Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Hamarosan búcsút inthetünk a hagyományos tévécsatornáknak, mivel egyre több online nézhető filmeket kínáló oldal jelenik meg Magyarországon is, bár a nyugati országokban már bekövetkezett nagy áttörés még azért várat magára. A szkeptikusok szerint nehéz lesz az ingyen letöltéshez szokott magyar közeget a legális, fizetős tartalomszolgáltatókra áttéríteni, a külföldi példák ugyanakkor azt mutatják, egy jutányos áron kínált felület nagyon sikeres lehet. Melyik a legjobb hazai online filmes felület, és mikor érkezhet Magyarországra a piac királya, a Netflix? Belenéztünk a nagy online képernyőbe.

Magyarországról nézve még úgy tűnhet, nem jött el a korszakváltás ideje, de a jövőben aligha fogunk előfizetni a hagyományos kábeltévés szolgáltatásokra. Az Egyesült Államokat és Nyugat-Európát már teljesen meghódították azok az oldalak, (Netflix, Hulu, Amazon prime) melyek havi előfizetési díjért cserébe nagy filmes adatbázishoz nyújtanak hozzáférést. Joggal merülhet fel a kérdés, lehet-e létjogosultsága hazánkban egy fizetős filmes szolgáltatásnak. Tudható, hogy Magyarország még mindig igazi torrent-paradicsom, de az egyre izmosodó hazai piac azt mutatja, hogy igenis számolni kell a közelgő hatalomátvétellel. A nagy áttörést azonban várhatóan a Netflix régóta pedzegetett közép-európai terjeszkedése hozhatja majd el.

©

Régóta nyilvánvaló, hogy a hagyományos televíziózás elavult. Ki böngészné a csatornák előre meghatározott kínálatát, ha saját maga is összeállíthatja az aznapi műsort néhány gombnyomással, egy havi előfizetői díjért cserébe? Ma már nem az a fő igény, hogy a kedvenc műsorunk jó időpontban kerüljön levetítésre, hanem az, hogy a kedvenc sorozatunkat akkor és ott nézhessük meg a számítógépen vagy egy tableten, amikor csak akarjuk. Egy új fogyasztói szokás, az úgynevezett „binge viewing”, azaz "filmhabzsolás", vagy "filmdarálás" is megjelent az átalakulásnak köszönhetően, mivel ezek a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy az igazán nagy rajongók és függők akár egy ültő helyükben is végignézzék egy sorozat teljes évadát.

Havi kétezer forintért a szobába jön a filmvilág

Erre az új jelenségre éreztek rá ügyesen a Netflixhez hasonlóan gondolkodó cégek. Az úgynevezett SVoD- szolgáltatások (havi díjas "házi videótéka") lényege az, hogy a felhasználó olyan modellel találkozzon, amelyben úgy érezi, az ő kezében van a döntés. A korábbi „annyit fizetsz, ahány filmet nézel” modell könnyen elbukott ezzel a formával szemben, nem véletlenül. A havi vagy éves előfizetői díjért cserébe kapott hatalmas, folyamatosan frissülő filmes adatbázis a végtelen választási lehetőség érzetét kelti a felhasználóban. Ráadásul nem kell tartani egy esetleges rossz döntéstől sem: az előfizetéses modellben bármikor másik filmre lehet áttérni, újabb összeg kifizetése nélkül. Külön készülék sem kell az igénybevételhez - a szélessávú internetkapcsolat bőven elegendő.

Az USA-ban a legnépszerűbb online filmeket kínáló oldalak közé a Netflix mellett a Hulu, és az Amazon tartozik, de mindegyiknek más és más a karaktere. Így mindenki saját ízlése szerint választhat. A legtöbben több előfizetést is megengednek maguknak az Államokban, mivel még egy Hulu és Netflix előfizetés együttes költsége sem éri el egy kábelszolgáltatás ottani díját.

©

A Hulu alapszolgáltatása például ingyen kínál sorozatokat és filmeket – ezen az oldalon a már nálunk is elérhető Spotifyhoz hasonlóan a reklámokat kell a felhasználónak tolerálnia az ingyenességért cserébe. A Hulu plus viszont már komolyabb lehetőségeket kínál az ingyenesen elérhető verziónál: havi nyolc dollárért (kb. 1800-1900 Ft) cserébe még több produkcióból válogathat az előfizető, és így már okostelefonon és tableten is elérheti a szolgáltatást.

A Netflix is havi előfizetési modellel dolgozik, itt az alapár ugyancsak nyolc dollár, és ezért az összegért már a teljes kínálat elérhető. Egy Netflix előfizetés akkor kerülhet többe, ha a vásárló több készüléken is szeretné párhuzamosan elérni a szolgáltatást. Az ugyancsak népszerű Amazon Prime éves előfizetési díja (99 dollár) egy hónapra leosztva is nagyjából ezen a nyolc dolláros bűvös értéken mozog.

Nem csoda, hogy az Államokban ennyire hamar betörtek ezek a szolgáltatások, hiszen ezért az árért a felhasználó jó minőségben nézheti a filmeket, ráadásul a legnépszerűbb sorozatok, régi filmklasszikusok vagy népszerű rajzfilmek között is kedve szerint válogathat. Viszont minden szolgáltató másban jó. A Netflixé a legszélesebb kínálat, (körülbelül százezer film és sorozat) és persze csak náluk elérhetők a saját készítésű díjnyertes sorozataik (KártyavárHouse of Cards, Orange Is The New Black), de ha valaki a többi széria legújabb részeire kíváncsi, akkor azt aligha találja meg a Netflixen. Ez a platform inkább azoknak kedvez, akik a sorozatok korábbi teljes évadjait szeretnék bepótolni, vagy újranézni. A Hulu ezzel ellentétben épp a frissességre összpontosít: itt ugyan kevesebb az elérhető sorozat, de a legújabb részek a tévés premierrel sokszor párhuzamosan válnak elérhetővé az oldalon is.

A Netflixnek jelenleg körülbelül 48 millió regisztrált tagja van világszerte, a felhasználók havonta több mint egymilliárd órányi televíziós felvételt és filmet néznek meg. A szolgáltatás Európában először 2012-ben vált elérhetővé, méghozzá az Egyesült Királyságban, Írországban, Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban, majd tavaly Hollandiában is. Az európai terjeszkedéssel a regisztrálatk száma még csak tovább nőhet, sőt mint arról beszámoltunk a legnagyobb riválist, az HBO-t a bevételi mutatóban már be is érte a cég.

Még nem elterjedt, de már itthon is érezhető a változás

A Netflix európai terjeszkedése, egy a részvényeseknek küldött levél szerint szeptemberben folytatódhat: eszerint a szolgáltatás Németországban, Franciaországban, Luxemburgban, Belgiumban, Svájcban és Ausztriában lesz elérhető, de a tervek szerint a Netflix később keleti irányba is tovább bővítené a piacát. A belépés persze nem biztos, hogy azonnal sikertörténet lesz, hiszen ezekben a országokban már más szolgáltatók is ráéreztek a piaci résre. Németországban a Sky indított hasonló szolgáltatást Snap néven, míg Franciaországban a Canal próbálkozik a havi előfizetéses modellel. Arról, hogy pontosan mikor érkezhet meg hazánkba a Netflix még nincs hivatalos információ, de addig is érdemes áttekinteni, jelenleg milyen szolgáltatások között válogathatunk.

Itthon talán az HBO GO nevű szolgáltatás áll a legközelebb egy versenyképes modellhez, bár az előfizetés a Huluval vagy a Netflixszel ellentétben nem lehetséges közvetlenül az oldalról. Ahhoz, hogy igénybe vehessük az HBO GO-t rendelkeznünk kell egy HBO előfizetéssel a televízió szolgáltatónknál, ugyanis csakis ennek birtokában, és bizonyos tévé szolgáltatóknál igényelhetjük a hozzáférést.

A plusz költség nélkül igényelhető hozzáférés birtokában azonban már jóval egyszerűbbé válik a dolog: innentől kezdve minden internet hozzáféréssel rendelkező eszközünkön élvezhetjük az HBO GO (jelenleg) havi kb. 2000 órányi mozgóképes tartalmát. Fontos megjegyezni, hogy ezen a felületen nem az HBO csatorna műsora nézhető párhuzamosan, vagy ismételve, hanem egy folyamatosan frissülő, a csatorna kínálatával csak részben egyező kínálatból válogathat az előfizető. Az HBO GO előnyét a hazai versenytársakkal szemben egyértelműen a saját készítésű produkciók jelentik, hiszen a rendkívül népszerű Trónok Harca, vagy a sikeres magyar produkciók, mint a Terápia, vagy a Társasjáték is itt érhetőek el a legjobb minőségben legálisan. Az új sorozatok esetében pedig egyre gyakrabban fordul elő, hogy az HBO-s tévés premier előtt fél nappal már felkerül az adott sorozat első része. Így az illegális letöltés és a magyar felirat vadászása is sokszor értelmét veszti. A Trónok harca például itteni idő szerint vasárnap éjjel ment az USA-ban, és már hétfő reggel fent volt felirattal a GO-n, míg a hagyományos adásba csak hétfő estére került.További előnye még a GO-nak, hogy egy azonosítóval akár négy különböző eszközt is lehet regisztrálni, tehát akár a laptopon és az okostelefonon is követhető a kedvenc sorozatunk.

Terápia - az HBO saját gyártású sorozata
©

A Telekom még tavaly indította be MoziKlub nevű szolgáltatását, amely tervek szerint a közeljövőben nem csak a Telekom ügyfelek számára lesz elérhető. Jelenleg azonban még csak a cég előfizetői élvezhetik a MoziKlub egyre bővülő kínálatát. A szolgáltatás díja az első két hónapban 390 forint, a harmadik hónaptól azonban már 1500 forintot kell fizetnie annak, aki mondjuk szeretné ezen a felületen nézni a 24 című sorozat új évadát. A filmes kínálat azért még hagy kívánnivalót maga után, és a magyar feliratos, eredeti nyelvű filmek aránya is kisebb, mint az HBO-nál, de a Telekom például nemrég egyezett meg a Foxszal abban, hogy csatorna népszerű sorozatai, a Da Vinci démonai, A híd, vagy A Simpson család új epizódjai is megtekinthetőek legyenek a MoziKlubon keresztül.

A Telekom kérdésünkre úgy válaszolt, hogy az újonnan indított sVoD alapú MoziKlubot egyelőre az előfizetők kb. 2% veszi igénybe. Ennek az alacsony számnak az egyik oka a konstrukció újdonsága lehet a cég szerint. "Az ismertség és a használat növelése érdekében a Telekom folyamatosan bővíti az elérhető tartalmak mennyiségét, és havonta frissíti azokat (kb. 5%-át) annak érdekében, hogy az előfizetők számára folyamatosan legyen újdonság" - vázolta elképzeléseit a telekommunikációs cég.

Tavaly novemberben lépett a hazai piacra a főleg a Disney és Miramax filmstúdió filmjeit kínáló fuso Premium szolgáltatás. A fusóra ingyenes a regisztráció, a teljes körő Premium-kínálatért azonban az első hónapban 1495, a második hónaptól már 2990 forintot kell fizetni. A szolgáltatás azonban bármikor lemondható.  A filmes kínálat itt is folyamatosan bővül, és külön plusz pont, hogy itt is figyelnek arra, hogy az otthoni mozizás eredeti nyelven is élvezető legyen.

A fuso főleg a Disney filmekre specializálódott

Magyaroszágon még a UPC és Telenor is rendelkezik hasonló szolgáltatással, de a UPC Videótárban például csak egyenként "kölcsönözhetők" ki 48 órára a filmek, míg a Telenor MyTv szolgáltatás inkább az televíziós adásban szereplő műsorok online elérhetőségét teszi lehetővé, és nem filmes adatbázisként funkcionál.

De ki fog a legális filmezésért fizetni?

"A szolgáltatóknak a vonzó ajánlat, a felhasználóbarát fizetési modell és az alacsony ár megfelelő kombinációjával kell előállniuk" -írja Devecsai János a DigitalHungary-n egy a témában megjelent cikkében, majd hangsúlyozza, főleg ez utóbbin állhat vagy bukhat a modell hazai sikeressége. Ha ezt  ahárom szempontot nézzük, akkor világosan látszik, hogy a hazai online filmes felületeknek még van min finomítaniuk, hacsak nem akarják, hogy a Netflix közelgő belépésekor letarolja a piacot.

A filmek ingyenes otthoni megtekintése ma már nem csak az illegális letöltő oldalak segítségével oldható meg, hiszen még gyorsabban terjednek az illegális stream-portálok, ahol már a letöltésre sem kell várni, ráadásul az ilyen oldalak kezelése is pofonegyszerű. Devecsai szerint a hazi piac szerelői ugyan bizakodóak, a számok egyelőre még nem mutatnak óriási áttörést itthon: "az egyik nagy hazai szolgáltatónál a 330 ezer előfizetőből csupán 50-60 ezren veszik igénybe a VOD-ot, de ők is főleg akkor, ha ez nem jár plusz kiadással. A ténylegesen fizető ügyfelek száma a statisztikai hibahatárt sem éri el."

Ugyanúgy veszélyezteti ezen modellek itthoni sikerességét a "kalóz-Netflixnek" becézett oldalak megjelenése, ahol legálisan ingyen nézhetünk filmeket HD minőségben. Az első ilyen nagy sikerű szoftver a Popcorn Time volt, amely a netről elérhető torrentekből azonnal letölthető és fél percen belül már lejátszható filmeket kínált a felhasználók számára. Az oldalt készítői három hét után megszüntették, de a rajongók már többször is újraélesztették a programot. Egy élelmes orosz csapat aztán nagyjából lemásolta az ötletet, azzal a különbséggel, hogy a Zona nevű programmal már sorozatokat, zenéket, sportközvetítéseket is lejátszhatunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét