szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kulka János, a Katona József Színház társulatának tagja nyílt levelet írt a miniszterelnöknek Kerényi Imre múlt heti kijelentéseivel kapcsolatban, ebben azt kérdi Orbántól: "meddig mehet el az Ön személyes megbízottja mások nyílt megbélyegzésében?".

Kerényi Imre az Újszínház Keresztény Színházi Fesztiválján rendezett beszélgetésen – mint arról beszámoltunk – azt mondta, a színházakat meg kell szabadítani a dramaturgok és kritikusok hipnózisától. Egy új úton kell elindulni, fel kell venni a harcot. "Ez egy nagyon nagy harc. Ez a buzilobbi tulajdonképpen. Ez az egész nemzetközi opera- és filmvilágot átszövi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot. Ez ellen előadások sorát kell létrehozni, de főleg iskolákat" – mondta a miniszterelnöki megbízott.

A miniszterelnöki megbízott e szavai késztették Kulka Jánost az Orbán Viktornak címzett – a szinhaz.hu-n megjelent – nyílt levele megírására. Ebben Kulka idézi a Kerényi-kijelentést, majd megjegyzi, hogy Kerényi (mint Orbán közvetlen munkatársa) nem először buzizik nyilvánosan. „És nem először teszi ezt nyilvánosan, következmények nélkül. Homofób, a gyűlöletbeszéd határát súroló kijelentései miatt Ön mindeddig nem mentette fel tisztségéből, de még csak el sem marasztalta.”

A tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott – Kulka véleménye szerint – közszereplő, szavai a közbeszédet tematizálják.

©

„Mik azok a magyar kulturális értékek, amelyek megőrzésére és fejlesztésére hivatott?” – teszi fel a kérdést. „Alig hiszem, hogy a homofóbia köztük lenne. Az a tény, hogy Ön mint a megbízott úr közvetlen felettese, eltűri ezt a hangnemet, két dologra enged következtetni: Kerényi Imre megnyilvánulásai az Ön tetszésével is találkoznak, sőt, azt sem bánja, ha ez a beszédmód a 'tudatos nemzeti közjogi gondolkodás és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek' részévé válik.”

Kulka szeretné hinni, hogy téved. Magyar állampolgárként arra kéri Orbánt, határolódjon el nyilvánosan Kerényi Imrétől, mutassa meg, hogy 2014 Magyarországán, Európa közepén nincs helye annak, hogy közszereplők harcot hirdessenek, uszítsanak a társadalom bármely része ellen.

„Várom válaszát alábbi kérdéseimre: meddig mehet el az Ön személyes megbízottja mások nyílt megbélyegzésében? Mennyiben ért egyet kijelentéseivel? Milyen lépéseket tervez annak érdekében, hogy Magyarországon a közbeszédet az Önt képviselő közszereplők ne csúfíthassák el, ne ejthesse azt túszul a gyűlöletbeszéd?” – zárja levelét.

Kerényi a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatban azt is megjegyezte: fontosnak tartja, hogy történjék változás, ha más nem, egy ellenegyetem szervezése a Ludovikán belül. "Én radikális vagyok ezekben a dolgokban, és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ha én lennék az alkirály, elvenném az egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt" – fogalmazott Kerényi Imre.

M. Tóth Géza, az SZFE rektora szintén levélben kereste meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert a kijelentések kapcsán, melyben arról kér tájékoztatást, hogy a miniszterelnöki megbízott véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök hivatalos álláspontjának.

Balog Zoltán válaszában arról adott tájékoztatást, hogy a kormány nem fogadott el és nem is tárgyalt olyan előterjesztést, amely az egyetem átalakítását vagy megszüntetését célozná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Vezess.hu: Az autószervizek nyitva maradhatnak

Vezess.hu: Az autószervizek nyitva maradhatnak