szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A náci diktátornak a Bajor Alpokban lévő rezidenciájában, illetve a Göring által lakott szomszédos házban talált mintegy negyven tárgyat kínáltak volna eladásra egy franciaországi árverésen. Zsidó- és antiszemitizmus elleni szervezetek tiltakoztak, így végül elálltak az aukciótól.

Nagy vitát váltott ki egy április végére tervezett párizsi árverés, amelyen Adolf Hitler és Hermann Göring tárgyai – egyebek mellett útlevelek, könyvek, edények – kerültek volna kalapács alá. Az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Nemzeti Tanácsa (BNVCA) és a Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (CRIF) követelte a mintegy negyven tárgy április 26-ra tervezett elárverezésének betiltását, mert az szerintük sérti a nácizmus áldozatainak emlékét. 

Az árverésekért felelős hatóság, a CVV végül bejelentette: a Vermot de Pas aukciósház eláll az árveréstől. Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter üdvözölte az aukciósház döntését, amelyet a történelem és a erkölcs szempontjából szükségesnek nevezett. Filippetti levélben kérte a CVV-t, hogy állítsa le az árverést. 

A "2. DB (páncélos hadosztály) hadizsákmánya Hitler Berghofjában 1945 májusában" elnevezésű aukción, a náci diktátornak a Bajor Alpokban lévő rezidenciájában, illetve a Göring által lakott szomszédos házban talált mintegy negyven tárgyat kínáltak volna eladásra. Szerepelnek köztük abban a szállodában használt edények is, amelyben a Harmadik Birodalom vezetői megszálltak.

A tárgyakat négy tulajdonos akarta eladni, közöttük egy egykori őrmester. A 93 éves volt ellenálló, ma párizsi lakos elmondta, véletlenszerűen vette el a vonatból, ami éppen megtetszett neki. Közöttük volt egy Lucas Cranachról szóló 19. századi album, amely Göring születésnapi ajándéka volt. Értékét 1000-2000 euróra (307-615 ezer forint) becsülik. Ugyancsak ő vett magához egy 17. századi kalligráfiát, amelyet Göring 1935-ben kapott ajándékba.

Társai elvittek Hitler rezidenciájáról egy horogkeresztekkel díszített ládát, amelyet a Führer a 49. születésnapjára kapott ajándékba – ennek becsült értéke 3000-5000 euró (922,8 ezer-1,5 millió forint) –, továbbá egy kis asztalterítőt a náci sassal, Hitler monogramjával és horogkereszttel

A páncélos hadosztály zsákmánya lett egy 1938-as kézirat is, amelyben Franco spanyol diktátor kitüntetésben részesíti Göringet, ezért 3-4000 ezer eurót remélnek az aukción.

Az aukciósház becsüse közölte, hogy az árveréshez kérték az illetékes kereskedelmi hatóság előzetes engedélyét, amelyet meg is kaptak, azzal a feltétellel, hogy horogkeresztet ábrázoló tárgyakat nem teszik közszemlére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!