szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyetem diákjai nagygyűlést hirdettek szerda estére, mert Kupper András kancellár a nap folyamán minden egyeztetés nélkül felmondott az egyetem valamennyi, nem oktatói státusú vezetőjének. Tüntetést is terveztek, ezt később a Zeneakadémia cáfolta.

Szerda este 9 órára hallgatói nagygyűlést, majd a hvg.hu információ szerint az eredeti tervek szerint tüntetést is szerveztek a Zeneakadémiához az egyetem diákjai, miután Kupper András, a kormány által az intézmény fölé kirendelt kancellár a nap folyamán minden egyeztetés nélkül felmondott az egyetem valamennyi, nem oktatói státusú vezetőjének, köztük a rendezvényekért, nemzetközi kapcsolatokért, a tanulmányi ügyekért felelős szakembereknek. Több vezetőt csak azért nem sikerült eltávolítania, mert róluk időközben kiderült, kutatói státusban vannak, így a kancellári hatáskör nem terjed ki rájuk.

Tüntetés végül nem volt, de hallgatói fórumot tartottak a diákok. (Cikkünk megjelenése után a Zeneakadémia kommunikciós igazgatója az egyetemi HÖK e-mailjére hivatkozva azt írta, hogy a hallgatók egyáltalán nem terveznek tüntetést, csak hallgatói fórumot a történtekről.)

Aki elfogadja a Fidesz egészségpolitikusából a zenei oktatás hazai fellegvárának kancellárává kinevezett Kupper ajánlatát, ideiglenes megbízatással egyelőre maradhat. Kupper pályázatot akar kiírni a posztokra, az egyetemen viszont attól tartanak, ezt követően a vezetői státusokat már a kancellárhoz és a kormánypártokhoz közel álló ejtőernyősök foglalhatják el.

©

A hvg.hu úgy tudja, Kupper már azért sem törekszik egyeztetésre, mert arra számít, az új felsőoktatási törvény nyomán növekedni fog az állami befolyás, vagyis a kancellárok hatalma, így néhány hónap múlva az általa javasolt, de az egyetem által szakmai okokból megfúrt szmsz-t is ráerőltetheti az intézményre.

A kormány korábban arra hivatkozva nevezte ki a felsőoktatási kancellárokat, hogy gazdaságilag rendbe kell tenni az egyetemeket. A hárfaművész Vigh Andrea rektor által vezetett Zeneakadémia tavaly egyébként nullszaldós volt.

Kupper próbaideje holnap lejár, így az intézmény oktatói és diákjai abban reménykednek, hogy a kancellárokat személyesen kinevező Orbán Viktort még sikerül időben jobb belátásra bírni, és Kuppert visszahívja a patinás zenei intézménytől.

A Zeneakadémián napok óta zűrös állapotok vannak, ezekről itt olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kellemetlen hiba a Facebookon: látszódnak a letiltott ismerősök posztjai

Kellemetlen hiba a Facebookon: látszódnak a letiltott ismerősök posztjai

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja