szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budapest lakói tervezhetik meg a főváros parkjainak és köztereinek legújabb utcabútorait a Bútorozd be a városodat! címmel kiírt formatervezési pályázat keretében.

Városépítészeti szempontból a főváros parkjainak és tereinek problémája, hogy berendezéseik, például a padok vagy a hulladékgyűjtők gyakran elavultak, nem komfortosak, valamint nem tükröznek egységes arculatot. Ennek a problémának a megoldására hirdetett pályázatot a FŐKERT és a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF), a Design Terminállal és a kreatív építészeti installációiról ismert Hello Wood alkotócsoporttal együttműködve - közölték a szervezők az MTI-vel.

A felhívás célja, hogy támogassa a modern városi igényeknek is megfelelő, megnövekedett igénybevételre és terhelésre alkalmas köztéri bútorok és bútorcsaládok, illetve hulladékgyűjtők terveinek elkészítését, valamint egy prototípus erejéig meg is valósítsa ezeket.

A benyújtott elképzelések illeszkedhetnek Budapest sokszínű hangulatához, készülhetnek specifikusan egy helyszínre, vagy lehetnek "funkció-orientáltak". Fontos eleme a pályázatnak, hogy nem csupán egyetemisták és profi tervezők ötleteit várják, hanem általános és középiskolás diákok, valamint nem "szakmabeliek" elgondolásait is.

A tíztagú zsűri három-három győztest hirdet diák, egyetemista, valamint profi kategóriában, illetve egy közönségdíjat is kiosztanak, a győztes pályamunkákból pedig nyáron kültéri kiállítást rendeznek.

A három és félmillió forint összdíjazású verseny a FŐKERT hosszú távú terveinek egyik első lépcsőfoka, amelynek célja, hogy Budapest arculatát fiatal művészek és a városlakók közreműködésével alakítsák úgy, hogy a hagyományos értékek megőrzése mellett meg tudjon felelni a 21. századi igényeknek is. 

A nyertes bútorok prototípusait a nyáron bárki kipróbálhatja a város kiemelt zöldterületein. A szervezők a versenyt hagyományteremtő szándékkal indítják el, abban a reményben, hogy a jövőben egy-egy prototípusból akár Budapest köztereinek új, "ikonikus" eleme is megszülethessen.

A részletes kiírás a FŐKERT és a projekt közös oldalán található, a tervek benyújtási határideje március 6-a éjfél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben