szerző:
hvg.hu

„A mostani tudásunk szerint minden bizonysággal Nemzeti Galéria fog épülni a Városligetben” – mondta Rónai Egon többször feltett kérdésre L. Simon László államtitkár az ATV Startban.

L. Simon László szavaiból úgy tűnik, hogy a miniszterelnök barátjaként számon tartott Zoboki Gábor koncepciója alulmaradt a Baán László miniszteri biztos által vezetett Liget Projekt eredeti tervével szemben, és mégis a Városligetben lesz az Új Nemzeti Galéria.

A Liget Budapest Projekt a Városliget átfogó megújítását célzó 150 milliárdos fejlesztéssorozat összefoglaló neve. A 2014 és 2018 közötti időszakra tervezett beruházás során megnő a park zöldfelülete, a terület új kikapcsolódási lehetőségekkel, például futópályával gazdagodik, átalakítják a közlekedést, fejlesztik az állatkertet és felépül egy öt intézményből álló új múzeumi negyed is.

Mint korábban beszámoltunk, az utóbbi időben sok jel mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy a nagyberuházás nem, vagy nem úgy fog megvalósulni, ahogy tervezeték. Tavaly év végén a kulturális államtitkár, Hoppál Péter 50-50 százalék esélyt látott a projekt megvalósulására. Nemrég L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára fejtette ki, hogy a Nemzeti Galériának a Várban a helye, ehhez csatlakozott és konkrét tervvel is előállt – a miniszterelnökkel állítólag jó kapcsolatokat ápoló – Zoboki Gábor építész. Sőt, arról is hallani, hogy maga Orbán Viktor sincs megelégedve a zsűri által kiválasztott múzeumokkal, mondván „érthetőbb, a magyar néplelket jobban tükröző” épületekre volna szükség.

Ehhez képest L. Simon mostani határozott kijelentése azt sejteti, hogy a meccs eldőlt: a Ligetben lesz az új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum is.

Lapunknak Baán László is határozottan cáfolta, hogy bármilyen változásról tudna. „A Liget-projekt meg fog valósulni. Mindenkinek azt javasolnám, hogy ha biztosra akar menni, fogadjon erre” – jelentette ki a hvg.hu-nak április 24-én. Szerinte természetes, hogy viták vannak ezzel kapcsolatban. „Ez a legnagyobb kulturális beruházás Magyarországon az elmúlt száz évben. Olyan nagy léptékű tervről van szó, hogy az volna a csoda, ha nem váltana ki vitákat.”

Korábbi hírek szerint a végső döntést egy májusi ülésén hozza meg a kormány.

A Ligetben a tervek szerint öt új múzeum épül, köztük a Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum, amelynek pályázatán két világszínvonalú terv nyert, a Snøhetta és a SANAA építészirodák anyaga. Hogy végül melyik épül fel, az néhány hónapon belül eldől.

A Snøhetta terve
A SAANA terve

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brutális áremelésre kényszerülhetnek a sörgyártók

Brutális áremelésre kényszerülhetnek a sörgyártók

Szuper ötlet: ingyenparkolás jár a műanyag palackokért

Szuper ötlet: ingyenparkolás jár a műanyag palackokért

A Photoshop megálmodója előállt egy új programmal, itt az új minden egyben videószerkesztő

A Photoshop megálmodója előállt egy új programmal, itt az új minden egyben videószerkesztő

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Hasogdzsi-ügy: a török rendőrség mégsem kutatta át a szaúdi főkonzul rezidenciáját

Hasogdzsi-ügy: a török rendőrség mégsem kutatta át a szaúdi főkonzul rezidenciáját

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő