szerző:
hvg.hu

Bár csak szeptember végére ígéri a kormány a Várkert Bazár felújításának befejezését, az első ütem – néhány nappal a választások előtt – természetesen már elkészült. A világörökség részét képező budai épületkomplexumot Orbán Viktor adta át. Rogán Antal beszéde alatt az Együtt-PM aktivistái váratlanul egy Kormányváltás 2014 feliratú molinót engedtek le a várból.

Orbán Viktor háromnegyed 11-kor lépett a mikrofonhoz. Kiemelte, hogy egy 30 éves szégyenfoltot sikerült kitörölni a Várkert felújításával Budapest arculatából, ehhez "egységes cél és egységes akarat" kellett. Felidézte az épület történetét, megjegyezte, hogy a Várkert elkótyavetyélését elsősorban Nagy Gábor budavári polgármesternek sikerült megakadályoznia, mint mondta, így nem lett itt külföldi érdekeltségű bevásárlóközpont.

Emlékeztetett, hogy három év alatt sikerült felújítani az Ybl-épületet, amely ma a főváros új büszkesége, modern közösségi térrel, kiállítóteremmel, cukrászdával, étteremmel. Ő is felidézte az összes nemrég átadott épületet, múzeumot, teret, metrót. "Ma már van erőnk megvalósítani olyan nagy célokat, amiket korábban nem volt erőnk" – mondta.

Azt is hozzátette: hogy "a Várkert Bazár a világörökség része, de mostanáig egyben a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek listáján is rajta volt. Micsoda szégyen!". Ma viszont már újra büszkék lehetünk az Ybl-épületre.

A miniszterelnök nem ejtette ki a száján sem április 6-át, sem a választásokat.

10.52 perckor megtörtént a szalagátvágás: Orbán Viktor, L. Simon László és a kivitelező, a Swietelsky Magyarország Kft. vezetője ragadott ollót, és nyisszantotta el a trikolór-szalagot. Ezután országunk vezetői elmentek megtekinteni az új Várkertet, az ünneplő tömeget pedig beengedték az épület egyes részeibe.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Rogán: "Vár áll itt, nem kőhalom"

Orbán előtt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője,  a mostani választáson az I. és V. kerület közös jelöltje kapott szót. Arra emlékeztetett, hogy amikor erre járt az utóbbi 20 évben, a Himnusz "vár állott, most kőhalom" – sorai jutottak eszébe a Várkert pusztuló épületéről. De mostanra már "újra vár áll itt, nem kőhalom". Ide futott ki az – Ifiparkot és rendszerváltást is magában foglaló – gondolatmenet, amelyben sorra vette a mostanában felújított, átadott épületeket, tereket.

Mindehhez erős kormány kell – ez volt a konklúzió és ő április 6-ával zárta a beszédét, amikor is "a jövőbe vetett hitünket nyilváníthatjuk ki".

Eközben a várról egy hatalmas Kormányváltás 2014 molinót engedtek le, ami gyakorlatilag az ünnepség végéig ott is maradt. Akkor szedték (szedették?) le, amikor az embereket kezdték beengedni a Várkertbe.

Később az Együtt-PM közleményben ismerte el, hogy a kormányváltó szövetség az ő és a DK aktivistái lógattak le a Budai Vár faláról a molinót. Aktivistáikat a rendőrség igazoltatta, "az intézkedés folyamatban van". Mint írták a kormányváltó szövetség tiltakozik a manipulált médiaviszonyok és a cenzúrázott közmédia ellen. "Az ilyen és ehhez hasonló formabontó akciókra azért van szükség, hogy a tarthatatlan helyzetre felhívjuk a figyelmet és az üzeneteinek eljuttassuk a választópolgárokhoz." Úgy vélik, április 6-án kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy Magyarország újra normális ország lehessen.

A Munkás-Paraszt kormány tábla is lekerült

Már fél tíz körül gyülekeztek az emberek, főként nyugdíjasok a Várkert környékén. Több százan – magyar zászlóval és fideszes táblákkal, de van "Újjáépítetted a Belvárost Tóni, köszönjük" feliratú molinó is – várják az ünnepélyes átadót. Az újságírókat detektoros kapun engedik be a helyszínre, ahogy az egyik biztosnsági ember megjegyezte "a biztonsági kockázatok végett". Rogán Antal és Orbán Viktor beszédét a helyszínen fogja meghallgatni többek között Fekete György MMA-elnök, Kerényi Imre a leghosszabb titulusú kormánybiztos, Matolcsy György MNB-elnök, Pálinkás József MTA-elnök, és a "hipszterszemüvegben megjelent" Kovács Ákos.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A műsorvezető a miniszterelnökön kívül köszöntötte Kövér Lászlót, Polt Pétert, L. Simon Lászlót, Tarlós Istvánt, akik meghajlással nyugtázták a köszöntést, az emberek pedig mindezt ovációval, illetve "Éljen Viktor!"-rigmusokkal nyugtázták.

Az ünnepség a Himnusszal kezdődött. A beszédek sorát L. Simon László a budai Vár felújításáért felelős kormánybiztos nyitotta meg, aki megköszönte a kormánynak, hogy nem hagyta veszni az épületet, Orbán Viktornak pedig azt, hogy a kormánybiztosi munkát rá bízta. Továbbá megköszönte a kivitelezésben részt vevők példátlanul gyors munkáját. "Az építkezésen 27 mérnök irányítása mellett mintegy 800 ember dolgozott naponta." Beszédében többször mondta el a köszönömöt (Tarlós, Rogán, a kerületi polgármester és még sokan mások kaptak a hálájából), mint egy Oscar-gála összes nyertese összes beszédében.

Kiemelte, hogy a korábban Forradalmi Munkás-Paraszt kormány táblát lecserélték egy olyan táblára, ami szerint a beruházás az EU és a magyar kormány jóvoltából valósult meg. A beszéd végén ő is megkérte az embereket, hogy adjanak további bizalmat a kormánynak, hogy folytathassák a munkát. A Várkert ugyanis nincs kész, a neoreneszánsz kertek kiépítését is magába foglaló második felújítási ütemmel várhatóan augusztus 29-én végeznek, a teljes projekt átadását a kormányzat szeptemberre ígéri.

Az érdeklődők mintegy kétezren lehettek, amikor a népzenés, Ybl Miklósra emlékező esztrádműsor elkezdődött.

A műemlék fejlesztésének első ütemében teljesen felújították a kétszáz éve született Ybl Miklós által tervezett részeket, kialakítottak egy összesen 2500 négyzetméteres kiállítóteret, valamint egy 900 négyzetméteres rendezvénytermet is. Az épületegyüttes déli palotáiban csütörtökön három kiállítás nyílt, amelyek Ybl Miklós munkásságát, a bazár építési munkálatait, valamint a rekonstrukció során feltárt leleteket mutatják be.

Az érdeklődők a Várkert Bazár homlokzata előtt, a teljes hosszában lezárt Lánchíd utcán kivetítőkön követhették nyomon a programot. Az ünnepség miatt a 19-es és a 41-es villamosok nem közlekedtek, így a helyszín csak gyalogosan volt megközelíthető a Clark Ádám tér, illetve a Szarvas tér felől.

1984-ben egy Edda koncert után zárták be

Az Ybl tervei alapján 1875 és 1883 között készült neoreneszánsz épületegyüttes számos viszontagságon ment keresztül az évek során, 1984 óta (amikor – mint Orbán mondta – egy "szó szerint falrengető" Edda -koncertet tartottak) teljesen zárva volt. 1996-ban felkerült a World Monuments Fund (WMF) műemlékvédő szervezet világ száz legveszélyeztetettebb műemlékeit nyilvántartó listájára.

A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan megújult a bazár szomszédságában lévő Semmelweis Orvostörténeti Múzeum teljes lábazata is, valamint kicserélték a nyílászárókat, a csatornákat, és a tetőszerkezeten kívül a teljes homlokzatot is felújították.

A beruházás részeként többek között szabadtéri mozgólépcső és liftek épültek, amelyek hozzájárulnak a Vár könnyebb, akadálymentes megközelítéséhez.

A Várkert Bazár fejlesztésének második ütemében augusztus 28-ig befejezik a multifunkcionális rendezvényterem és a mélygarázs munkálatait, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukcióját. Ekkorra megújul a Lánchíd utca, hajókikötőt és új villamosmegállót építenek a Várbazár elé.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

L. Simon László korábban, a sajtóbejáráson cáfolta, hogy Orbán Viktor vagy Rogán Antal felszólalásától az avató pártpolitikai rendezvénnyé válna, hiszen teljesen "korrekt dolog, ha egy ilyen projekt átadásakor a miniszterelnök mond beszédet". A kormánybiztos szerint ez a gesztus egy szocialista államfőnek is ugyanúgy kötelessége lenne, bár azt azért hozzátette, "hála a jó istennek nem szocialista kormány van".

A Várkert Bazár fejlesztése részben az Új Széchenyi-terv Közép-magyarországi Operatív Programjának 6,7 milliárd forint összegű támogatásával valósult meg. Az engedélyezési és kiviteli terveit egyébként a Kossuth tér felújítását is jegyző Középület-tervező Zrt. készítette, a kivitelezés jogát pedig részben a szomorú és kihasználatlan Bálnáért is felelős West Hungária Bau Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. alkotta konzorcium nyerte el nyílt közbeszerzési eljárásban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több, mint 33 millió forintból készült el egy másfél kilométeres poros út Zalában

Több, mint 33 millió forintból készült el egy másfél kilométeres poros út Zalában

Sietnie kell annak, aki banki kedvezményt is szeretne a babaváró hitel mellé

Sietnie kell annak, aki banki kedvezményt is szeretne a babaváró hitel mellé

A politika játékszerévé vált a színháztámogatási rendszer

A politika játékszerévé vált a színháztámogatási rendszer

Nem léphet be a KDNP-be a volt MSZP-s polgármester

Nem léphet be a KDNP-be a volt MSZP-s polgármester

Kiöntötte a pilóta a kávéját az óceán fölött, kényszerleszállás lett a vége

Kiöntötte a pilóta a kávéját az óceán fölött, kényszerleszállás lett a vége

Feljelentést tettek Puzsérék Berki leadott ajánlásai miatt

Feljelentést tettek Puzsérék Berki leadott ajánlásai miatt