szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Noha leginkább Máté Péter, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta tolmácsolásából ismerjük a 81 éves korában kedden elhunyt szövegíró, S. Nagy István dalait, van néhány egészen meglepő szerzeménye is. Gondolták volna, hogy írt szöveget az Eddának vagy a Karthagónak is?

S. Nagy István több mint hétezer dal szövegét jegyzi, ezek közül válogattunk néhányat, amiről nem is gondolnánk, hogy ő írta.

Az Edda Művek bemutatkozó kislemezét 1979. szeptember 23-án vették fel a Budai Ifjúsági Parkban, amikor a Piramis előtt játszott a miskolci zenekar. Az A oldalára a Minden sarkon álltam már, a B oldalára az Álom című szám került. Mindkét dal zenéjét Slamovits István írta, az előbbi szövegét Pataky Attila, az utóbbiét viszont S. Nagy István. Később a dal felkerült a debütáló nagylemezre is, ami a hvg.hu legjobb magyar albumainak Top30-as listájára is felkerült.

S ha már Piramis, és az akkor „őszinte kemény rocknak” nevezett műfaj: a Piramis is játszott S. Nagy István-dalt. Például a Ne bántsd a madarakat című korai opust, amit még nem Révész Sándor, hanem Gallai Péter énekel.

Tovább menetelve az őszinte zenék útján. A Karthago bemutatkozás is S. Nagy Istvánnak köszönhető. 1979-ben jelent meg az a kislemez, amin szerepel A Csak egy szót akarok című dal.

És még nincs vége a kemény rock–S. Nagy-kooperációnak. „Mit érdekel, aki hazudik neked, és eltiporja sérült lelkedet” – énekelte Vikidál Gyula (fedőnevén Dalos ügynök) az 1981-es A híd című albumon.

De a hatvanas évek hazai beat-forradalma sem volt elképzelhető S. Nagy dalai nélkül. 1968-ban jelentkezett az Omega egy kislemezzel, két Presser–S. Nagy-számmal. Az A oldalon az Azt mondta az anyukám.

Az Illés együttesnek már egy évvel korábban jött ki az a kislemeze, aminek végül a B oldalán találhat Szörényi–Bródy-dal vált gigaslágerré. Az A oldalon szerepelt Illés Lajos és S. Nagy István dala a Nem volt soha senkim.

S. Nagy István dalainak feldolgozásainak száma a végtelenhez tart. Most emlékezzünk meg két emlékezetes slágerről, amit a feldolgozásokból valószínűleg jobban ismerünk, mint az eredeti előadótól. Az első a Beatrice által feldolgozott Mikes Éva-dal, az Ó, mit tett velem ez a Jenő, a második pedig a most épp újra koncertező Amorf Ördögök első nagy slágere, az eredetileg Németh Lehel által elővezetett Nekem a Balaton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon