szerző:
LA
Tetszett a cikk?

Ez nem spoiler, csak jóslat.

Ricsi bácsi az ország legjobb tanítóbácsija is lehetne két év múlva. De esélyes, hogy más irányt vesz az élete miután négy könnyáztatta igent kapott az X-faktor mentoraitól. Innen fogva pedig egyenes az út. Szerepel majd azon a válogatáslemezen, ami a Cowell-masinéria (Simon Cowell az X-faktor-formátum feltalálója – a szerk.) alapján október végétől, de legkésőbb november közepétől - a karácsonyi szezonra időzítve - már biztos kapható lesz a boltokban, aztán a döntőben ott áll majd kézen fogva egy másik énekessel, 2014. második legjobb férfi, vagy legjobb női hangjával. És miután kimondják a nevét, mindenki sír majd. Mert Ricsi bácsi, egyébként Szabó Richárd 22 éves kistanár nagyon jól énekel. És nem csak a hangja jó, de tiszta lelkű és nagyszívű és kedves is. Egy csoda.

©

A csodát pedig szereti a kereskedelmi tévé, olyannyira, hogy nagyon gyorsan ki is csinálja. Majd lesz egy stylist, aki az épp akutális, tucatdivatba csomagolja, lesznek lányok, akik szerelmes leveleket küldözgetnek neki, őt akarják majd férjüknek és gyerekeik apjának. A Blikktől majd elmennek a családhoz, megtudjuk miben halt meg nagymamája 2010-ben, az RTL Klub pedig küld egy stábot az osztályába és lefilmezi, hogyan tanít. Csüngenek rajta a gyerekek, az igazgatónő pedig lelkendezik, hogy milyen csodálatos, hogy Ricsi bácsi náluk kezdte el karrierjét. Nem a tanárit, az énekesit.

Az X-faktor második válogatásában került műsorra a fiatalember, a végére tartogatták. Az utolsó reklámblokk előtt kiderült, hogy valami történni fog: valaki megríkatja majd a reklám után Alföldi Róbertet. Kecsegtető. A műsorszerkesztőket dicséri a dramaturgia: a műsor utolsó 20 percére szédítő hullámvasútra ültették a nézőket: az négy mentor ugyanis két részre szakadt. Szikora és Little G Weevil voltak az igenemberek, Alföldi és Tóth pedig a fejcsóválók. A tengerentúlon sikeres G adott volna esélyt annak is, aki még éretlenebb, kiforrotlanabb, de van hangja. Alföldi viszont unja, aláz és elutasít. Tóth Gabinak pedig, amit a rendező mond, az szent. Csak a 19 éves Cseh Andreánál enyhült meg, aki kicsit lelketlenül, de szinte hibátlanul énekelt.

Alföldi Róbert és Tóth Gabi
©

Az X-faktor történetében talán először, visszahívták a folyosón pityergő nagyon-nagyon miniszoknyás lányt, majd megkapta a mentornő bejutáshoz szükséges, harmadik igenét, meg egy kioktatást a magas sarkúkról, mert a nagyon-nagyon miniszoknyás lány levette a színpadon a cipőjét (a műsor elején bejátszották, hogy Tóth Gabi ugyanezt csinálta: az egyik stúdióasszisztenstől kérte, hogy hozza oda mamuszát). De Andrea – aki  mentorok házában fog majd várhatóan elbukni – elhalványult, amint Ricsi bácsi felbukkant. Jött vele egy csomó gyerek, állítólag nekik énekelt egyszer az óra alatt, és azt mondták: Ricsi bácsi irány az X-faktor! Ő pedig teljesíti a gyerekek minden kívánságát, mert szerinte egy tanítónak ez a kötelessége. Joe Cocker You Are So Beautifuljával varázsolta el Alföldit. A műsornak ebben a blokkjában ez pedig igen fontos momentum: ezt várta mindenki, hogy valaki hassa már meg az örökké fanyalgó mentort. Alföldi két hang után kitárta a karját és szívébe zárta az énekest. Szemei könnyektől duzzadtak.

A Fejér megyei Szabó Richárd nem azért fogja csak megnyerni, mert nagyon jól énekel, és mert tiszta lelkű és nagyszívű és kedves is, hanem mert tökéletesen formálható kereskedelmileg. És ezen nem kell fanyalogni, a hazai énekesek kevés ösvény közül választhatnak: ott a jól fizető kereskedelmi, haknizós, bulvárszopós út, egy másik a csóró, saját erőből épülő. Esetleg még próbálkozhat külföldön is. Attól függően mennyire van elege abból, hogy a kis országunkban differenciálatlan a közízlés, és csak MC Attika és Sir Round agresszíven mulatós szintje az, amit mindenki, de még a nagyon igényes Alföldi is be tud fogadni.

Az X-faktor pedig csak a válogatókig szól arról a bizonyos pluszról és egyediről a jelentkezőben. Utána az X a szerződésen kap már csak komolyabb szerepet: azzal jelzi a majd csatorna jogásza, hol kell majd aláírnia Ricsinek is, hogy betartja az RTL Klub szabályait: a műsor erejéig, és még annál is tovább.

Ezzel sincs semmi baj, az RTL Klub azt csinálja, ami a dolga. Ricsi bácsival viszont nem csak a csatorna járna jól. Tanítóbácsiként lehetne például egy olyan nevelő, aki sok-sok gyerek életére hatással van. Egy abból a nagyon kevés férfi tanítóból, aki nagyon sok szeretettel foglalkozik a nebulókkal, bruttó 130 ezerért, ami nettóban most kb. 90 ezer forint, havonta. Ugyanennyit azonban megkereshet nemsokára egy fél óra haknizással is: a multik karácsonyi partiján, vagy a vidéki hagymafesztivál fellépőjeként egyaránt nagyon szívesen látják az ilyen jó hangú, tiszta lelkű, nagyszívű énekeseket.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Feldmár András: Jó pszichoterápiában át lehet váltani a krízisekből

Feldmár András: Jó pszichoterápiában át lehet váltani a krízisekből

Ideje volt már bevezetni ezt a funkciót a YouTube Musicba is

Ideje volt már bevezetni ezt a funkciót a YouTube Musicba is

Bauer: Emlékperc, amely nem kellene

Bauer: Emlékperc, amely nem kellene