szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Filmalap közleménye szerint beszüntették a tárgyalásokat Pálfi Györggyel a hosszú ideje húzódó Toldi-film kapcsán. Információink szerint a döntés miatt többen is felállhatnak a döntőbizottságból.

Éveken át tartó huzavona után végül nem valósul meg Pálfi György nagyszabású Toldi-projektje, miután a Filmalap visszavonta a korábban megítélt 900 milliós támogatást és beszünteti a tárgyalásokat az alkotóval. A film összköltségvetése 2 és fél millárd forint lett volna, ami a közleményük szerint "a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas", ezért szerintük nincsenek meg a feltételei annak, hogy "egy ilyen magas összegû támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely mûvészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani".

"A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntõbizottsága azt a döntést hozta, hogy Pálfi György Toldi címû filmjének megvalósítását célzó, hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot beszünteti, és az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a Döntõbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve elõzõleg írásban jelezte, hogy amennyiben a Döntõbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttmûködést" – olvasható a Filmalap közleményében.

A Filmalap az eddigi legnagyobb gyártási támogatását, 900 millió forintot még 2013. június 6-án ítélte oda Pálfinak, de azóta sem indulhatott el a forgatás, ugyanis a rendező szerint Andy Vajna nem bízott benne, és kaszkadőr ismerősével rendeztette volna meg a látványos csatajeleneteket – azokat, amelyek leforgatása leginkább motiválta Pálfit. Amikor a Toldi-film szüneteltetése miatt gyorsan leforgatott, Szabadesés című filmje idén júliusban több díjat is elhozott a Karlovy Vary-i Filmfesztiválról, úgy tűnt, visszanyerheti a bizalmat, de annak ellenére, hogy csendesedni látszott a viszály, most mégis lefújták a projektet.

Forrásaink szerint a Filmalap öttagú döntőbizottságából hárman a film megvalósulása ellen szavaztak – ennek hatásai a Toldi-filmen is túlmutathatnak, ugyanis információink szerint december végéig többen is felállhatnak a döntőbizottságból. Az ügy már csak azért is pikáns, mert Andy Vajna több helyen is hangoztatta, ő nem áll a film útjába, és szeretné, ha az megvalósulna.

Érdekes az is, hogy miért pont a mai napon ment ki a közlemény. Tegnap Andy Vajna a Filmhéten kérdésünkre még úgy nyilatkozott, nincs döntés az ügyben – ma viszont nem születhetett döntés, hiszen információink szerint a döntőbizottság egyik tagja, Havas Ágnes reggel külföldre utazott, míg Divinyi Réka az Argo 2 sajtótájékoztatóján ült. Ez azt jelenti, hogy a döntés már korábban (október 14-én) megszületett, csak azt nem közölték sem Pálfival, sem a sajtóval.

Pálfi György ezt posztolta ma az üggyel kapcsolatban Facebook-oldalára:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!