szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A valóság jobb történeteket produkál, mint a fikció, a dokumentumfilm pedig sokszor izgalmasabb, mint egy fordulatos játékfilm. A hiánypótló hétvégi Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál a műfaj hazai és külföldi krémjéből válogat. A fesztivál kínálatában ott van a neten korábban már végigsöpört pajzán és bájos Szerelempatak, egy szuperközeli film egy radikális feminista szervezetről, egy ex-tartótisztről, és az egyébként mindig titokzatos Nick Cave-ről.

Mi lehet az, amit még egy nyolvcanon túli asszony is hiányol a szexuális életéből? Melyik az a hely, ami még a kocsmázásnál is jobb szórakozást nyújt egy aprócska baranyai faluban? Milyen lehet belülről egy félmeztelen feminista akció? Többek között ezekre ad választ a Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál (május 6-11.).

A keddtől egészen vasárnapig tartó Budoku a világ számos országából érkező alkotások mellett külön magyar versenyprogrammal rendelkezik, a magyar filmszemle megszűnése óta talán ez a legjobb alkalom arra, hogy a közönség is képet kapjon a sokszor mostohán kezelt filmes műfaj jelenlegi helyzetéről. A méltán közönségkedvenncé vált Szerelempatak (itt írtunk róla korábban) is szerepel a programban, így aki eddig burokban élt, és nem hallott a kis erdélyi faluban játszódó, egyszerre szívszorító és rendkívül szórakoztató filmről, annak itt a lehetőség a pótlásra.

A korábban szintén bemutatott Overdose-Vágta egy álomért-et is valószínűleg utoljára csíphetjük el moziban, Ferenczi Gábor rendezése látszólag a csodaparipát helyezi a középpontjába, de közben észrevétlenül tökéletes korképet fest az ezredforduló utáni Magyarországról.

A versenyprogram nagy része természtesen most debütál a hazai mozikban is, ezek között találhatunk olyan alkotást is amely már sikeresen szerepelt a külföldi seregszemléken. Ebbe a katagóriába tartozik a Besence Open is, amely a legfontosabb európai dokufesztiválon, az amszterdami IDFA-n már sikerrel szerepelt. A történet egy aprócska, alig százfős faluról szól, melynek polgármestere egy sikeres uniós pályázat eredményeképp teniszpályát építtet a faluban. A mélyszegénységben élő lakosok közül senki nem tud játszani, ám a vadonatúj teniszpálya még a helyi kocsmából is elszippantja a vendégeket.

A fesztivál leginkább tabudöntögető filmje A Tartótiszt, melyben először szólal meg kamerák előtt egy az egykori, állambiztonságban dolgozó rendőrtiszt. Varga Ágota filmje máig lezáratlan kérdésekkel szembesíti a tartótisztet és megfigyeltjeit, emellett pedig hiteles forrásból tárja fel az egykori beszervezések, vallatások működését.

A külföldi filmek kínálata is bővelkedik a finomságokban, a huszonnyolcas mezőnyben négy különböző szekció segítségével igazodhatunk ki. A fesztivál nagy fogása a 20,000 nap a Földön, amely Nick Cave egy napját mutatja be, de a film nem hagyományos értelemben vett dokumentumfilm. A saját alkotói munkamódszerét mindig titokzatos homályba burkoló zenész  az előzetes szerint először engedi közelebb a kamerát a megszokottnál, de a film valószínűleg nem a szokásos, beszélőfejes portré lesz Cave-ről.

A Lázadás művészete szekció is izgalmas. A kairói Tharír téri zavargások főszereplőit három évig követő A Tér, és a provokatív, radikális akcióiról híres ukrán feminista csoportot, a FEMENt  a középpontjába állító Ukrajna nem egy bordély olyan helyekre kalauzolja a nézőt, amelyekről bár sokat hallhattunk/olvashattunk az elmúlt évek híreiben, ennyire közelről egyetlen híradós stáb sem mutatta be az aktuális hatalommal szembemenő aktivisták akcióit és hétköznapjait.

A filmeket angol és magyar felirattal vetítik a Toldi és a Művész moziban, a magyar versenyprogram és a nemzetközi szekciók mellett többek között koncertek, szakmai kerekasztal-beszélgetések, és ingyenes, információs vetítések is színesítik a programot. A vetítési időpontokról és a részletes napi programról a BUDOKU hivatalos honlapján tájékozódhatnak.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Androidos telefonnal helyettesítené a Motorola a Go Prót

Androidos telefonnal helyettesítené a Motorola a Go Prót

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

Bekékültek az utak Katarban

Bekékültek az utak Katarban

85 androidos alkalmazás, amit senkinek nem kellett volna letöltenie

85 androidos alkalmazás, amit senkinek nem kellett volna letöltenie

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója