szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabó Ábel festőművész kapta az idei Tornyai-plakettet, a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, az elismerést a kiállítás vasárnapi megnyitóján adták át.

A Tornyai-plakettel minden évben a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismerik el, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár.

A 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját elnyerő Szabó Ábel festőművész 1974-ben született Kolozsvárott. Középfokú tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végezte, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Pásztor Gábor, Eszik Alajos voltak a mesterei. 1998-ban végzett grafika szakon, majd az ezredfordulót követően talált rá fotórealisztikus ábrázolásmódjára.

"A realista festészet számomra a világ elhanyagolt dolgainak újbóli megismerését jelenti" - vallja Szabó Ábel jellegzetes stílusáról. A Sensaria csoport tagjaként immár tíz éve állandó kiállítója a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak és a hódmezővásárhelyi festőszimpóziumnak is rendszeres résztvevője. Munkásságát 1998-ban Kondor Béla-díjjal, majd Derkovits Gyula-ösztöndíjjal ismerték el. A Vásárhelyi Őszi Tárlatokon 2007-ben és 2013-ban Galyasi Miklós-nívódíjjal, 2011-ben Endre Béla-mesterdíjjal tüntették ki.

Bárdosi József művészettörténész a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat katalógusának előszavában narratív, leíró realizmusnak nevezi Szabó Ábel festészetét. Olyan krónikásnak írja le a fődíjas művészt, akinek van bátorsága felvállalni és felmutatni a valóságot, de elmélyült, akadémikus módon készült történeteivel nem üzenget, nem oktat és nem is von felelősségre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi