szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kulka Jánost soha nem érte hátrányos megkülönböztetés a mássága miatt, de azt szórakoztatónak tartja, hogy ha beírja a keresőbe, hogy Kulka János, az első, ami kijön, hogy Kulka János meleg.

Ellen Page coming outja nyomán a Magyar Narancs magyar színészeket kérdezett meg arról, miért vállalják itthon olyan kevesen melegségüket, és vajon jobb lenne-e, ha ez másképp lenne.

Kulka János a lapnak azt nyilatkozta, mindig szabadon élt, és soha nem kellett bujkálnia. "Talán ezért is lep meg nagyon mindig, ha valakinek ez az élete nagy titka, ha valaki azt gondolja, hogy ettől hátrányok érik" – fogalmazott.

A színész szerint ha egy ismert ember a nyilvánosság elé áll, az talán ezeknek "a rettegő, hátrányos megkülönböztetéstől félő embereknek segít". Kulka ugyanakkor úgy véli, mindenkinek más a saját belső nyilvánossága. "Engem is annyira fel kellett dühítenie Kerényi Imrének, hogy mérgemben még én is buzi legyek. Akár egy ilyen, meglehetősen rideg, részvétlen és a kisebbségek iránt teljesen érzéketlen politikai kurzus is ki tudja váltani az emberből azt a reakciót, hogy nyilvánosságra hozza a saját másságát."

©

"Szeretem az életemet magam élni. Amikor elgondolkozom, hogy nekem kötelességem lenne-e hangosabban vagy még szélesebb nyilvánosság előtt deklarálnom a melegségemet, mindig arra jutok, hogy ha megtenném, pont azok miatt tenném meg, akiknek erre nincs lehetőségük, és akik emiatt talán könnyebben odaállnának a szüleik elé, és azt mondanák, látod, a Mágenheim Ádám is" – magyarázta.

Arra a kérdésre, megnehezíti-e a szakmai előmenetelt egy coming out, Kulka azt mondta, egészen biztos benne, hogy nem. "Vagy talán én voltam szerencsés, hogy csupa olyan társulat tagja voltam, olyan közegekben mozogtam, ahol soha fel sem merült, hogy ettől bárkit hátrány érjen. És a hétköznapokban sem. Jó, azt elég szórakoztatónak találom, hogy ha elkezdem beírni a keresőbe, hogy Kulka János, az első, ami kijön, hogy "Kulka János meleg", a második pedig, hogy "Kulka János zsidó" – ez talán valamit elárul a nethasználók érdeklődési köréről."

A Katona József Színház színésze hozzátette: "Ez lehet, hogy szakmai kérdés is: talán meg tudtam úgy felelni a feladataimnak, talán tudtam olyan hihetően játszani a színpadon vagy filmekben, hogy nem ez az első, ami először eszébe jut rólam az embereknek."

A lap megkérdezte a témában Csákányi Esztert, Bánfalvi Esztert, Cseke Pétert, Pálmai Annát is, Csányi Sándort és Hámor Gabriellát is.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Színészek, írók, festők, olimpikonok, zenészek kérik: oltassuk be magunkat

Színészek, írók, festők, olimpikonok, zenészek kérik: oltassuk be magunkat

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után