szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napokon belül átadják a felújított Várkert Bazárt, amelyet elit közösségi térként, Buda új szimbólumának szán a kormányzat. L. Simon László a projekt keddi sajtótájékoztatóján a költségvetés vitatott részletei és protokoll megnyitó beszéd helyett (amit amúgy is Orbán Viktor fog tartani) inkább a panorámaliftek szépségéről szeretett volna mesélni.

"Nagy adósságot törlesztünk a nemzeti közösséggel szemben" – foglalta össze frappánsan a Várkert Bazár körüli gondolatait L. Simon László kormánybiztos a projekt keddi sajtótájékoztatóján. A rohamtempóban és kisebb botrányok közepette zajló munkálatok befejeztével, pár nappal a választások előtt átadják a budapestieknek a kicsinosított épületkomplexum egy részét.

Az Új Széchenyi-terv Közép-magyarországi Operatív Programja keretében hat és fél milliárd forintból – döntően uniós támogatásokból – megvalósuló grandiózus fejlesztés során nemcsak a 1984 óta zárva tartó, majd az enyészetbe burkolózva a különösen veszélyeztetett műemlékek listájára kerülő Várkert Bazár születik újjá, de a budai vár és környéke közlekedése is változásokon esik át. Míg a Várkert Bazár elegáns közösségi térként lesz értelmezve, a környék a gyalogos közelekdés jegyében újul meg a várfalakon kívül futó panorámaliftekkel, illetve szintén forgalommérséklő, közel 300 helyes mélygarázzsal. Ha ez nem lenne elég, a létesítményhez kapcsolódóan két új villamosmegállót és egy dunai kikötőt is üzembe helyez a BKK.

Csurran, cseppen

"Az Orbán-kormány a huszonnegyedik órában döntött úgy, hogy megmenti az épületet" – kölcsönzött unikum jelleget az alig egy év leforgása alatt lezajló felújítási munkálatoknak L. Simon, aki azt is elárulta, a döbbenetes tempóban megvalósuló pályáztatás, régészeti felmérés és közbeszerzés nem mindennapi teljesítmény. A Várkert Bazár engedélyezési és kiviteli terveit egyébként a Kossuth tér felújítását is jegyző Középülettervező Zrt. készítette, a kivitelezés jogát pedig részben a szomorú és kihasználatlan Bálnáért is felelős West Hungária Bau Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. alkotta konzorcium nyerte el nyílt közbeszerzési eljárásban.

L. Simon László (jobbra) az építkezésen
©

A tervek szerint hasonló módszerrel találnak majd gazdára a Várkert Bazár területén üzemelő vendéglátó-ipari egységek, egy cukrászda és egy elegáns étterem bérleti jogai is, melyekről csak az április 3-i nyitás, illetve a szükséges engedélyek megszerzése után dönt majd az üzemeltető I. kerületi önkormányzat és a Várgondnokság Nonprofit Kft.

Ez egy másik politika

A köztudtaba állami sikersztoriként kommunikált fejlesztés első ütemének lezárását a kormányzat nagyszabású megnyitóval ünnepli, amelyen Rogán Antal fideszes frakcióvezető és L. Simon László rövid köszöntője után maga Orbán Viktor mond avatóbeszédet és vágja át a szalagot. A Várkert Bazár homlokzatának közepén található Gloriette előtti ünnepséggel kapcsolatban L. Simon szerint már most akkora az érdeklődés, hogy a szervezők a területet érintő rakparti villamos és buszforgalom leállítása, illetve az útlezárás mellett döntöttek.

A néptáncosokat, iskolai kórust és Sebestyén Mártát is csatasorba állító megnyitó költségvetéséről L. Simon konkrét számok híján egyelőre annyit árult el, hogy 30 milliónál biztos többe fog kerülni, mely összeg előteremtésében olyan "kormánybizottságtól független források" játszanak kulcsszerepet, mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma vagy Kerényi Imre miniszterelnöki tanácsadó személyes kerete.

Az Atlatszo.hu azon kérdésére, miszerint etikus dolognak tartja-e egy pártpolitikai rendezvény közpénzből való finanszírozását, L. Simon elmondta, Orbán Viktor vagy Rogán Antal felszólalásától az avató semmiképp sem lesz pártpolitikai rendezvény, hiszen teljesen "korrekt dolog, ha egy ilyen projekt átadásakor a miniszterelnök mond beszédet". A kormánybiztos szerint ez a gesztus egy szocialista államfőnek is ugyanúgy kötelessége lenne, bár azt azért hozzátette, "hála a jó istennek nem szocialista kormány van".

A Várkert Bazár neoreneszánsz kertek kiépítését is magába foglaló második ütemével várhatóan augusztus 29-én végeznek, a teljes projekt átadását a kormányzat szeptemberre ígéri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József