szerző:
hvg.hu

Mit kíván a magyar nemzet? Melyik dal került fel a World Class Punk válogatásra? Melyek a magyarock történetének legfényesebb lapjai? Arra kértünk 20 kritikust, szakírót, írót, hogy segítsenek összegyűjteni az elmúlt közel fél évszázad legfontosabb magyar albumait. A véleményeket összesítettük, így született meg a HVG TOP 30-as listája: íme a top 10!

A lista első 10 helyezettje

1. A.E. Bizottság: Kalandra fel (1983)

2. Cseh Tamás-Másik János: Levél nővéremnek (1977)


3. Európa Kiadó: Popzene (1987)


4. Hobo Blues Band: Vadászat (1984)


5. Hiperkarma: Hiperkarma (2000)


6. Bëlga: Majd megszokod (2002)


7. LGT: Bummm! (1973)


8. Nagy Feró és a Bikini: Hova lett... (1983)


9. Syrius: Devil's Masquarade / Az ördög álarcosbálja (1971)


10. VHK: A halál móresre tanítása (1988)

A lista 11-20. helyezettjéről itt olvashat..
A lista 21-30 helyezettjéről pedig itt.

1. A.E. Bizottság: Kalandra fel (1983)

1983
Elfogják Klaus Barbie-t. Első útjára indul a Challanger. Bemutatják a Jedi visszatér című filmet. Egy szovjet vadászgép lelő egy koreai utasszállítót. A Szépművészeti Múzeumból elrabolnak hét nagy értékű festményt. Felavatják a paksi atomerőmű első reaktorblokkját.

"Persze ez az album közel sem adja vissza a Bizottság-koncertek hangulatát, intenzitását, hisz az üzenet esetükben a színpadi akciók, a filmek, a zenék, a gesztusok és a szövegek összességéből állt össze. Mégis, ez a korong a nyolcvanas évek első felének mindennapi abszurditásait tükröző hiteles szonikus lenyomat" - írja Jávorszky Béla Szilárd.

És valóban: a Bizottság nem az a zenekar (volt), melyet kizárólag egy lemez alapján értelmezni lehet(ett). Miként az sem véletlen, hogy feLugossy Lacáék nem stúdiólemezt rögzítettek, hanem koncertalbumot készítettek bemutatkozás gyanánt. (Hogy hogyan lehetett egyáltalán 1983-ban lemeze egy ilyen zenekarnak, arról Wahorn András mesél részletesen a csütörtökön megjelenő interjúban.)

Az biztos, hogy a Bizottság nem direktben politizált. Persze szürrealizmusa mögé nem lehetett nem belelátni az akkori mindennapok lehetetlenségét és kifordított-befordított valóságát, mint ahogy a Bizottság egyébként, úgy ahogy van, elképesztő valóság és művészet-turmixgép, valamint kalandtúra Tibettől Békásmegyerig. Pop-art és dada és altesti poénok. Jazz-punk, pszichedélia és hétköznapi mosogatólé, meg visszaböfögött színtelen-szagtalan Kelet-Közép Európa, szerelem és köpni-kell. Egyszeri táncos-zenés-kvázi-színházas-képzőművészeti zárvány, ami csak itt és csak akkor, és csak arra néhány évnyi alkotói időre jöhetett létre.

2. Cseh Tamás-Másik János: Levél nővéremnek (1977)

1977
Megalakul az Apple Computer cég. Megjelenik a Sex Pistols első és egyetlen stúdióalbuma, valamint a Clash első nagylemeze. Párizsban megnyílik a Pompidou Központ. Megjelenik a Fleetwood Mac Rumours című lemeze. Felfedezik az Uránusz gyűrűit. Bemutatják a Csillagok háborúját. Meghal Elvis Presley. Piacra dobják a Commodore PET számítógépet és az ATARI 2600 játékkonzolt. Csúcson a diszkó-korszak:bemutatják a Szombati esti láz című filmet.

"Nagyon egyszerű dolog: még egyszer senkinek nem lesz lehetősége végigsétálni a Népköztársaság útján a Fiatal Művészek Klubjáig, majd onnan bárhova vissza. Volt egy kor, amikor mindenki utoljára lehetett Fiatal, Művész, és egy vállalható Klub tagja. Egyszer Cseh Tamás Dixi felé hajolva valami olyasmit mondott, hogy aki a halálról a legtöbbet tudja, jobban megérti az életet. Amikor ilyesmi jutott eszébe, Bereményi Géza segítette ki, Másik áttette a zene nyelvére" - írja Ligeti Nagy Tamás.

Poós Zoltán szerint pedig ez a lemez, "Cseh-Bereményi és Másik zenés levélregénye, a magyar pop generációs kifestőkönyve. Hőseink eszpresszókból, mosókonyhákból és balatoni bungalókból küldték a négy akkordra és zsírosdeszkákra hangszerelt dalokat, azaz az életjeleket, azt hogy mindenek ellenére itt vagyunk".

Az egészen biztos, hogy ami Simonnak és Garfunkelnek a Hello darkness, my old friend, Dylannek a The answer my friend is blowing in the wind, az Cseh Tamásnak, Másik Jánosnak és a szövegírónak, a mesélő Bereményi Gézának az Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk.

A Levél nővéremnek a talán-igaz-se-volt hatvanas évek elbeszélése némi distinkcióval, finom, mesés, folklorisztikus-balladista filmréteggel a valós történések felületén, Jánossal és Tamással, Irénnel, Fáskerti elvtársakkal, apa kalapjával, balatoni hajózással, tejjel és pálinkával, presszóval és dohányszemcsékkel, krakkói gyorssal, világnézeti klubbal. Elképesztő mennyiségű idézhető mondattal. Édessel és keserűvel, szinte csak hibátlan boldog-szomorú dalokkal.

3. Európa Kiadó: Popzene (1987)

1987
Megjelenik a U2 The Joshua Tree című kulcslemeze, a zenekar a Time magazin címlapján szerepel. A 18 éves Mathias Rust sportrepülőgépével behatol a szovjet légtérbe, és a Vörös téren landol. Rudolf Hesst holtan találják cellájában. Fekete hétfő a Wall Streeten. Kitör a brassói munkáslázadás. Lakiteleken megalakul a Magyar Demokrata Fórum.

A máig is aktív Európa Kiadó a nyolcvanas évek egyik legfontosabb underground zenekara, de bátran nélkülözhetjük is az underground jelzőt. A rövidéletű URH romjain alakult és már túl volt számos tagcserén, egy feloszláson, egy újjáalakuláson, és négy, lemezanyag értékű műsoron, amikor 1986-ban Erdős Péter megkereste Menyhárt Jenőt, a Kiadó igazgató-frontemberét. Egész pontosan üzent neki, hogy az Magyar Hanglemezgyártó Vállalat Európa Kiadó lemezt szeretne megjelentetni.

Menyhárt elfogadta a felkérést, de feltételt szabott: nincs alku, a beadott anyag, úgy ahogy van, kell vagy nem kell. Az 1987-ben megjelent albumra egy-két már ismert dal mellett főleg új számok kerültek. Menyhárt ugyanis nem egy "már megtörtént", hanem egy aktuális programot akart elkészíteni.

A Popzene még úgy is lenyűgöző, hogy a zenekar saját bevallása szerint is csetlett-botlott a stúdióban, ráadásul nem kapott elegendő stúdióidőt a lemez elkészítéséhez. A Popzene, mint a legtöbb nagyszerű lemez, felmutatja az előképeket (Bowie, Lou Reed, Talking Heads, Brian Eno, kortárs zene, jazz, elektronika), de több mint a hatások összessége - saját univerzum és sajátos kontextus. Ez a város egy távoli bolygó - és tényleg: a dalok egyszerre vannak itt és bárhol, most, akkor és bármikor, Budapesten és az idők végtelen szakadéka fölött. Időtlen, erős és érzékeny, remek, feledhetetlen lemez.

4. Hobo Blues Band: Vadászat (1984)

1984
Csernyenko követi a néhai Andropovot a szovjet főtitkári székben, a kommunista befolyás alatti országok többsége – így Magyarország is - bojkottálják a Los Angeles-i olimpiát. Megkezdődik a brit szénbányászok egy évig tartó sztrájkja. Meggyilkolják a Szolidaritás mellett kiálló varsói római katolikus papot, Jerzy Popiełuszkót, és Indira Gandhit. Megjelenik a brit Band Aid Do They Know It's Christmas című dala. Magyarországra látogat Margaret Thatcher. Bemutatják az István a király-filmet. Meghal Őze Lajos és Truman Capote.

Az 1978-ban "szombat esti bluesegyüttesnek" alakult Hobo Blues Band első igazán komolyan vehető felállása 1979-re állt össze, s a zenekar nagyjából ebben a felállásában vette fel 1980-as bemutatkozó nagylemezét, a Középeurópai Hobo Blues című albumot. Az együttes, innentől kezdve - változó felállásokban - évente adott ki nagylemezeket: 1981-ben a Kopaszkutya filmzenét, 1982-ben az Oly sokáig voltunk lenn, 1983-ban pedig a Még élünk című albumokat.

A zenekar pályájának első és mindeddig legmagasabb csúcsára 1984-ben, a Vadászat című grandiózus, a rockzenélés (és a hatalom "pofonládájának") kereteit is feszegető nagylemezzel ért fel. A konceptkeretbe foglalt, Major Tamás prológusával induló dupla album, melyet a Hobo de luxe-felállása (Döme Dezső dobos, Póka Egon basszusgitáros, Tátrai Tibor gitáros, Földes László és Deák Bill Gyula énekes) rögzített, tobzódik az ötletekben, a zenei formákban és –megoldásokban. A Póka-Tátrai-páros csúcsformában zenél - a lemez végképp túlmutat a blues-rock-koordináta-rendszeren.

Bátran art-rocknak-albumnak is nevezhetjük, ami ráadásul színpadi prezentáció után üvölt. És így is lett: az egyszerre aktuális és örök érvényű kontextusban mozgó Vadászatot a zenekar 1984-ben a Budapest Sportcsarnokban színházi elemekkel gazdagon átszőtt koncerten mutatta be.

5. Hiperkarma: Hiperkarma (2000)

2000
Az Y2K-hisztéria éve. II. János Pál pápa - a katolikus egyházfők közül először hivatalosan - Izraelbe látogat. Vlagyimir Putyin Oroszország megbízott elnöke. Megszületik India egymilliárdodik lakosa. A dániai Roskilde fesztiválon, a Pearl Jam koncertje alatti lökdösődésben 9 ember meghal, 26 megsérül. Elsüllyed az orosz Kurszk atom-tengeralattjáró. Lövöldözés Budapesten az Oktogonnál.

A Hiperkarma első lemeze nem csak az elmúlt tizenöt év legfontosabb hazai albuma, de a teljes magyar rocktörténelem egyik leglenyűgözőbb dalszerzői teljesítménye. A már a rendszerváltás után felnőtt kamaszok és fiatal felnőttek ezredforduló körüli zavarának és útkeresésének egyszerre diadalmas és szívbemarkoló lemezfoglalata. Amire aztán persze már több generáció is rákattant.

Az albumot a britpopos és beates-new waves (Kispál-, KFT- és Police-hatásokban lubickoló) Blabla nevű triójával bemutatkozó, majd azt egy lemez és egy ígéretes demó után feloszlató Bérczesi egyedül írta és demózta fel 1999-ben, majd a Kispál-billentyűs, Dióssy D. Ákos produceri támogatásával, és néhány ismerős zenésszel tulajdonképpen szólóalbumként rögzítette. Aztán mire a lemez megjelent és a Hiperkarma koncertezni kezdett, már állandó zenekar is kerekedett Bérczesi körül.

A lemez egyszerre grúvos és balladista, megjárja a mélységeket, néhol meg éteri magasságokba emelkedik, ön- és énkereső, barátokról és szerelmekről mesél, válaszokat keres, és néha talál is. Egyszerűen megkerülhetetlen.

6. Bëlga: Majd megszokod (2002)

2002
Készpénzként is forgalomba kerül az euro. II. Erzsébet aranyjubileuma. Megkezdődik Szlobodan Milosevics hágai pere. Amerikai invázió Afganisztánban. Svájc csatlakozik az ENSZ-hez. Kirabolják az Erste Bank móri fiókját, a bankban tartózkodó alkalmazottakat és ügyfeleket, összesen nyolc embert, hidegvérrel kivégzik. Megnyílik Budapesten a Kultiplex. A Zalaegerszegi TE a Puskás Ferenc Stadionban 1-0-ra legyőzi a Manchester Unitedet.

"Trianon Tagadó Tibi, a 3T, Táltos Bandi. Jobbos Tibi, Jobbágy Feri, dartvéder, doszpotpeti, zsíros deszkások, csángó brékesek, jegyellenőrök, liezon az oviban. Mit kíván a magyar nemzet? Természetesen magyar nemzeti hiphop rapet. Minden más kívánság azóta sem teljesült, vagyis: érvényes" - írja Ligeti Nagy Tamás a magyar rocktörténelem egyik legkülönlegesebb alakulatának bemutatkozó nagylemezéről. Déri Zsolt korabeli kritikája szerint: "Ez lemez a maga kategóriájában tökéletes. A virtuóz baromkodás mesterműve, eszement, vitriolos humorú szerepjátékok sora, egy percig sem lehet röhögés nélkül kibírni".

A Bëlga 2002-ben már négy éve a színen volt: az ekkor még hattagú (Tokyo, Simson, Mégötlövés, Secretman, Titusz, Lord Cursor) formáció 1998-ban alakult a Buddhista Főiskolán, majd 2000-ben mutatkozott be azt EstFM válogatásmaxiján (azon a lemezen, amelyről egyébként az Emil.Rulezt is megismerhettük).

Amit a független Crossroads kiadó által megjelentetett lemezen hallunk, nevezhetjük underground hiphopnak, de a Bëlga-univerzum, miközben sok minden mással is rokon (a nyilvánvaló zenei hatások mellett eszünkbe juthat róla a Bizottság szürrealizmusa, a Neurotic funkos alternatív rockja, itt-ott a balatonos-trabantos melankólia, vagy a stand up comedy is), leginkább önmagában álló entitás, melybe belefér többek közt a vicces, óvodai Ganxsta Zolee-paródia, a gengszter rap-kanyar, a laza autópályás funk és a dub, a Becket idéző arthop, a kontextusba pakolt trágárság-cunami, a sámán-minihangjáték, a kvázi-filozófia és a lebilincselően vicces altesti humor is.

7. LGT: Bummm! (1973)

1973
Véget ér a vietnami háború. Elvis hawaii-i koncertje az első világszerte közvetített szórakoztatóipari esemény - többen nézték, mint az Apollo holdraszállását. Sor kerül a történelem első mobilhívására. Chilében Pinochet veszi át a hatalmat. Megjelenik a Pink Floyd The Dark Side Of The Moon című lemeze. Grammy-díjat nyer a Keresztapa. Meghal Pablo Picasso. Megnyílik a Sydney-i Operaház.

Ha van zenekar a magyar rock történetében, amely kérdések nélkül rászolgál a szupergrupp elnevezésre, s amely esetében a tartalom is, a forma is lenyűgöző tudott lenni, akkor a több korszakában is kiemelkedőt produkáló, több krízisen is sikerrel átlendült Locomotiv GT egészen biztosan az.

"Az LGT mindig is a népszerűség és a minőség ritkán látható kombinációját képviselte a hazai rocktörténelemben. Ez volt első albuma, melyen Somló Tamás már játszott, és az utolsó, amin még Barta Tamás gitározott. Lényegében mindent magában hordoz, ami e csapat erénye: zenei felkészültség, művészi érzékenység, friss invenció és céltudatosság" - írja Jávorszky Béla Szilárd.

A 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyv Inkei Bence által írt szócikkéből pedig megtudhatjuk, hogy az LGT, mely "sokak szerint ekkorra állt össze úgy, hogy legjobb formáját fussa", összesen szűk egy hetet, egész pontosan hat napot kapott a Hanglemezgyártól arra, hogy felvegye ezt a lemezt.

A csúcsformában zenélő négyest azonban még ez sem akadályozhatta meg abban, hogy esszenciális és egész egyszerűen világszínvonalú albumot hozzon össze - ami az utóbbi jelzőt illeti, negyven év távlatából visszatekintve különösen fájdalmas, hogy Presseréknek (éppen ennek a lemeznek az anyagával) részben a hazai kulturális hatóságok ellenséges hozzáállása, részben menedzsmenti-anyagi okok miatt nem jött össze az angol-amerikai piacon.

A Bummm! lenyűgöző: egyszerre soulos és grúvi, rockos és dögös, lírai, okos és zsigeri.

8. Nagy Feró és a Bikini: Hova lett... (1983)

1983
Az ARPANET hivatalosan átáll az internetprotokoll használatára, létrejön az internet. Az ötszörös wimbledoni győztes, Björn Borg visszavonul. 25. születésnapját ünnepli a legendás lemezkiadó, a Motown. Először lép fel maszk nélkül a Kiss. Kiadja első lemezét a Red Hot Chili Peppers. A városligeti Királydombon bemutatják az István a királyt. Börtönlázadás a New York-i Sing Singben.

Nagy Feró a Beatrice ellehetetlenítése és 1981-es feloszlása után akár el is veszthette volna a kedvét és a háttérbe is húzódhatott volna, de nem ez történt, sőt a „Nemzet csótánya” egy művészi értelemben még erősebb zenekarral, a teljes magyar könnyűzene-történelem egyik legizgalmasabb és legsajátosabb produkcióval állt elő.

A Feró-féle 1982-ben alakult Bikini nem csak attól érdekes, hogy bombabiztos hangszeres tudással rendelkező zenészek - Vedres József (ritmusgitár), Szűcs Antal Gábor (szólógitár), Németh Alajos (basszusgitár) és Németh Gábor (dob) - dobták ki a rutinszerű fordulatokat az ablakon és nyúltak egészen elképesztő megoldásokhoz, és nem is csak azért mert a zenekar két lemezén, a Hová lett című albumon és az egy évvel később megjelent XX. századi híradón egymást követik az emlékezetesnél emlékezetesebb számok, hanem azért is, mert a Bikininek ez az inkarnációja csak itt és akkor történhetett meg.

A Hová lett - melynek borítóját a Bizottság egykori tagja, a néhai Bernáth(y) Sándor készítette - punk, new wave és ska, operett, orosz népdal és kínai zene, avantgárd megoldások, hangjátékok, hangeffektek és elektronikus zene megismételhetetlen keveréke, magyar táj, ha nem magyar ecsettel, de magyar fűrésszel, szódával és éhes kismadárral. A lemez egy dala különleges külföldi pályát is befutott: Jello Biafra, a Dead Kennedys énekese a Maradj már! című számot feltette az 1984-es World Class Punk című válogatáslemezre. Feró 1985-ben kilépett a zenekarból, helyét D. Nagy Lajos vette át - ám ez már másik fejezet.

9. Syrius: Devil's Masquarade / Az ördög álarcosbálja (1971)

1971
Elindítják a Szaljut-1 űrállomást. Mindszenty József elhagyja Magyarországot. Megjelenik a Doors utolsó albuma, John Lennon Imagine című lemeze, és a Rolling Stones-féle Sticky Fingers. Párizsi lakásában holtan találják Jim Morrisont. Charles Mansont halálra ítélik, az ítéletet később életfogytiglani börtönbüntetésre változtatják. 500 ezres békemenet Washintonban, 125 ezres San Franciscóban a vietnami háború ellen. Megalakul a Greenpeace.

"Rétegzenét, jazzrockot, progresszív rockot játszottak, de világszínvonalon. Ez az album a magyarock történetének egyik legfényesebb lapja" - írja Jávorszky Béla Szilárd. Sok nagyszerű magyar lemez van, de vannak köztük olyanok is, amelyek a valós időben, születésük idején felértek az akkori nemzetközi kínálat legjobbjaival; részben azért, mert úgy szólnak, olyan zenét, olyan megoldásokat hallhatunk ezeken az albumokon, amelyek pontosan annyira izgalmasak, mint akkori angol-amerikai kortársaik, részben azért, mert - szemben azokkal a nagyszerű hazai lemezekkel, melyek igazából csak ebben az országban értelmezhetőek - univerzálisak. Az 1962-ben alakult, de klasszikus felállásában 1970 februárjában bemutatkozó Syrius Az ördög álarcosbálja című nagylemeze ilyen - ráadásul ma egészen pontosan annyira izgalmas, mint bő negyven évvel ezelőtt.

Az album 1971-ben készült a Syrius ausztráliai turnéja során, a szövegeket Charlie Fischer, a turnét szervező, a zenekar kinti ügyeit intéző menedzser írta. A lemez egy év múlva megjelent Magyarországon is, de a tervezettel ellentétben nem magyar nyelvű változatban, hanem az eredeti angol verzióban - a korabeli lemezeladási adatokat tekintve valójában nevetséges 3000 példányban.

Az ördög álarcosbálját 1981-ben lemezen, 1993-ban pedig CD-n is kiadták idehaza - ez a zenekar klasszikus felállásának - Baronits Zsolt (alt- és tenorszaxofon, vokál), Orszáczky Miklós (ének, basszusgitár, bőgő, hegedű, akusztikus gitár, vokál), Pataki László (zongora, orgona), Ráduly Mihály (alt- és tenorszaxofon, fuvola, piccolo), Veszelinov András (dob, vokál) - egyetlen lemezes dokumentuma.

A Syrius - melyet időközben Amerikába is invitáltak, ám az illetékes hazai hivatal, az Interkoncert egész egyszerűen elhazudta a meghívás tényét, sőt megüzente a meghívóknak, hogy a zenekar "nem ér rá" - 1973-ban szétesett; Ráduly elutazott Bostonba, a Berklee School Of Musicba, ahol három éve várta egy meghívás, Orszáczky pedig kilépett az együttesből, majd 1974-ben disszidált és Ausztráliába távozott.

10. VHK: A halál móresre tanítása (1988)

1988
A skóciai Lockerbie felett pokolgép robban a Pan Am 103-as járatán. Hivatalos ellenzéki tüntetés Prágában. Megalakul a Nirvana. Ayrton Senna megnyeri élete első Forma-1-es világbajnoki címét. Légi katasztrófa a németországi Rammsteinben. Az utolsó császár című film kilenc Oscart nyer. A szovjet hadsereg megkezdi a kivonulást Afganisztánból. Életbe lépnek az általános adóról és a személyi jövedelemadóról szóló törvények Magyarországon. Megalakul a Fidesz, az SZDSZ és a Független Kisgazdapárt. Az MSZMP országos értekezlete leváltja Kádár Jánost a főtitkári pozícióból.

A Vágtázó Halottkémek bemutatkozó albuma a magyar rocktörténelem egyik legelementárisabb, legfelkavaróbb nagylemeze, amit egy tulajdonképpen példa nélküli zenekar készített, mely úgy ahogy van, szinte kívül esik a rockzenével kapcsolatos konvencionális percepción, messze kívül az alapértelmezett kategóriákon. A kétes értékű hungarikum kifejezéstől ugyan tartózkodunk, de az egészen biztos, hogy a csillagász-sámán, Grandpierre Atilla zenekara sehol máshol nem "történhetett volna meg", csak ebben az országban.

A hosszú ideig betiltott VHK ősi hagyomány, punkos gitárzaj, pszichedélia és krautrockos lüktetés érzéki és megzabolázhatatlan egyvelege, A halál móresre tanítása pedig a rendszerváltás-közeli, felbomló-újrarendeződő, már koránt sem monolitikus hazai zeneipar egyik emblematikus kiadványa, melyet az 1976-ban alakult VHK - jó nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően - egy német lemezkiadónál, a Sonic Boomnál jelentetett meg.

"Ez a debütáló lemez eredetileg egy koncertfelvételt tartalmazott volna, végül egy stúdióban rögzített, ám nem sávonként, hanem egyben felvett anyag kerekedett belőle" - írja a listánk összeállításában közreműködő Dömötör Endre az általa szerkesztett 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. A VHK ma is létezik - 2001-ben feloszlott, 2009-ben azonban Vágtázó Életerő néven újjáalakult, napjainkban ismét Vágtázó Halottkémek néven szerepel, legutóbbi lemezét 2012-ben jelentette meg.

Hallgassa meg YouTube-válogatásunkat az első tíz lemez számaiból:

Hogy állt össze a lista?
20 kritikust, szakírót, írót vontunk be az elmúlt közel fél évszázad legfontosabb magyar albumainak összegyűjtésébe. Arra kértük őket, hogy nevezzék meg, szerintük melyik az a 10 lemez, ami nem hiányozhat a listáról. A véleményeket összesítettük, és az albumok említésének gyakorisága alapján állítottuk össze a HVG TOP30-as listát. E módszertanból következően néhány zenekar – például a Kispál és a borz vagy az LGT – ugyan több albummal is szerepel, de a helyezést tekintve „hátrányos helyzetben” van, mert a bírálók véleménye megoszlott a különböző lemezeik közt. A legrégebbi lemez a listán az Illés Nehéz az út (1969), a legújabb a Hiperkarma Amondó (2003) című albuma. A felkért véleményazők közel 80 előadót kiadványát nevezeték meg legalább egyszer.

A véleményezők abc sorrendben: Balla István, Bicsérdi Ádám, Bihari Balázs, Cserna-Szabó András, Déri Zsolt, Dömötör Endre, Fábián Titusz, Göczey Zsuzsa, Grecsó Krisztián, Háy János, Hó Márton, Jávorszky Béla Szilárd, Kollár Bálint, Lang Ádám, Lévai Balázs, Ligeti Nagy Tamás, Marton László Távolodó, Németh Róbert, Poós Zoltán, Vályi Gábor.

2004-ben a WAN2 Magazin szerkesztősége is szerkesztett egy 50-es listát, 1987-ben az Ifjúsági Magazin olvasói szavazatai alapján állítottak össze egy ilyet. Ezen kívül megjelent a 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című kötet is 2006-ban. A Petőfi Rádión pedig most is megy egy szintén erre a tematikára összeállított műsor-sorozat, ott a szerkesztőség állította össze a tárgyalt lemezeket.

A Wan2 lista első 10 helyezettje sorrendben: Yonderboi: Shallow and Profound, Bikini: Hova lett…, Európa Kiadó: Popzene, LGT: Loksi, Bizottság: Kalandra fel, Hobo Blues Band: Vadászat, Kispál és a borz: Ágy, asztal, tévé, Cseh Tamás-Másik János: Levél nővéremnek, Beatrice: 78-88., Tankcsapda: Az ember tervez. A teljes lista itt olvasható.

Az IM-lista első 10 helyezettje sorrendben: LGT: Bummm, Szörényi-Bródy: István, a király, Syrius: Az ördög álarcosbálja, Hobo Blues Band: Vadászat, LGT: Loksi, Illés: A Koncert, Omega: Tízezer lépés, Adamis-Presser: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Omega: Időrabló, Bikini: XX. századi híradó. A teljes lista itt olvasható.

A 11 éve készült Wan2- illetve a 27 éve készült IM-lista első 30 helyezettjéből 15 illetve 10 szerepel a hvg.hu TOP30-as listáján is. 1987 óta kirobanthatatlan az élbolyból a Bumm, a Vadászat, Az ördög álarcosbálja, a Loksi és a XX. századi híradój. Érdekesség, hogy a Wan2-lista idején már minden most, a hvg.hu listára került album megjelent (azon azonban még a Hiperkarma-lemezek nem szerepeltek), és azóta semmilyen újabb album nem kanonizálódott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Interjút adott Orosz Bernadett támadója, állítja, nem emlékszik semmire

Interjút adott Orosz Bernadett támadója, állítja, nem emlékszik semmire

Radar360: Vizsgálat Ryanair-ügyben, hamarosan indul az űrturizmus

Radar360: Vizsgálat Ryanair-ügyben, hamarosan indul az űrturizmus

Bevett 30 nyugtatót, majd rátámadt a mentőkre

Bevett 30 nyugtatót, majd rátámadt a mentőkre

GVH: A Telekom 0 forintos telefonreklámjai megtévesztőek voltak

GVH: A Telekom 0 forintos telefonreklámjai megtévesztőek voltak

Több kilométeres a torlódás az M0-s út északi részén

Több kilométeres a torlódás az M0-s út északi részén

Érd polgármestere pénzt kér Mészáros Lőrinctől

Érd polgármestere pénzt kér Mészáros Lőrinctől