szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

A Virtuózok cukiságfaktor és a ciki kategória nélkül is helytáll – véli a műsor producere és a licenc egyik kitalálója, Vadász Dániel. Az első három adása után a műsorkészítők elégedettek, úgy tűnik, a klasszikus zenei tehetségkutató beteljesítheti kultúrmisszióját: a komolyzene és a hazai zenei oktatás népszerűsítését. Bár a kereskedelmi csatornákon futó műsorokhoz hasonlóan tálalják az ifjú zenészek produkcióit, a formátum nagyon sokban különbözik az X-Faktortól és társaitól.

„Van lihegőnk, és mi is találunk sztorikat a tehetségek mögött” – magyarázta Vadász Dániel, hogy miben hasonlít a Virtuózok a kereskedelmi csatornákon futó tehetségkutatókhoz. A műsor producere szerint azonban az nagy különbség, hogy ide nem lehet egy jó sztori farvizén bekerülni.

A köztévé klasszikus zenei tehetségkutatójának formátuma Peller Mariann ötlete volt, Vadász Dániellel karöltve egy, a világon eddig ismeretlen műsort hoztak létre, aminek már túl vagyunk az első három adásán, az előválogatásokon. Az ötlet onnan jött, hogy most a tehetségkutatóknak áll a világ. Nem csak itthon, ahol például a Virtuózok kezdi a hétvégét az M1-en, szombaton az X-Faktor kínál egész estés elfoglaltságot az RTL Klubon, a Rising Star pedig zárja a sort vasárnap a TV2-n.
A Virtuózok zsűrije (balról): Némethy Attila, Batta András, Miklósa Erika, Szenthelyi Miklós, Kesselyák Gergely
©

Nincs cukiságfaktor

A fülbemászó, rádiókban és tévékben is népszerű dalokkal persze nem tud versenyezni egy concerto, egy több tételes zenemű, még ha a műsorban le is rövidítik, könnyebben fogyasztható időtartamokra is a darabokat (amiket teljes egészében csak a Facebookon vagy egy mobilapplikáción keresztül lehet meghallgatni).

Virtuózoknak ugyanakkor a készítők szerint komoly missziója van. A legfontosabb vállalása, hogy közelebb hozza a klasszikus zenét az emberekhez. De nem csupán ez. Vadász szerint az is cél, hogy bemutatva a 6 éves kortól induló kategóriákban (6-13, 14-19, 20-24 éves korúak; az énekeseknél a felső korhatár 28 év) versenyző virtuózokat, egyre többen buzdítsák zenetanulásra a csemetéiket. Az egyik zsűritag, Batta András szerint ugyanis a zenei képzésünk hungarikum, péntekenként bekapcsolva a tévét pedig valóban ámul-bámul még az is, akinek lövése sincs a komolyzenéhez.

A készítők szerint az általános iskolás gyerekek nincsenek kitéve a rivaldafénynek, hiába szerepelnek a műsorban alig tízévesek. „Az egyik 11 éves fiút, amikor megkérdeztük, hogy izgul-e, azt válaszolta, hogy nem, mert a római és a varsói versenyén sem izgult” – meséli Vadász.

©

"A műsor után nem fogjuk a gyerekeket minden hétvégén szórakozóhelyeken felléptetni, mint ahogyan eleve minden szereplésüket pedagógusokkal egyeztetjük le. Az a legfontosabb szempont, hogy minél jobb lehetőségek szülessenek a gyerekek köré, amelyben tehetségük a lehető legideálisabb módon tud majd kibontakozni. Mind a fellépések mennyisége, mind jellegük úgy lesz kiválasztva, hogy a showbiznisz ne tudja veszélyeztetni sem a gyerekek tanulmányait, sem a gyerekkorhoz illő életmódot. Legyen szabad megjegyeznem, hogy Londonban, Bécsben és Budapesten is külön osztályokat indítanak a 18 évet el nem érő különleges tehetségeknek az adott ország Zeneakadémiáján. Mi nem a showbiznisz hamis illúzióját kínáljuk, hanem az oktatási rendszerbe integrálva bátorítjuk a különleges tehetségeket" – mondja.

Tehát szerintük nem a „cukiságfaktor” miatt szerepelnek a nagyon-nagyon fiatal zenészek, hanem mert a zenei képzés is ettől a kortól kezdődik. Nincs extra teher a versenyzőkön, a komolyzenei karrierben általános kihívás az, hogy tanulás, gyakorlás révén érvényesülhet csak a tehetség. Ezzel is szembemegy a műsor a mai világ hazug sikerreceptjével, ami azt sugallja, hogy elég jó időben, jó helyen lenni.

A pedagógia fontos szerepet tölt be a műsorszerkesztésben, a több mint 2000 jelentkező közül 27 zeneiskolai tanár választotta ki azt a 75-öt, akik a műsorban is láthatóak voltak. Ahhoz is ragaszkodtak a műsorkészítők, hogy a kommerciális tehetségkutatókkal ellentétben itt ne legyen „ciki kategória”, ami máshol a műsor kezdete során a nézettség felfuttatására szolgál.

Virtuózok külföldön

A Virtuózok teljesen magyar licenc, a német köztévé, az ARD rendez még klasszikus zenei versenyt, az 1952 óta létező műsor azonban nem a manapság népszerű tehetségkutatók formátuma szerint működik, évente más kategóriákra írják ki. 2014-ben a csellisták között például a magyar Váradi István lett a győztes 65 indulóból.

Az Operalia versenye pedig az operaénekesek nemzetközi megmérettetése 1995 óta, 18 és 30 év között énekesek vehetnek részt rajta, akik négy áriát adnak elő a saját nyelvükön, illetve egy zarzuelaáriát. A legnagyobb operaházak igazgatóiból áll össze a zsűri. A 40 énekes fele kiesik az első körben. A második körből már csak tíz énekes lép a következő körbe, az utolsó körben pedig csak öt résztvevő énekelhet, ahol már szimfonikus zenekar kíséri az énekeseket. 2008-ban Québecben a magyar bariton Szemerédy Károly is a legjobbak közé került, és harmadik helyezett lett.

New York, Miami, Torontó

Az első három adásban minden kategóriában 9 versenyző jutott tovább, ezek után következik a középdöntő, melyben már csak a korcsoportonként kiválasztott 9 legjobb lép fel az öttagú zsűri előtt, és egyénileg előad egy újabb klasszikus zenei darabot a zsűri előtt. Emellett együtt is fellépnek majd: a középdöntő során egy közös produkcióra is felkészülnek – egy-egy sztárvendég mellett. A 9 középdöntős közül mindhárom korcsoportból 3 versenyzőt juttat tovább a zsűri a döntőbe.

A döntőben az eddig külön adásban bemutatott korcsoportok továbbjutói már egy adásban szerepelnek, de továbbra is csak a saját kategóriájukon belül küzdenek meg a győzelemért. A döntőben mind a 9 versenyző egy-egy újabb darabot ad elő a zsűri előtt. Az egyéni teljesítményük alapján a zsűri megszavazza, hogy korcsoportonként ki az az 1-1 versenyző, aki saját kategóriájában megnyeri a versenyt. Így végén összesen 3 versenyző örülhet. Ők hárman a saját korcsoportjuk győzteseként megnyerik a lemezszerződést, és az amerikai koncertfellépést, vagy-vagy alapon az Avery Fisher Hall (New York), a Roy Thomson Hall (Torontó) illetve a Kravis Center (Miami) színpadon állhat majd a három legtehetségesebb.
A Virtuózok műsorvezetői: Varga Edit és Bősze Ádám
©
Lesz továbbá egy finálé is: az élő show-ban a 3 korcsoport nyertesei mérkőzhetnek meg egymással. Mindhárom versenyző több darabot is előad a zsűri előtt, de az öt zsűritagnak itt már nincs döntési jogköre, csupán véleményezhetik a versenyzők produkcióit. A fináléban ugyanis egyedül a nézők döntik el szavazással, ki legyen az abszolút győztes, azaz a Virtuózok fődíjasa. Ő lesz az a 3 versenyző közül, aki hazaviheti a 12 millió forintos főnyereményt is.

A műsorkészítők az eddigi eredménnyel mindenesetre elégedettek lehetnek.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az orosz kormány szerint "vörös dagály" okozta a rejtélyes pusztulást Kamcsatkán

Az orosz kormány szerint "vörös dagály" okozta a rejtélyes pusztulást Kamcsatkán

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet