszk.hu-ról.
Miközben végig kuncogjuk az egy órát, egy-két megrázó pillanatot is elcsíphetünk. Egy öreg bácsi azt meséli, hogy a felesége sokszor megcsalta, de kitartott mellette. Aztán a nő a halálos ágyán elárulta neki: „tudd meg, hogy nem állhattalak soha”.

Ami biztos: a vágy nem múlik. Ahogy – ha nem hagyjuk – a derű sem.

A filmet múlt hétvégén néhány órára már hozzáférhetővé tette a HBO, s a hír gyorsan terjedt is a közösségi oldalakon, de vasárnap este levették. Most péntektől viszont a hbogo.hu oldalon újra meg lehet nézni.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint három évre bezár a párizsi Pompidou Központ

Több mint három évre bezár a párizsi Pompidou Központ

Új dolgot fedeztek fel a koronavírusról magyar kutatók, ez is segítheti a védekezést

Új dolgot fedeztek fel a koronavírusról magyar kutatók, ez is segítheti a védekezést

Lepusztuló budapesti épületeikhez ragaszkodnak az oroszok, és nem partnerek a rendezésben

Lepusztuló budapesti épületeikhez ragaszkodnak az oroszok, és nem partnerek a rendezésben