szerző:
NR

Újramaszterelt, ritkaságokkal kibővített formában jelent meg júniusban a Led Zeppelin első három nagylemeze. A Zep azonban tovább- és máig élő rocktörténelem. Hogy miért? Íme, a válasz.

 

Az 1968-ban még New Yardbirds néven megalakult Led Zeppelin - Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones, John Bonham - önmagában álló monolit a könnyűzene történetében. Többek közt a Zep munkássága csinált a hatvanas évekből hetveneseket, a beatből rockot (sőt: hard rockot, s, ha továbbgondoljuk: heavy metált). A kvartett a rhythm and blues klasszikusokból modern rockot kerekített, a klubokból átvitte a rock and rollt az arénákba, csumára tolta a hangerőt, a turnébuszból repülőre szállt, a nagy pénzekből hatalmasakat varázsolt.

©

A Zep 1968 és 1980 között kilenc sorlemezt töltött meg örvénylő, zajos, érzékeny, érzéki, lehengerlő és emlékezetes rockzenével, s bár a dobos, John Bonham 1980-ban tragikus körülmények közt elhunyt, a zenekar megszűnése óta többször is adott visszatérő koncerteket, bár hosszabb időre egy alkalommal sem állt össze.

A Led Zeppelin életművének első három darabja most technikailag feljavított (Jimmy Page gitáros által újramaszterelt) formában jelent meg, azonban a Led Zeppelin nem csupán lezárt múlt, hanem velünk élő történelem, hiszen hosszasan sorolhatnánk azokat az előadókat és zenekarokat, amelyekre a Zep nagy hatással volt. Íme, néhány ezek közül.

Jack White

White, ahogyan a Led Zeppelin is, a blues-örökséget tekinti kiindulópontnak, de Page-ékhez hasonlóan modern kontextusba helyezi a tradíciót. A hvg.hu által bemutatott új Jack White-lemez, a Lazaretto is ebben a szellemben készült.

Pearl Jam

A már veteránnak nevezhető amerikai zenekar, mely néhány napja koncertezett Bécsben, s amely az inkább színtér-, mint stílusmegjelölésként releváns grunge címkével startolt el a kilencvenes évek elején, sokat tanult a hatvanas és a hetvenes évek rockelőadóitól és -zenekaraitól, Hendrixtől, Neil Youngtól, a már stadionrockos Who-tól – és a Led Zeppelintől.

Aerosmith

A ma már ugyancsak klasszikusnak és előképnek számító Aerosmith nagy párosa, Steven Tyler és Joe Perry tulajdonképpen egy az egyben hozta a Plant-Page párost, azaz a szexisten frontember és az ördögi gitáros kettősét, csak eggyel tiritarkább-csiricsárébb, deviánsabb és extrovertáltabb változatban. De ha már itt tartunk, ugyanez a képlet a Guns and Roses esetében is, aminek zenéje szintén tagadhatatlanul a Zep-ősrobbanás következménye.

Black Crowes

A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának egyik legjellegzetesebb rock-revival zenekara volt a georgiai Black Crowes, amely le sem tagadhatta, hogy a Motown soultól a country-rockon át a Rolling Stones-ig és a Led Zeppelinig derékig gázol a hetvenes évek rockzenéjében. Legjobb lemezeiket a kilencvenes évek elején készítették, de még ma is működnek.

The Cult

Az angol Cult pszichedéliával cicázó sötét és gótikus poszt-punk zenekarból lett főleg az AC/DC, a Doors és a Led Zeppelin örökségének hatására virtigli, arénatöltő rockzenekar a nyolcvanas évek végére.

Tame Impala

Ami a zenei hatásokat illeti, a nagyszerű fiatal ausztrál pszichedelikus gitárpop-zenekar – mely tavaly a Szigeten is koncertezett – sok más mellett a gazdag Zep-univerzum elszállósabb, szivárványosabb feléhez is linkel, persze ahhoz sem iskolásan, hanem sajátosan.

Kings Of Leon

Indulj koszos blues-alapú garázsrockkal, aztán egyre masszívabb számokkal juss el a kis klubokból az arénákon át a stadionokba, és persze imádjanak a csajok – a Led Zeppelin tulajdonképpen ezt az utat járta be. Ahogyan a Kings Of Leon is.

Black Keys

Ha csak egy dalt kellene mutatnunk, hogy mi köze van a hvg.hu-n már több ízben is emlegetett Black Keys-nek a Led Zeppelinhez, akkor ez legyen az. Tagadhatatlan Stairway to Heaven-hatás.

Lenny Kravitz

Az amerikai dalszerző-énekes zenei világában sok minden keveredik sok mindennel - a soul, a funk és a pop mellett az egyik ilyen komponens az önmagában is összetett Zep-univerzum folkkal, hard rockkal, pszichedéliával.

Ivan and The Parazol

Vitáris Ivánék esetében kutakodnunk sem kell nagyon, hiszen az egyik legmenőbb fiatal hazai zenekar nyilatkozataiban rendszeresen beszél arról, hogy számukra a hetvenes évek hazai és külföldi rockzenéje, többek közt a Led Zeppelin a legfőbb ihletadó.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Budapestre jön zenekarával a Maffiózók színésze

Budapestre jön zenekarával a Maffiózók színésze

Visszaadták a biztonsági őrök a talált táskát, csak előbb kivettek belőle 900 ezer forintot

Visszaadták a biztonsági őrök a talált táskát, csak előbb kivettek belőle 900 ezer forintot

A Quimby nyitja a tusványosi bulit

A Quimby nyitja a tusványosi bulit

Megmagyarázta a kormány, miért koccintott Orbán Viktor Simonka Györggyel

Megmagyarázta a kormány, miért koccintott Orbán Viktor Simonka Györggyel

Mobilozás közben busznak hajtott egy autós Győrben

Mobilozás közben busznak hajtott egy autós Győrben

A Digi kiveszi az RTL Klubot az online kínálatából

A Digi kiveszi az RTL Klubot az online kínálatából