szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapest Liget Projekt miniszteri biztosa szerint minden a tervezett ütemben halad, jelenlegi tudása szerint 2018. március 15-én átadhatják az öt új múzeumépületet is tartalmazó gigaberuházást a Városligetben.

Baán László a hvg.hu kérdésére cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint veszélyben lenne a mintegy 150 milliárdos büdzséjű Liget-projekt. Mint írtuk, a Népszabadság szerdai cikke szerint a jövő évi költségvetés tervezete mindössze 8,8 millió forintot szán a projektre, ami a 15 milliárdos 2015-re tervezett költségekhez képest elenyésző összeg. A lap szerint ebből az következik, hogy a Liget-projektet le fogják állítani, esetleg időben eltolják, vagy csak egy részét valósítják meg.

Hoppál Péter kulturális államtitkár minapi, ATV-nyilatkozata is azt támasztja alá, hogy veszélyben beruházás, azt mondta, ő 50 százalékra teszi annak megvalósítási esélyeit.

©

Baán László lapunknak ugyanakkor kijelentette, hogy az ez évi költségvetési törvényben is mindössze 10 millióval szerepelt a Liget Budapest Projekt költségvetési sora, mégis – egyedi kormányzati döntésekkel – minden szükséges forrást megkaptak ebben az évben, közel kétmilliárd forintot. ”Időarányosan jól állunk, az eddigi feladatok tudtuk finanszírozni. Hogy a 2018. március 15-i határidőben, az eredeti terveknek megfelelően be tudjuk fejezni a projektet, ahhoz jövőre 15 milliárd forintra van szükségünk, aminek a biztosításához szükséges keretek a kormány rendelkezésére állnak.”

Baán mint miniszteri biztos semmilyen jelzést nem kapott arról, hogy a projekt időben csúszna, vagy csak részben valósulna meg. "Semmilyen jelét nem érzem, annak, hogy bármi változna. Business as usual" – összegzett a Szépművészeti igazgatója.

Hoppál Péter szavaira reagálva némileg kitérő választ adott. ”Államtitkár úr nyilván a legkisebb hibaszázalékkal járó becslést alkalmazta. Egy két kimenetelű dolognak (ami vagy megvalósul, vagy nem), a legkonzervatívabb megközelítése, hogy 50 százalékos az esélye úgy az egyik, mint a másik esemény bekövetkezésének.”

Arra a kérdésünkre, hogy ha a kormányzati szándék egyértelmű, akkor azért több esélyt kellene látnia a szakállamtitkárnak, azt mondta, hogy a tervről, annak megvalósítási határidejéről több kormányhatározat született, amelyek ma is hatályosak, így számára csak elvégzendő feladat van, az pedig 100%-osan.

Baán szerint egyébként a Liget-projekt számos más a kormány asztalán fekvő kiemelt probléma megoldásához – többek között a Kúria elhelyezése, a budai Várral kapcsolatos tervek megvalósításához – is alapvető fontosságú.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!