szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Végtelenül szórakoztató, amikor neves írók, már-már magukból kikelve kérdőjelezik meg kollégáik írói kvalitásait. "Minden szava hazugság", "egy őrült gyerek jajongása a kórházból", "mocskos állat" és hasonló kedvességek az irodalomtörténet nagyjaitól, ünnepelt és népszerű szerzőkről - most mind egybegyűjtve.

Az író és író közti barátság ritka és igencsak törékeny. Főleg ha az író barát jóval sikeresebb elismertebb lesz barátjánál. Vagy ha egészen más elképzelése van az írói stílusról, mint kollégájának. A nagy irodalmi művek kritikáiból főleg a dicsérő szavakat szokás kiemelni, ezek kerülnek az újrakiadások hátsó borítójára. Az erősebb kritikákat azonban érthetően annyira nem szívesen emlegeti fel senki - főleg ha az egy másik neves írótól származik.

Truman Capote, a mocskos állat és előítéletes háziasszony - kollégája szerint
©

Az irodalmotörténet jócskán bővelkedik nagy ízlés- és stílusvitákban, az utókor számára pedig ez már csak azért is szórakoztató, mert a szerzők nem pár szavas Facebook-bejegyzésekben küldik el egymást melegebb éghajlatra, hanem remek hasonlatokkal írják ki magukból indulataikat.

A Shortlist oldal galériéjában mindenki megkapja a magáét: Dosztojevszkijtől kezdve Kerouacon keresztül JK Rowlingig. Capote szerint Kerouac műve nem írás, hanem gépelés, Gore Vidal viszont Capotet hasonlítja egy mocskos állathoz. Nabokov szerint Dosztojevszkij stílusa ízléstelen, míg Evelyn Waugh Proust művét nevezi silánnyak és az írót magát gyengelméjűnek. A további stílusos porig alázások között itt válogathat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja

Őrizetbe vették az anyját és nevelőapját halálra késelő budapesti férfit

Őrizetbe vették az anyját és nevelőapját halálra késelő budapesti férfit

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét