Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

Noha idehaza a Toldi-film is, és a Rózsa Sándor-képregény is lekerült egyelőre a produkciós napirendről, a népmesei hőseink újrarajzolási kísérlete újabb példával gyarapszik. A napokban megjelenik a János vitéz modern regényváltozata. Az eddig főként a reklámszakmában, és könyv-szerkesztőként ismert Csurgó Csabát kérdeztük a Kukoriczáról.

hvg.hu: Akasztják a hóhért? Úgy értem, hogy regényíróként most debütál, miközben 10 éve, az Agave könyvkiadójaként több mint 250 kötet megjelenésénél bábáskodott.

Csurgó Csaba: Ez így nagyon más érzés. Abba tudok kapaszkodni, hogy a kiadóban előzetesen többen is elolvasták a Kukoriczát. Az volt a feltételem, hogy ha bármelyikük szerint a könyv nem üti meg az elvárási szintjet, akkor ne adjuk ki. Kiadjuk, így azon már nem izgulok, hogy jó lett-e. A többit az olvasók eldöntik.

hvg.hu: Amikor először találkoztunk, arról győzködött, miért jó az, ha négy, egyébként fő műsoridőben a kreatív szakmában dolgozó srác könyvkiadót alapít. Azóta hárman kicsekkoltak a reklámszakmából, és miközben eredetileg Varga Bálinttal írók (is) voltak, ön csak most jelentkezel saját könyvvel. Miért?

©

Cs.Cs.: Az utóbbi években főként filmeztem. Szükségem volt már valami másra. Nálam ez rendszeresen előfordul; időnként váltanom kell, különben belefáradok egy-egy irányba. De most is ez van: a regény után egy forgatókönyvbe álljak bele. Írás-írás, de egészen másfajta gondolkodást igényel, ezért váltok.

hvg.hu: De ez nem magyarázza, hogy miért csak most jelenik meg ez a könyv.

Cs.Cs.: Nincs benne tudatos időzítés. Nagyjából 10 éve kezdtem el, akkor éppen nem dolgoztam reklámügynökségnél, és a negyede akkor, fél év alatt el is készült. Megírtam a regény vázát is, amire most nagyrészt támaszkodtam. Aztán az egészet félretettem, mert visszamásztam a reklámiparba, és amellett már nem volt agyam hozzá.

Az nekem nem megy, hogy, ha este hazaérek, akkor a nap során kifacsart agyamat más csatornára válva regényt írjak. Forgatókönyvet már sikerült így, de az azért kevésbé megterhelő, mivel ott mindig elég csak egy-egy kis részletekre koncentrálni. Aztán, amikor bő másfél éve végleg elhagytam a reklámot, rászántam magam, és befejezem a Kukoriczát. Most készültem el, ezért most jelenik meg.

hvg.hu: Miért a János vitéz az alap?

Cs.Cs.: Nem volt kérdés: ez a történet engem már az általános suliban, tananyagként is megbabonázott. Ma is varázslatosnak tartom, annyi erős kép, és olyan erő működik benne, hogy vannak máig velem élő részei.

hvg.hu: Petőfi margó volt vagy inkább szamárvezető?

Cs.Cs.: A saját sztorimban az volt a koncepcióm, hogy miközben meghagyom az egész eredeti struktúrát, és fejezetről-fejezetre szellemi kihívásként felfogva írom a modern történetet, a végén egy egészen más sztorit rakjak össze.

hvg.hu: A Kukoricza egy Petőfi-tribute, egy cover vagy egy bootleg inkább?

Cs.Cs.: Leginkább egy cover. Más környezetben, egy másik Magyarországon meséli el a János vitézi felnőtté válás meséjét. Nálam ez olyan kicsit, mintha az '50-es években lennénk: zsarnokság van, de a hatalmon lévő királyról a mi Kukoricza Jancsink eleinte nem tud semmit. Miközben ugyanúgy, mint az eredetiben, árva gyerek, akit egy kukoricaföldön találtak, egy intézetben nő fel. Nem is érdekli, mi, és hogy mi-miért történik Magyarországon. Csak egy dolgot akar: nyugodtan élni. Aztán, ahogy az az eredetiben is van, egy apró hiba - Iluska, enyelgés, stb. - mindent megváltoztat. És felfordul vele a világ.

©

hvg.hu: Mivel magyarázza, hogy trenddé válik a magyar műmesei hősök újraélesztése, újraértelmezése? Még ha most úgy is áll a dolog, hogy Pálfi György Toldi akció-mozija nem is készül el, és a pár éve az Unicumot a Rejtő Jenős világ megrajzolásával a reklámtérképre visszahelyező Cserkuti Dávid projektje, a Rózsa Sándort akció-képregény is jó ideje csúszik, a regénye pont e sorba illeszthető.

Cs.Cs.: Máris roppant sajnálom, hogy elhaltak azok a próbálkozások! A trend mögött, ami szerintem egyáltalán nem tudatos, leginkább az van, hogy a remixek és bootlegek korát éljük. De ezek kapcsán az sokkal fontosabb kérdés, hogy megelégszel-e annyival, hogy aktualizálod a történetet, vagy egy ilyen jól ismert hőssel valamilyen irányba is tovább mersz-e menni. Az nekem nem volt elég, hogy csak leporoljam, és mai környezetben végigvezessem a lassan 200 éve megírt hőstörténetet. Több kihívást akartam, olyat, amivel nekem kell megküzdenem. Mivel az eredeti mű dramaturgiai szerkezete abszolút alkalmatlan a regényírásra, ezt meg is kaptam.

hvg.hu: Az egy dolog, hogy a János vitézt nem kell különösebben magyarázni, de a másik oldalon pedig ott a megfelelési kényszer, hogy ha újraértelmezed, akkor megüsd az új verzióval is azt a bizonyos szintet. Petőfi biztosan nem fog forogni a sírjában?

Cs.Cs.: Nem, nem hiszem, hogy fog. Akár hol is van a sírja.

Kukoricza (részlet)

Előhang

A kukoricaföld egyszerre volt a barátja és az ellensége. A barátja, mert rejtegette, bújtatta, és az ellensége, mert akadályozta a menekülésben. A növények állandóan összezárultak előtte, de maradt még ereje a futáshoz. Legalábbis úgy érezte.

A nő bizonytalan léptekkel botladozott előre, sebhelyek csíkozta arcán könnyek keveredtek izzadságcseppekkel. Bal kezét gömbölyű hasa alatt tartotta, ujjai széttárva, mintha hamarosan megszületendő gyermekét nemcsak az elkerülhetetlen rázkódástól, hanem a világ minden veszélyétől és gonoszságától is meg akarná óvni. Jobbjával a kukoricaszárak leveleit próbálta félrehajtani, de azok rendületlenül csapódtak a bőrének, a szemerkélő esőtől nedves felületükkel úgy tapadtak rá és simították végig, mint milliónyi, új ízre vágyakozó nyelv egy hatalmas, kitátott szájban. A nő felnézett az égre, de a hold már eltűnt a csillagokkal együtt, csak a vastag, súlyos felhők feketesége maradt. Ha előretekintett, és megpróbálta keresztülfúrni tekintetét a kukoricaszárak távolba nyúló tömegén, néha meglátta a falu halovány fényeit. Vagy csak képzelte az egészet? Az elméje játszott vele? Nem, a falunak ott kell lennie, és neki muszáj eljutnia odáig.

Kényszerítette magát, hogy nagyobbakat lépjen, de ekkor hirtelen érezte, hogy valami végigcsurog a combján. Ez nem az eső volt. Egy pillanatra megállt, összegörnyedt, és a háta mögé nézett.

Semmi.

El fog jutni a faluig.

Mélyeket lélegzett, és próbálta összeszedni az erejét. Azt az erőt, amiről már azt hitte, régen kiveszett belőle. Kiveszett? Dehogy kiveszett. Kiszívták, kiirtották, kipusztították a testéből. Mindkét tenyerét ráfektette a hasára. Érezni akarta, hogy nincs egyedül, hogy valaki itt van vele az éjszaka közepén, a sötétségben, a kimerültségben, és az a valaki feszülten figyel rá, az a valaki bízik benne, annak a valakinek szüksége van rá.

Újra nekiindult. Az eső lassanként ragadós sárrá áztatta a földet, és ő egyre nehezebben tudott lépni. Meztelen talpa cuppanó hangot adott, ahogyan újra meg újra kiemelte lábát a sárból, hogy megtehesse a következő lépést. Csak egyenként, mondta magának. Egyszerre csak egyetlen lépésre kell koncentrálni. Egyszerre csak egyre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Az orosz kormány szerint "vörös dagály" okozta a rejtélyes pusztulást Kamcsatkán

Az orosz kormány szerint "vörös dagály" okozta a rejtélyes pusztulást Kamcsatkán