A Being Faust – Enter Mephisto című előadásban valamennyi résztvevő főszereplővé válik és Faust bőrébe bújva a digitális világban találkozik patás ellenlábasával, Mephistóval (Ónodi Eszter), akinek Wagner (Kocsis Gergely) segíti munkáját. Az öt alkalommal, alkalmanként 50 fő részvételével zajló eseményen a részvétel ingyenes.

Faust a 21. században

A játék jellege egyedülálló: a résztvevők egy meghatározott helyen és időben gyűlnek össze, hogy valamennyien magukra öltsék az ifjú Faust szerepét. Okostelefonnal a kézben, eltökélten vállalva a kihívásokat megnyílik előttük a MEPHISTO&co. csábító digitális világa, ahol emberi értékeket és eszményeket kínálnak eladásra. A bejelentkezéssel megköttetik a Faust és a MEPHISTO&co. közti szerződés; a résztvevők „eladják a lelküket”, és elkezdődik a megkísértések játéka. Vajon ki meddig hajlandó elmenni? Megvásárolható-e a siker és a szépség? És van-e visszaút az „elidegenedett gyönyörök” világából az igazi szerelemhez és barátsághoz?

Az innovatív projekt a koreai Goethe Intézet és a NOLGONG együttműködéséből született meg. Abból a kérdésből indul ki, hogy a digitális korban miként és milyen eszközök segítségével valósulhatna meg Faust és Mephisto találkozása. A mindenkit érintő alapkérdések változatlanok maradtak: mit tartok fontosnak az életben? Miből táplálkozik mindaz, ami számomra érték? Milyen árat lennék hajlandó fizetni azért, hogy sikeres legyek?

A játékok helyszíne a budapesti Katona József Színház, ahol nemrég mutatták be Goethe Faustját Schilling Árpád rendezésében, Márton László új fordításában.

"Ez a figura lehetne a mai magyar értelmiség szimbóluma" - Olvassa el interjúnkat Schillinggel a Faust-darabról

Az alkotók Budapestre is eljönnek

 A NOLGONG csapata Peter Lee igazgató irányításával arra törekszik, hogy játékos elemekkel hassa át az iskolák és vállalatok mindennapjait. Multinacionális konszerneknek kifejlesztett üzleti projektek mellett irodalmi művek – így az 1984, a Rómeó és Júlia vagy az Anna Karenina – adaptációját is elkészítette.

A Faust digitális világhoz illeszkedő átdolgozásában Benjamin von Blomberg dramaturg működött közre. Blomberg 2015. március 1-étől a MünchnerKammerspiele vezető dramaturgja. A 2012-es berlini Theatertreffenre, Németország legjelentősebb színházi találkozójára meghívták azt a „Faust 1+2“ előadást, melynek Nicolas Stemann rendező oldalán a dramaturgja volt. Ugyanebben az évben a neves német színházi szaklap, a „theaterheute” az év dramaturgjává választotta.

©

 Bemutatók világszerte

A „Being Faust – Enter Mephisto“ első nyilvános bemutatója 2014. szeptember 1-jén volt Szöul Városi Könyvtárában. Innen nem sokkal később a dél-afrikai Johannesburg „AMaze” fesztiváljára utazott tovább, ahol a szakmai közönség megismerhette. 2014 végéig a szöuli Nemzeti Színházban, a hongkongi Fringe Clubban és a szöuli Világ Kultúráinak Fesztiválján mutatkozott be a projekt.

2015-ben Közép- és Kelet-Európában Prágában, Budapesten és Vilniusban vendégszerepel a játék. Ezután délkelet- és kelet-ázsiai, majd további európai helyszínek következnek. A távlati tervekben olyan „mérkőzések” is szerepelnek, amikor a játékosok egyidejűleg több helyszínen játszanak egymással.

Akinek szól

A „Being Faust – Enter Mephisto” a különböző valós és virtuális játékelemek ötvözésével arra készteti a résztvevőket, hogy új nézőpontból tekintsenek önmagukra és digitális környezetükre, hogy összemérjék magukat a világszerte játszó többi játékossal, s hogy magával az eredeti drámával is közelebbi kapcsolatba kerüljenek. A játék minden korosztály számára nyitott, egyaránt szórakozást kínál azoknak, akik kívülről tudják Goethe Faust-ját, és azoknak is, akik még sohasem olvasták vagy látták ezt a művet.

A játék kezdési időpontjai:

2015. május 10. (vasárnap), 13 óra (magyar nyelven) és 16 óra (magyar és német nyelven)
2015. május 11. (hétfő), 13 óra (magyar és koreai nyelven), 16 óra (magyar és német nyelven) és 19:30 óra (magyar nyelven)
Helyszín: Katona József Színház, 1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 6.

Az esemény ingyenesen látogatható, ám előzetes regisztrációhoz kötött. Feltétel továbbá saját Facebook-fiók és Android- vagy iOS-rendszerűokostelefon.

További részletek a www.goethe.de/beingfaust oldalon. Regisztrációra magyar nyelven itt van lehetőség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!