szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hét estből álló programsorozat kezdődik októberben Földes László Hobo 70. születésnapja alkalmából a Nemzeti Színházban. Jön új album, új színdarab, lesz nagy szabadtéri koncert, megjelenik egy interjúkötet, nyit a Hobo-archívum.

Földes László Hobo, aki 46 éve van a pályán, elmondta, hogy az Úton lenni a boldogság címmel meghirdetett életműsorozat október 19-én kezdődik a Vissza a gyökerekhez című esttel.

A hét előadás között három olyan is lesz – a Vissza a gyökerekhez, a Szimpátia az ördöggel és a Kopaszkutya című est –, amelynek dalai annak idején nem kerülhettek lemezre, vagy ha igen, akkor is "súlyos sérülések érték". A többi alkalom egy-egy lemezhez – a Középeurópai Hobo Blues, az Oly sokáig voltunk lenn, illetve a Vadászat című albumhoz – kötődik.

Decemberben a Requiem a bluesért című duplalemez bemutatóját is a Nemzetiben tartják a sorozat keretében. "A szó zenei értelmében ez az első igazi blues lemez, amelyet életemben csináltam. Ezen csak bluesok vannak" – mondta, hozzátéve, hogy a lemez két részből áll az egyik a Blues útja, a másik pedig maga a Requiem a bluesért. "Eddig megpróbáltam a színházat beépíteni a zenébe és nem fordítva" – mondta Földes László, hozzátéve, hogy a lemezbemutató koncerten azonban keretjátékot, színházi elemeket is felhasznál majd.

©

Ugyanezzel a címmel 20 interjúból álló kötet is megjelenik, amely a rockzene és a blues magyarországi helyzetével foglalkozik. A közönség előtt készült interjúkat tartalmazó könyvről Jász Attila költő, kritikus, esszéista elmondta: közös kötetük két kapolcsi nyár – 2013 és 2014 – beszélgetéseiből született, és az Új Forrás kiadónál jelenik meg.

Hobo születésnapján, február 13-án A vén gazember áriája címmel tart koncertet, amelyre a bérlettulajdonosok elővásárlási lehetőséget kapnak. A zenész elmondta: önironikus előadásra törekszik. A tervek szerint a koncertet vidékre, elsősorban színházakba is elviszik, a záróelőadást szabadtéren tartják májusban Budapesten. Ezt követően a nyáron a határon túl is tervez fellépést.

Az év végén megnyílik az interneten az Úton lenni a boldogság címmel Hobo-archívum. Többek között erről, és a Vidnyánszky Attilával közös munkáikról is beszélt Hobo korábban a hvg.hu-nak.

Az azonban új információ, hogy Hobo hetvenkedései címmel egy opera buffát mutatnak be a jövő év elején.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: itt a vadonatúj 1000 lóerős elektromos Hummer

Hivatalos: itt a vadonatúj 1000 lóerős elektromos Hummer

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Az örmény elnök szerint nem az oroszokat kell bevonni a hegyi-karabahi konfliktusba, hanem a törököket ki

Az örmény elnök szerint nem az oroszokat kell bevonni a hegyi-karabahi konfliktusba, hanem a törököket ki