szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután a francia UPM párt vezére be akart tiltani egy meztelenségről szóló gyerekkönyvet, könyvkiadók és könyvkereskedők egy csoportja úgy döntött, tiltakozik a cenzúra ellen. Méghozzá úgy, mint a könyvben. Ruha nélkül – írja a Könyves blog.

A meztelenségről szóló könyv szerzői, Claire Franek és Marc Daniau szerették volna, ha a gyerekek is természetesen kezelik a meztelenséget, és nem szégyenkeznek miatta. A kötetben minden szereplő leveszi a ruháját, hogy bebizonyítsa, nincs ebben semmi különös – mindenkinek vannak anyajegyei, nemi szerve, köldöke. Vetkőzik a tanár, vetkőzik a rendőr, csak a konzervatív politikus nem vetkőzik. Legalábbis Jean-François Copé nem, akit nagyon felháborított a könyvben ábrázolt kendőzetlen meztelenség – számolt be a Könyves blog. Ahogy fogalmazott: "amikor megláttam, egy pillanatra megállt a szívem".

Részlet a könyvből

A könyv ennek ellenére is a bestsellerlisták élén landolt, a francia oktatási miniszter, Vincent Peillon pedig szélsőséges csoportok szóvivőjének titulálta Copét.

A francia kiadók és könyvkereskedők pedig nem elégedtek meg egy közleménnyel, hanem megmutatták, hogy a meztelenségben tényleg nincs semmi szégyellnivaló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!