szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombaton eldől, hogy kit küldünk az Eurovíziós Dalfesztiválra. Színes a mezőny, de ön szerint van-e esélye a Passednak? Vagy újrázzon Wolf Kati? Esetleg Boggie-val tudnánk kaszálni Bécsben? Szavazzon!

Már nagyon izgul, hogy ki lesz a győztes A Dalban? Mi is, ezért elkezdtünk esélyeket latolgatni a szombati döntő előtt. A nyolc döntős közül vannak közönségkedvencek, de nem Eurovízióra valók, tökéletesen unalmas eurovíziósok, fogyasztható popdalocskák, és zsáneridegen produkciók, melyekkel lutri, hogy bármilyen helyezést elérnénk.

1. Passed: Mesmerize

Nem véletlenül említjük elsőként a Passed zenekart. Igaz, hogy megbízhatóan hamisan énekelnek, de a dal jó, a Passed tagjai sármosak, és ez az a szám, aminek a legtöbb köze van a jelenlegi izgalmas, érvényes és kúl nemzetközi popzenei trendekhez. Persze az Eurovízió nem az up-to-date és a menő popkulturális tartalom mentén szerveződik, így nem is feltétlenül gondoljuk, hogy a Passednek van ott a helye Bécsben - azonban, ha továbbra is ilyen jó dalokat írnak, ugyanilyen megnyerőek maradnak és még énekelni is megtanulnak, az övék a jövő.

2. Wolf Kati: Ne engedj el!

Hogy jó ötlet-e kétszer kiküldeni egy énekest, aki már először sem ért el szinte semmit? Attól, hogy Wolf Kati 2x-dik, 2011-es helyezését az MTVA a poptrianoni veszteségek közé sorolja, még nem biztos, hogy tényleg olyan méltatlan volt a "vereség". A színpadi megjelenés nem volt semmi extra, és a hiába zárták szívükbe a melegek a Szerelem, miért múlsz című dalt, ha tényleg meleghimnusz lenne, még mindig ezt játszanák a klubokban Cher, Kylie Minogue, Madonna, Gloria Gaynor és Diana Ross megfelelő slágerei között. Ez viszont nem így van. A mostani dala sem sokkal jobb – sem sokkal rosszabb –, mint amaz volt. De ha akkor nem volt túl nagy sikere, akkor most sem lesz.

3. Mujahid Zoli: Beside You

Apropó meleg: Mujahid az egyik meglepetése az idei műsornak, mert bár évek óta próbálkozik, hogy nagyobb figyelmet kapjon a Megasztár első szériája után, ezzel a dallal talán sikerülhet. A pakisztáni származás és a felvállalt homoszexualitás is jó péer lehet a magyaroknak, ha már a kormány kommunikációja – és törekvései – mindkettő majdhogynem üldözendő jelenleg, legalábbis nyugatabbra ezt hiszik. De ha nem is akarunk politikailag korrektebbek lenni, mint amilyen a hírünk, Mujahid dala kifejezetten vállalható és minden szempontból profi.

4. Csemer Boglárka – Boggie: Wars For Nothing

Boggie patyolattiszta választás lenne, és nagyobb eséllyel indul a külföldi mezőnyben a Parfüm nemzetközi sikere óta. Ezen kívül elvitathatatlan tőle az átütő kisugárzás, ami talán pici, törékeny termetéből, hatalmas szemeiből, és titokzatosságából tevődik össze. A dalnak meg még háborúellenes mondanivalója is van, a kiélezett ukrán helyzetben ezzel is lehet tromfolni.

5. Ív: Fire

Ív érdekes, karcos hangja, és meghatározhatatlan színpadi mozgása még egyedibbé teszi a dalát. Kérdéses, hogy az eurovíziós színpadon is megállná a helyét a produkció? Nem vennénk rá mérget.

6. Szabó Ádám: Give Me Your Love

Aranyos, profi, de egyszerűen unalmas ezzel a szerelmes balladával. Semmi pluszt nem tudna hozni az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol egy lenne a tucatból.

7. Gájer Bálint: That's How It Goes

Ezt már leírtuk egyszer: a swing egy olyan stílus, ami most idehaza valamiért trendi, volt egy jól sikerült magyar film is, amit télen vetítettek a mozik, és hatalmasat alakított benne Csákányi és Ónodi Eszter. De, hogy ez lenne a zsánere 2015-ben az Eurovízió közönségének? Kizárt.

8. Spoon: Keep Marching On

Az Eurovízión minden évben vannak cuki fiúzenekarok. Átnéztük a verseny 62 éves történetének győztes listáját: eddig egy sem nyert. Persze lehet ez még máshogy, de szerintünk nem kéne reszkírozni.

Ki nyeri A Dalt 2015-ben?

Ki képviseljen minket Bécsben, az Eurovíziós Dalfesztiválon?

A döntőben egyébként ugyancsak a nézőké lesz a döntő szó. A zsűri a dalok meghallgatása után egyenként az eurovíziós szabályok alapján a legjobbnak 12 pontot ad, majd 10-től lefelé (10, 8, 6, 4, 2) pontoz. A legjobb négyes mezőny kialakulása után pedig a nézőközönség választja ki telefonon a győztest.

Kövesse az Eurovíziós eseményeket, illetve a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak