szerző:
Lukács Andrea

A Virtuózok cukiságfaktor és a ciki kategória nélkül is helytáll – véli a műsor producere és a licenc egyik kitalálója, Vadász Dániel. Az első három adása után a műsorkészítők elégedettek, úgy tűnik, a klasszikus zenei tehetségkutató beteljesítheti kultúrmisszióját: a komolyzene és a hazai zenei oktatás népszerűsítését. Bár a kereskedelmi csatornákon futó műsorokhoz hasonlóan tálalják az ifjú zenészek produkcióit, a formátum nagyon sokban különbözik az X-Faktortól és társaitól.

„Van lihegőnk, és mi is találunk sztorikat a tehetségek mögött” – magyarázta Vadász Dániel, hogy miben hasonlít a Virtuózok a kereskedelmi csatornákon futó tehetségkutatókhoz. A műsor producere szerint azonban az nagy különbség, hogy ide nem lehet egy jó sztori farvizén bekerülni.

A köztévé klasszikus zenei tehetségkutatójának formátuma Peller Mariann ötlete volt, Vadász Dániellel karöltve egy, a világon eddig ismeretlen műsort hoztak létre, aminek már túl vagyunk az első három adásán, az előválogatásokon. Az ötlet onnan jött, hogy most a tehetségkutatóknak áll a világ. Nem csak itthon, ahol például a Virtuózok kezdi a hétvégét az M1-en, szombaton az X-Faktor kínál egész estés elfoglaltságot az RTL Klubon, a Rising Star pedig zárja a sort vasárnap a TV2-n.
A Virtuózok zsűrije (balról): Némethy Attila, Batta András, Miklósa Erika, Szenthelyi Miklós, Kesselyák Gergely
©

Nincs cukiságfaktor

A fülbemászó, rádiókban és tévékben is népszerű dalokkal persze nem tud versenyezni egy concerto, egy több tételes zenemű, még ha a műsorban le is rövidítik, könnyebben fogyasztható időtartamokra is a darabokat (amiket teljes egészében csak a Facebookon vagy egy mobilapplikáción keresztül lehet meghallgatni).

Virtuózoknak ugyanakkor a készítők szerint komoly missziója van. A legfontosabb vállalása, hogy közelebb hozza a klasszikus zenét az emberekhez. De nem csupán ez. Vadász szerint az is cél, hogy bemutatva a 6 éves kortól induló kategóriákban (6-13, 14-19, 20-24 éves korúak; az énekeseknél a felső korhatár 28 év) versenyző virtuózokat, egyre többen buzdítsák zenetanulásra a csemetéiket. Az egyik zsűritag, Batta András szerint ugyanis a zenei képzésünk hungarikum, péntekenként bekapcsolva a tévét pedig valóban ámul-bámul még az is, akinek lövése sincs a komolyzenéhez.

A készítők szerint az általános iskolás gyerekek nincsenek kitéve a rivaldafénynek, hiába szerepelnek a műsorban alig tízévesek. „Az egyik 11 éves fiút, amikor megkérdeztük, hogy izgul-e, azt válaszolta, hogy nem, mert a római és a varsói versenyén sem izgult” – meséli Vadász.

©

"A műsor után nem fogjuk a gyerekeket minden hétvégén szórakozóhelyeken felléptetni, mint ahogyan eleve minden szereplésüket pedagógusokkal egyeztetjük le. Az a legfontosabb szempont, hogy minél jobb lehetőségek szülessenek a gyerekek köré, amelyben tehetségük a lehető legideálisabb módon tud majd kibontakozni. Mind a fellépések mennyisége, mind jellegük úgy lesz kiválasztva, hogy a showbiznisz ne tudja veszélyeztetni sem a gyerekek tanulmányait, sem a gyerekkorhoz illő életmódot. Legyen szabad megjegyeznem, hogy Londonban, Bécsben és Budapesten is külön osztályokat indítanak a 18 évet el nem érő különleges tehetségeknek az adott ország Zeneakadémiáján. Mi nem a showbiznisz hamis illúzióját kínáljuk, hanem az oktatási rendszerbe integrálva bátorítjuk a különleges tehetségeket" – mondja.

Tehát szerintük nem a „cukiságfaktor” miatt szerepelnek a nagyon-nagyon fiatal zenészek, hanem mert a zenei képzés is ettől a kortól kezdődik. Nincs extra teher a versenyzőkön, a komolyzenei karrierben általános kihívás az, hogy tanulás, gyakorlás révén érvényesülhet csak a tehetség. Ezzel is szembemegy a műsor a mai világ hazug sikerreceptjével, ami azt sugallja, hogy elég jó időben, jó helyen lenni.

A pedagógia fontos szerepet tölt be a műsorszerkesztésben, a több mint 2000 jelentkező közül 27 zeneiskolai tanár választotta ki azt a 75-öt, akik a műsorban is láthatóak voltak. Ahhoz is ragaszkodtak a műsorkészítők, hogy a kommerciális tehetségkutatókkal ellentétben itt ne legyen „ciki kategória”, ami máshol a műsor kezdete során a nézettség felfuttatására szolgál.

Virtuózok külföldön

A Virtuózok teljesen magyar licenc, a német köztévé, az ARD rendez még klasszikus zenei versenyt, az 1952 óta létező műsor azonban nem a manapság népszerű tehetségkutatók formátuma szerint működik, évente más kategóriákra írják ki. 2014-ben a csellisták között például a magyar Váradi István lett a győztes 65 indulóból.

Az Operalia versenye pedig az operaénekesek nemzetközi megmérettetése 1995 óta, 18 és 30 év között énekesek vehetnek részt rajta, akik négy áriát adnak elő a saját nyelvükön, illetve egy zarzuelaáriát. A legnagyobb operaházak igazgatóiból áll össze a zsűri. A 40 énekes fele kiesik az első körben. A második körből már csak tíz énekes lép a következő körbe, az utolsó körben pedig csak öt résztvevő énekelhet, ahol már szimfonikus zenekar kíséri az énekeseket. 2008-ban Québecben a magyar bariton Szemerédy Károly is a legjobbak közé került, és harmadik helyezett lett.

New York, Miami, Torontó

Az első három adásban minden kategóriában 9 versenyző jutott tovább, ezek után következik a középdöntő, melyben már csak a korcsoportonként kiválasztott 9 legjobb lép fel az öttagú zsűri előtt, és egyénileg előad egy újabb klasszikus zenei darabot a zsűri előtt. Emellett együtt is fellépnek majd: a középdöntő során egy közös produkcióra is felkészülnek – egy-egy sztárvendég mellett. A 9 középdöntős közül mindhárom korcsoportból 3 versenyzőt juttat tovább a zsűri a döntőbe.

A döntőben az eddig külön adásban bemutatott korcsoportok továbbjutói már egy adásban szerepelnek, de továbbra is csak a saját kategóriájukon belül küzdenek meg a győzelemért. A döntőben mind a 9 versenyző egy-egy újabb darabot ad elő a zsűri előtt. Az egyéni teljesítményük alapján a zsűri megszavazza, hogy korcsoportonként ki az az 1-1 versenyző, aki saját kategóriájában megnyeri a versenyt. Így végén összesen 3 versenyző örülhet. Ők hárman a saját korcsoportjuk győzteseként megnyerik a lemezszerződést, és az amerikai koncertfellépést, vagy-vagy alapon az Avery Fisher Hall (New York), a Roy Thomson Hall (Torontó) illetve a Kravis Center (Miami) színpadon állhat majd a három legtehetségesebb.
A Virtuózok műsorvezetői: Varga Edit és Bősze Ádám
©
Lesz továbbá egy finálé is: az élő show-ban a 3 korcsoport nyertesei mérkőzhetnek meg egymással. Mindhárom versenyző több darabot is előad a zsűri előtt, de az öt zsűritagnak itt már nincs döntési jogköre, csupán véleményezhetik a versenyzők produkcióit. A fináléban ugyanis egyedül a nézők döntik el szavazással, ki legyen az abszolút győztes, azaz a Virtuózok fődíjasa. Ő lesz az a 3 versenyző közül, aki hazaviheti a 12 millió forintos főnyereményt is.

A műsorkészítők az eddigi eredménnyel mindenesetre elégedettek lehetnek.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nincs roham a nyelviskolákban, több ezren szorulhatnak ki a felsőoktatásból

Nincs roham a nyelviskolákban, több ezren szorulhatnak ki a felsőoktatásból

Több száz Kispaládra bejelentett ukrán szavazhatott a választáson

Több száz Kispaládra bejelentett ukrán szavazhatott a választáson

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

„A Fideszre akarsz szavazni, ugye?” – kiabálta a szavazatszámláló

„A Fideszre akarsz szavazni, ugye?” – kiabálta a szavazatszámláló

Érden az ellenzéki jelölt, Csőzik László nyert

Érden az ellenzéki jelölt, Csőzik László nyert

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely az új főpolgármester