szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dada és szürrealizmus - Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. Balog Zoltán nem jelent meg, de a kultuszállamtitkár korábbi szóvivői paneleit építette be a megnyitó beszédbe.

Magyarországon soha nem látott teljességű anyaggal nyújt átfogó képet a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatáról a Magyar Nemzeti Galéria (MNG). Az Izrael Múzeum 1200 darabos szürrealista kollekciójából a 120 legkiemelkedőbb munkát hozták el Budapestre.

Az emberminisztert Hoppál Péter helyettesítette a megnyitón. Mint mondta, ritka alkalom, hogy egy intézményben egyszerre három tárlat nyílik meg. A jeruzsálemi anyag mellett a dada és szürrealizmus magyar recepcióját az Átrendezett valóság, a szürrealista és dadaista ihletésű filmművészet alkotásait az Életre kelt (film)kísérletek című kísérőtárlatok mutatják be.

A megnyitó beszéd egy olyan retorikai teljesítmény, amelyben az államtitkár Dali, Miró művészetének méltatásába is bele tudta keverni a NER alapelemeit. Idézzük: „Az avantgárd szemléletében unortodox. A kor gazdasági, politikai történéseire reagált Man Ray, Miró, Dalí vagy Duchamp is. Úgy gondolom, a haladáshoz szükségszerű a művészi kísérletezés. De feladata-e a formabontás a művésznek? Azt gondolom, hogy igen. Ahogy a magyar alaptörvény 10. cikkelye is kimondja, a művészi szabadság mindenkit megillet.

Igaz az akkori bátor kísérletek ma már a művészettörténeti kánon részét képezik. Az avantgárd művészek alkotásaival ma már az általuk bírált kapitalisták kereskednek.”

©
Adina Kamien-Kazhdan, a tárlat kurátora a sajtóbejáráson emlékeztetett: a dada és a szürrealizmus radikálisan megújította a művészetről való gondolkodást. A dada a hétköznapi tárgy átértelmezésével, a hagyományos esztétikai érték megkérdőjelezésével, a szürrealizmus pedig a valóságfogalom kitágításával az alkotófolyamat új lehetőségeit teremtette meg. A két irányzat olyan új műfajokat hozott létre, mint az objekt, a fotómontázs, a kollázs és az asszamblázs vagy a readymade, amely egyszerűen nem több, mint a készen talált használati tárgy művészi felhasználása.

Művészettörténeti jelentőségű például Duchamp Forrás című readymade-je; ennek a kiállításban egy maga a művész által készített replikája látható Man Ray, Francis Picabia és Joseph Cornell munkái között.

A válogatás nagy hangsúlyt fektet a dada és a szürrealizmus sokféle műfajt, technikát és médiumot teremtő sokszínűségére és változatos technikai kísérleteire. André Masson, Max Ernst, Jean (Hans) Arp és Joan Miró műveinek biomorf formái, a véletlent is beépítő automatikus eljárások a szürrealizmus tudatalattira irányuló érdeklődésére reflektálnak, míg a René Magritte, Joseph Cornell, Salvador Dalí vagy Paul Delvaux műveiben megjelenő álom és vágy tematika a képzelet felszabadítását hangsúlyozza.

A kiállításon bemutatott több mint száz festmény, objekt, fotómontázs, kollázs, asszamblázs és readymade a dadát és a szürrealizmust meghatározó fogalmak, témacsoportok mentén kínál betekintést az irányzatok történetébe - közölte Adina Kamien-Kazhdan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára