szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Brit Filmintézet összeszedett 10 méltatlanul elfeledett filmet, köztük a Kádár étkezde című Jancsó Miklós-alkotást – persze mindez csak áprilisi tréfa, ennek ellenére jól jelzi a tavaly elhunyt filmes nemzetközi jelentőségét.

"10 remek film, amik megérdemelnék, ha jobban ismernék őket" címmel jelent meg egy összeállítás a BFI, azaz a Brit Filmintézet oldalán. A listán olyan művek szerepeltek, mint például az Asztal című Andy Warhol-film, amelyhez Jack Kerouac állítólag a következő kommentárt fűzte egy naplóbejegyzésében: "Semmi bajom az asztalokkal, én is használom őket nap mint nap, de kilenc órán keresztül nézni egyet, az kicsit sok".

Ami számunkra eggyel érdekesebb, az Jancsó Miklós kamufilmjének szerepeltetése a listán: egy állítólagos 1986-os filmjét, a Kádár étkezdét (Kádár's Canteen) helyezték el a tíz alkotás közé. Miután a szerző felsorolja a Szegénylegények rendezőjének bizarrabb sztorikat sejtető című projektjeit (Jézus Krisztus horoszkópja, Isten hátrafelé megy, Szörnyek évadja), megjegyzi, hogy ez a Kádárról szóló tévéfilm nem is hangzik olyan furcsán tőle.

©

Az ismertető szerint Jancsó a filmen átívelő metaforaként használja azt a sztorit, miszerint egy kihallgatás során Kádár szájába vizelt az egyik sztálinista vallató, illetve az is kisebb botrány volt, hogy a címszerepre egy magyar színész helyett Denholm Elliottot (az Indiana Jones-filmek Marcus Brodyját) kérték fel – ez valószínűleg a Honfoglalás-féle Franco Nero-ügyre utal.

A cikk végén beágyazott Twitter-bejegyzésekből azonban egyértelművé válik, hogy az egész csak egy áprilisi tréfa volt – de az, hogy Jancsót is megemlítették a listán, jól jelzi a rendező filmtörténeti jelentőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan csökkenthető az építőipar ökológiai lábnyoma?

Hogyan csökkenthető az építőipar ökológiai lábnyoma?

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok