Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Már biztos, hamarosan újra kinyílnak az FBI titkos X-aktái. De milyen ügyekkel foglalkozzon tizenhárom évnyi szünet után a "hangyás" Mulder és a szkeptikus Scully? Visszatérjenek-e az álmatlan éjszakákat okozó szörnyek: a mindenhova bejutó Gumiember vagy a csatornalakó Gazda? Esetleg a két ügynöknek korunk legfontosabb félelmeivel kellene foglalkozni? Felidézzük, miért is minden idők egyik legfontosabb sorozata az X-akták, és kicsit találgatunk, miről szólhatnak majd az új részek. Egy biztos: az igazság megint csak valahol odaát van.

"X-akták. Történetek az FBI titkos aktáiból. Paranormális tevékenységek. David Duchovny: Rékasi Károly. Gillian Anderson: Nárai Erika. Az igazság odaát van" – ha ezekhez a mondatokhoz hozzáillesztjük az emlékeinkből kitörölhetetlen főcímdalt és a hipnotikus (mai szemmel inkább megmosolyogtató) "ufós" bevágásokat, meg is érkeztünk a kilencvenes évekbe.

Az X-aktákon az első vetítésektől kezdve csüngött az ország, kis túlzással még az is látta, aki egyetlen percre sem kapcsolódott bele a kilenc évadot megélt kultsorozatba. Magyarországon eleinte hétfő esténként vetítették, így a kedd reggelek – a valószínűleg elég zavaros, rémálmokkal teli éjszaka után –az iskolákban és a munkahelyeken is Mulder és Scully ügynök újabb titokzatos ügyéről szóltak. Akinek nem engedték, vagy nem merte nézni a sorozatot a "kiváltságosokat" vagy  a "bátrakat" faggatta a legújabb paranormális, a tudomány mai állása szerint megmagyarázhatatlan jelenségekről.

A sorozat 2002-ben fejeződött be, és bár egy 2008-ban készült mozifilm film még csillapította a rajongók éhségét, valójában az csak rontott az X-aktákat övező, szűnni nem akaró kultuszon. Így aztán érthető módon óriási várakozás előzi meg a márciusban hivatalosan is bejelentett új mini-évadot.

©

De milyen lesz tizenhárom év után újra felnyitni a FBI szupertitkos aktáit? És milyen rejtély, vagy szörny ijesztene meg igazán egy nézőt 2015-ben? Mert valljuk be, a Fox által berendelt hat résznek elég magas lécet kell majd átugrania. Mégis bizakodásra adhat okot, hogy a sorozat utolsó epizódja óta tovább fokozódott az összeesküvés-elméletek rajongótábora, elég csak a 9/11-et, a Bin-Laden megölését, a Wikileaks- és a Snowden-ügyet belengő mendemondákra gondolni. Az X-aktáknak tehát – ha az alkotók tényleg komolyan veszik a nézőket – korunk legnagyobb belső félelmeivel kell foglalkoznia. Nem hiába gondolják sokan úgy, hogy a sorozat visszatérésére nem is találhattak volna alkalmasabb időpontot.

Rémségek nagy boltja

A mintegy kétszáz epizód bőven szolgáltatott mélyen az emlékezetbe ivódó paranormális jelenségeket, vagy horrorokat idéző szörnyeket. Ott volt például az emberi parazita, aki mindenkire képes volt rátelepedni, vagy a csatornában élő szörny, a Gazda, akinek a létezését a csernobili katasztrófától eredeztették, a mindenki számára ismerősen csengő, sárga szemű, mindenhova bemászó Gumiemberről nem is beszélve. Miatta sokan még a WC-re sem mertek napokig elmenni – a történet szerint ugyanis onnan is megtámadhatta gyanútlan áldozatait.

A Gumiember mindenhova bejutott
©

De egy gyors szerkesztőségi körbekérdezés után is csak özönlöttek a rémsztorik a sorozatban történtek és a valóság összemosódásáról: egyik kollégánk gyerekkori, önfeledtnek induló, nagymamájánál töltött hetét tette tönkre a Farkasemberes rész, mivel az ominózus epizód után egész éjjel kutyavonyítás keserítette meg a nyugodtnak induló éjszakáját. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy minden a kilencvenes években felnövő gyerek számára az X-akták történetei jelentették a legmodernebb rémtörténeteket.

Elég csak ránézni a magyar netközösség szellemi tükrének számító gyakorikérdések.hu-ra, és máris tucatnyi, valamelyik részre, vagy részletre vonatkozó kérdést találunk. De nem is a kérdések az igazán viccesek, hanem az, hogy szinte mindegyik speciális kérdésre hamar érkezik a szakértő válasz. "Mi a címe annak a résznek mikor egy indiai lábatlan ember megszáll másokat?" – teszi fel a tízpontos kérdést az egyik felhasználó és máris érkezik a lényegretörő válasz: "Kárhozat".

Az X-akták, mint ugródeszka íróknak és színészeknek

Azonban hiába ugrik be mindenkinek egy félelmetes szörny elsőre az X-akták cím, vagy Scully és Mulder nevének hallatán, a széria igazából nem csak a kreatív ijesztgetésnek köszönhette elsöprő sikerét. Az X-akták ugyan Chris Carter írói gyámsága alatt született, de a paranormális széria az évadok során kísérleti műhellyé változott sok, akkor még kevésbé ismert forgatókönyvíró számára. Carter hamar szabad kezet adott a jó ötlettel előálló íróknak, és emiatt bár hullámzóvá vált a széria színvonala, sok kiemelkedő, önálló sztoriként is életképes epizód is született.

Jack Black az egyik mellékszerepben
©

Az X-aktákban pallérozódott a kritika és a közönség által is ajnározott Breaking Bad alkotója, Vince Gilligan, de például a sorozat epizódjaiban bontogatta szárnyait Howard Gordon, a 24 és a Homeland egyik írója is. Csakúgy, mint nekünk magyaroknak a Kisváros vagy a Szomszédok, Amerikának az X-akták volt az a széria, ahol rengeteg fiatal, később befutó színész bukkant fel a mellékszerepekben. Shia Leboeufnek, Seth Greennek vagy Lucy Liunak is jutott pár perc egy-egy bűntény felderítése során, de például Jack Black és Danny Trejo is az igazi áttörésük előtt kaptak epizódszerepet az X-aktákban.

Rövid videó az X-aktákban felbukkanó, később híressé váló színészekről:

Piszkos ügyeket és a képernyőből kimászó csótányokat várunk

Az X-akták sikere nem csak annak volt köszönhető, hogy félelmetes mutánsokkal kavarta fel a kényelmesen élő családok csendes hétköznapjait. Mulder és Scully nem csak egyedi eseteket vizsgált a nyomozások során: a sztori szerint valami olyasmibe is beleütötték az orrukat, ami akár az új részek alapmotívumát is adhatja majd. Ez a motívum a két FBI-nyomozó és az amerikai titkosszolgálat és közvetve az amerikai kormány közötti örökös harc volt. Az X-akták mitológiája végig azt sugallta, hogy az amerikai kormány tud és titokban kísérletezik is a földönkívüli életformákkal és technológiájukkal. A "hinni akaró" Mulder pedig ezt a titkot akarta mindenáron felfedni. Ez az erőfeszítése, és hite olyan átélhető volt, hogy Magyarországon valószínűleg ekkor sokszorozódott meg az UFO-magazin előfizetőinek száma.

Az új részeknek azonban lehet, hogy nem a földönkívüliek létére, hanem az NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) titkaira kellene koncentrálnia. Edward Snowden színre lépése óta tudjuk, hogy az amerikai hírszerzésnek van bőven takargatnivalója. Ha az új részekre is visszatérő Chris Carter aktualizálni akarja a sorozatot, akkor a helyében erősen fontolóra vennénk, hogy Mulder és Scully az NSA és az amerikai kormány piszkos ügyei után szimatoljon.

De a sorozat önironikus kikacsintásait, és sajátos humorát is nagyon jó lenne viszontlátni az új részekben. Az X-akták ugyanis sikeressége miatt egyre több mindent megengedhetett magának. Így fordulhatott elő, hogy a sorozat egyre többször parodizálta saját magát. A leghíresebb kikacsintás az a televízió-történeti pillanat volt, amikor a mutáns-csótányok támadásáról szóló részben egyszer csak a sztori szerint életveszélyes élőlény mászott át a képernyőn – úgy, hogy a nézők hiszékenyebb fele simán azt gondolhatta egy pillanatra, hogy a lakása is a rovarok megszállása alá került.

A legendás pillanat: csótány mászik át a képernyőn
©

De az is a sorozat emlékezetes pillanatai közé tartozik, amikor az X-akták egy teljes rész erejéig a népszerű amerikai valóságshow, a Zsaruk stílusában játszódott – úgy, hogy Mulder és Scully egy Zsaruk-forgatás helyszínén nyomozott. Bizonyára most is megnéznék egy olyan új epizódot ahol az X-akták egy rész erejéig egyesülne a True Detective-vel vagy a Brooklyn 99-nal.

Na és persze Scully és Mulder közötti szálat is muszáj lesz valahogy ráncba szedni. A két ügynök közötti vonzalmat az alkotók szándékosan hagyták plátói szinten egészen a hetedik évadig, ahol aztán odáig fejlődött a kapcsolatuk, hogy még közös gyerekük is született. A 2008-as mozifilmben is még együtt élt a két főszereplő, így Carternek és írócsapatának valamit biztosan ki kell találnia az azóta megöregedett nyomozók viszonyára.

A YouTube- és a Vine-videók lehetnek az új veszélyforrások

A találgatás persze már elindult, és nem véletlen, hogy a Mashable oldal szerkesztőinek összeállítása szerint az új részek írói a közösségi oldalak veszélyeire fognak koncentrálni. Mivel az X-akták sztorijai sokszor városi legendákból vagy ősi, tudatalatti, az embereket foglalkoztató félelmekből merítettek ihletet, ez az ötlet elég kézenfekvő. Mi más lehetne félelmetesebb a mai kor emberének, mint hogy mutáns-méhek YouTube-videókon keresztül szedik áldozataikat, vagy hogy a Snapchat-felhasználók képüzenetben kapják meg haláluk pillanatát? Egy biztos, az X-akták új részeinek egyesíteni kell a horrort a saját korunkat kifigurázó humorral.

Egyelőre kevés részletet lehet tudni, mit forgatnak a fejükben az alkotók. A forgatás nyáron veszi kezdetét, és már biztos, hogy Gillian Anderson és David Duchovny is rábólintott az újrázásra, csakúgy mint az egyik legtitokzatosabb állandó mellékszereplőt (a Cigarettás férfi) alakító William Davis. Duchovny a New York Timesnak adott interjújában úgy nyilatkozott, azért csak hat rész készül, mert ennyi időre lehetett egybe terelni a más-más produkciókban is dolgozó stábtagokat. Duchovny az interjúban még nem tudott sokat elmondani arról, hogy mit is várhatunk az új évadtól, de azt azért elárulta, hogy a sorozaton végigvonuló mitológiával indul és zárul majd a sorozat, míg a köztes részek hozhatják a furcsább, viccesebb, vagy horrorisztikus önálló epizódokat.

Egyelőre azt is homály fedi, hogy mikor láthatja majd a közönség újra az FBI szupertitkos ügyeken dolgozó ügynökpárosát, de nem lepődnénk meg ha a hasonlóan a misztériumra építő Twin Peaks-visszatéréssel egy évben, tehát 2016-ban nyílnának ki újra az X-akták.

A legjobb részek

A pilot (Scars):Sírfelbontás, idegenek látogatása, különös sebhelyek, összeesküvés-elmélet, Mulder és Scully évődése – az első epizódban már kicsiben minden későbbi rész ott van.

1. évad 3. rész (Squeeze):Eugene Tooms, a Gumiember színre lép. Egyesek szerint a legeslegjobb rész.

1.évad 8. rész (The Ice):Az első évad egyik csúcsrésze a Carpenter horror-klasszikusa, A dolog előtt tiszteleg ügyesen.

2. évad 8. rész (One Breath):Duchovny egyik legjobb korai alakítását nyújtja az álomjelenetek és a valóság között egyensúlyozó részben. Scully kómában élet és halál között.

3. évad 2. rész (Paper Clips):Mulder mélyre ás és földönkívüliekkel is találkozik ebben a részben. Az X-akták mitológiájának egyik fontos epizódja.

3. évad 12. rész (War Of The Coprophages):A híres csótányos rész.

4. évad 2. rész (Home):Az első betiltott X-akták rész. Talán a legfélelmetesebb is.

4. évad 7. rész (Musings of a Cigarettes Smoking Man):Különálló rész a Cigarettás férfiról. Megtudjuk, hogy Kennedy és Martin Luther King megöléséhez is köze volt.

5. évad 5. rész (The Post Modern Prometheus):Modern Frankenstein-sztori, fekete-fehérben.

5. évad 12. rész (Bad Blood):Az egyik legviccesebb epizód, a Rashomont idéző, különböző, egymással nem egyező nézőpontokból elmesélve.

6. évad 2. rész (Drive):A későbbi Breaking Bad-főszereplő és Breaking Bad-író is a fedélzeten, meg is látszik a végeredményen.

7.évad 12. rész: (X Cops):Az X-akták a Zsaruk című sorozatba csöppen.

9. évad, 19-20 rész (The Truth):Duchovny miután elhagyta a sorozatot a befejező dupla-epizódra azért még visszatér. A befejezés több szálat is nyitva hagy, úgyhogy az új részek előtt, ezt a két epizódot mindenképp tanácsos újranézni.

Mit szeretne látni az újrainduló X-aktákban?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét megyében figyelmeztetnek ónos esőre a meteorológusok

Hét megyében figyelmeztetnek ónos esőre a meteorológusok

Nyugaton havazás, északon extrém hideg várható

Nyugaton havazás, északon extrém hideg várható

Mi köze az Apple-nek ahhoz, hogy leállt a kecskeméti Mercedes-gyár?

Mi köze az Apple-nek ahhoz, hogy leállt a kecskeméti Mercedes-gyár?