szerző:
LA

Az október 31-én nyílt Rembrandt kiállítással szinte egy időben jelent meg az a holland képregény magyarul, mely a holland festő életét idézi fel. Typex egyedi képeskönyve szigorúan nem hiteles életrajz, melyben a 17. századi festőművész hétköznapjaiba nyerünk betekintést.

Rembrandt minden bizonnyal vörös hajú volt – meséli a zsúfolt Szépművészetiben kedd délelőtt Typex, ahol alig pár napja nyílt meg a Rembrandt és a holland "arany évszázad" festészet című kiállítás. Ezt csak ő állítja, nincs rá semmilyen bizonyíték. De ahogy vizsgálta pofacsontjának formáját, a szeplőit, az idősődő korának önarcképeit, erre a következtetésre jutott. Typex megkérdezett egy Rembrandt-kutatót, aki szerint nem így volt, bár egyik hajszálát, amit egy képén találtak, nem vették górcső alá. Mindenestre vörösen ábrázolta, vette magának a bátorságot, ahogy ahhoz is, hogy férfiasságát lerajzolja, amikor egy részeg éjszakán rámászik egy dán lány, munkáért cserébe.

©

Typex Hollandia második legnagyobb művésze – legalábbis Nick Cave szerint – és az utóbbi három évet az első legnagyobbnak szentelte, miután a Rijksmuseum megbízta, hogy képregény formájában emlékezzen meg Rembrandtról.

„Emelem poharam a legnagyobb holland művészre...  Na jó, a második legnagyobbra. Először volt Rembrandt, aztán jött Typex.” Nick Cave

Typex először meglepve fogadta a feladatot, mert a popkultúrát favorizáló hollandnak Rembrandt első hallásra uncsi volt, olyan kisiskolás. Milyen lenne az, ha felkérnének egy graffitist, hogy fesse újra a Sixtus-kápolnát? Aztán ráérzett az ízére, főleg, hogy múzeum azt is kikötötte, hogy nem lehet iskolás, és tankönyvszagú a mű. "Teljesen szabad kezet adtak" - meséli lelkesen, és a végeredmény zseniális: Typex Rembrandtja egy vadonatúj zsáner, a képregény, a kalandregény, a művészeti album és az életrajzi könyv keresztezése, szigorúan 16 –os karikával. Typex a munka közben beleszeretett a földijébe – ezt bevallotta a képek között vezetve minket - olyannyira, hogy éjjel-nappal csak vele volt. Hogy családját és barátait ne hanyagolja el, beleszőtte őket a képregénybe, a kocsmai jeleneteket a társaságáról mintázta, Rembrandt lányát pedig sajátjáról.

©

Typex képregényét nézegetni olyan, mint privát tárlatvezetésén részt venni. Nem mindennapos. A fekete zakós, sárkány-nyakláncos, muskétás-bajuszos férfi célirányosan halad. Csak a Rembrandtok érdeklik - az önarcképeit imádja. Végigszáguld a kiállításon csak néhány képnél időzik el, a falra applikált szövegekkel nem foglalkozik. Egy Jan Lieven képet azért megmutat, de csak, hogy elmesélje, hogy a história szerint két barát igazából versengett egymással, Lieven az idejükben sikeresebb volt, megcsinálta a szerencséjét, gazdag mecénásai és ügyfelei voltak, Rembrandt viszont minden mecénásával összeveszett egy idő után, képtelen volt ugyanis a korabeli szelfikészítéshez rendelni tehetségét. Bár híres volt életében, ez nem járt gazdagsággal, 1956-ban  csődött kellett jelentenie, mert képtelen volt leállni a költekezéssel. A különbség a még daliás, ereje teljében lévő, büszkeművész és az élete végén megfáradt, lógó orcájú, dölyfös festő között is látható a tárlaton is, alig pár méterre egymástól.

©

Typex Rembrandot úgy ábrázolta képregényében, ahogy a korabeli források is megemlékeztek róla: szeszélyes, hiú, arrogáns, nyers, sértődékeny férfiként. A mufurc zseni hétköznapjaiba vezet be, ám a könyv korántsem hiteles forrása a festő életének. A szlegben íródott műben (magyarra fordította: Wekerle Szabolcs) olyan párbeszédek hangzanak el, amelyek akár el is hangozhattak 1642-ben, és Rembrandt utolsó óráiban, a 200 oldalas képeskönyv ugyanis a karrierje csúcsától meséli el a fiktív eseményeket. Felidézi a pestisjárványt, a Rattus rattus című fejezetet például azért rajzolta meg Typex, hogy valami szép is legyen a képeskönyvben, a kor járványai szerinte ugyanis csak a rágcsálónak kedvezett: Typexnél szebb patkányokat senki sem rajzol.

©

A könyv bemutatójára stílusosan a Szatyor Bárban kerül sor, 2014. november 5-én, szerdán este, 18.00 órakor, Typexszel Bayer Antal, a Magyar Képregény Szövetség ügyvivője beszélget majd. A Rembrandt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban 2015. február 15-ig látogatható.

Typex dedikálja könyvét

A csütörtökön megjelenő HVG-ben bővebben olvashat a Rembrandt-tárlatról, többek közt George Kremer műgyűjtővel is talál a lapban interjút, aki a 11 képet kölcsönzött a kiállításhoz.

 

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ahol nyert, ott mindent vitt az ellenzék

Ahol nyert, ott mindent vitt az ellenzék

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek