szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kínai szakértők megerősítették, hogy a mumifikálódott szerzetest tartalmazó Buddha-szobrot 1995-ben vitték el egy kínai faluból. Most egy holland magángyűjtő tulajdonában van, és a Magyar Természettudományi Múzeumban állították ki, amíg gyorsan el nem vitték.

Kínai szakértők megerősítették, hogy azt az 1000 éves Buddha-szobrot, amely jelenleg egy holland magángyűjtő birtokában van, és legutóbb Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban volt kiállítva, 1995-ben törvényellenesen tulajdonították el egy kelet-kínai faluból.

A Fucsien tartományi kulturális örökségek hivatala vasárnap helyi kutatásokra és médiajelentésekre hivatkozva arra a megállapításra jutott, hogy az ereklye Jangcsun faluból származik - számolt be a Hszinhua hírügynökség vasárnap.

A hivatal illetékesei elmondták, hogy folytatják az információk további gyűjtését, miközben jelentést tesznek az országos kulturális hatóságoknak, hogy az ilyen helyzetekben szokásos eljárással a hivatalos azonosítás megtörténjen, és megtalálják a lopott ereklyéhez vezető utat - közölte a hivatal szóvivője.

A tulaj a múlt héten elszállíttatta

A szobor a múzeum tavaly októberben nyílt Múmiavilág című kiállításának központi darabja volt, és eredetileg az idén május 17-ig lett volna látható a nagyközönség számára. Holland tulajdonosa azonban a múlt hét péntekén minden magyarázat nélkül elszállíttatta Budapestről.

A hírügynökségi összeállítás szerint Jangcsun falu lakói az év elején könnybe lábadt szemmel nézték a kiállításról, illetve a szoborról készült televíziós beszámolókat, mert többen ráismertek a húsz éve templomukból hiányzó alkotásra. A nagy becsben tartott szobrot a faluban egyfajta korona díszítette és részben ruhadarabokkal terítették be. A helyiek ősükhöz imádkoztak előtte.

A faluba kivonult szakértő nyomozók nagy mennyiségű fotót, más ereklyét, illetve történelmi adatot ellenőrzött, amelyekből az is megerősítést nyert, hogy a múmia egy buddhista szekta alapítója (cusi).

©

A jangcsuni irattár szerint a Buddhát Csannak hívták, de neve mögött ott volt a tiszteletet kifejező Kung és a Cu-si is. Húszas éveiben lett szerzetes és azután szerzett tekintélyt, miután betegeket segített gyógyulásban és terjesztette a buddhista hitet. 37 éves korában halt meg, testét mumifikálták és a helyiek a Szung-dinasztia (960.1279) idején egy szoborba ágyazták. Azóta imádkoztak hozzá.

Az MTI-nek szombaton a természettudományi múzeum szóvivője, Kiss Stefán Mónika megerősítette, hogy a Buddha-szobrot holland tulajdonosa pénteken váratlanul összecsomagoltatta és elszállíttatta anélkül, hogy indokolta volna a döntését.

Szombaton a pekingi Beijing Wan Pao című esti újság helyszíni riportjában idézte fel, hogy a fucsieni Jangcsun településen élők 1995-ben, a holdnaptár szerinti tizedik hónap 24. napjának reggelén vették észre, hogy Pucsaotan nevű templomukba illetéktelenek hatoltak be és elvitték Buddha-szobrukat. Egyedül a korábban fejére helyezett korona maradt meg.

A lap online változatán és a másodközlő hírportálokon fekete-fehér képekkel illusztrálták az összeállítást, amelyeken az egykori Buddha-szobor, a Budapesten kiállított szobor, továbbá a korona az egykori nyomozást folytató rendőrrel volt látható, valamint a párna, amelyen a múmia pihent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap