szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Boggie bekerült az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjébe. A bécsi Wiener Stadthalléban megrendezett első elődöntőn tizedikként került sorra kedd este a magyar dal, a Wars For Nothing. Rajta kívül döntős még Albánia, Örményország, Oroszország, Románia, Görögország, Észtország, Grúzia, Szerbia és Belgium produkciója. A második elődöntőt csütörtök este rendezik.

Byealex 10, Kállay-Saunders 5, a logikai számsor alapján Boggie lehetne akár az első helyezett is az Eurovízión. Az első elődöntőn 16 produkcióból 10 jutott be a május 23-i műsorba, a csütörtökön a 17-ből ugyancsak 10 fog, majd az automatikusan bejutó országokhoz (Németország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia és a tavalyi győztes Ausztria) csatlakozó ausztrálokkal együtt most már 27-en fognak megmérkőzni egymással a maximumként adható 12 pontért.

A mai fellépésen
©

Tavaly Conchita Wurst toronymagasan nyert, összesen 290 ponttal a Rise Like A Phoenix cím dallal, ezért idén az osztrákok rendezik a versenyt a bécsi Wiener Stadthalléban, a 16 ezer férőhelyes arénában.

Az idei eurovíziós szabályok alapján olyan dalt szabad előadni, ami maximum három perces és 2014. szeptember 1-e után hozták az együttesek nyilvánosságra. Az eurovíziós színpadon összesen maximum hat fő képviselhet egy országot, és szabadon dönthetik el, hogy milyen nyelven énekelnek. Korhatáros a verseny, a döntő időpontjára be kell töltenie a 16. életévét a produkcióban szereplőknek.

Mint minden Eurovíziónak, az ideinek is van mottója: Building bridges. A hídépítés természetesen a kultúrákra vonatkozik, és ebben valóban jól teljesít már évek óta a fesztivál, mely a tévhitekkel ellentétben nem csupán a földrajzi Európát hozza össze, hanem számos ázsiai országot is, sőt idén Ausztráliát is bekapcsolja az eurovíziós vérkeringésbe. A jelentkezésnek az a feltétele ugyanis, hogy tagja legyen az adott állam az European Brodcasting Unionnak.

©

Ebbe pedig az országok köztévéje tartozhat bele, ezért rendezi itthon az MTVA a válogatást, és szervezte 2015-ben az ORF a bécsi versenyt. Az előző év nyertesének ugyanis ez a feladata: ami nagyobbacska anyagi vonzattal jár, viszont a felhajtás miatt komoly turisztikai és gazdasági tényező. Az Eurovíziós Dalfesztivált több tízezres közönsége van helyben minden résztvevő országból, tévén és interneten pedig állítólag 180 milliós közönsége van. Ekkora publicitást más fórumon egy este alatt szinte lehetetlen elérni.

Újra felszállt a főnixmadár

Conchita Wurst élő zenekari kísérettel, hófehérben énekelte el a 60. Eurovíziós Dalfesztivál nyitányaként a tavaly fesztivál győztes dalát, a Rise Like a Phoenixet kedd este. Nem maradt végig a színpadon, a dal első harmadánál lesétált a közönség közé, ott folytatta, majd egyenként bemutatta az első elődöntő résztvevőit, köztük a magyarokat. A dal végén átadta a stafétát az idei három házigazdának. Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler és Arabella Kiesbauer angolul, németül és franciául ismertette a legfontosabbakat.

©

Az elődöntők élőben nézhetők itt és a YouTube-on.

Az első elődöntő fellépői:

Moldova

Eduard Romanyuta: I Want Your Love

©

Az ukránok is képviseltetik magukat, bár idén anyagi és politikai okokból nem vesznek részt a versenyen. A moldovai versenyző viszont ukrán származású. A merész produkcióhoz szexi rendőrlány adta a kíséretet, de a dal igen gyengécske.

Örményország

Genealogy: Face The Shadow

©

Az örmény csapatot hat művész alkotja öt különböző kontinensről és persze Örményországból, céljuk pedig az örmény kulturális örökség bemutatása az európai közönségnek. Csak csinos nők és jóképű férfiak vannak a Genealogy-ban, nyilván, pusztán véletlenségből. Igazi állampolgárság- és nyelvtudás-mixet dobtak be a közösbe. Mary-Jeannek például amerikai, ausztrál és görög útlevél is van a retiküljében, az egyik fiú, Vahe pedig öt nyelven képes boldogulni, biztos, ami biztos. A Face The Shadow című dalban mindesetre jó sokat harangoztak.

Belgium

Loïc Nottet: Rhythym Inside

©

A belga fiú 17 éves, de nagyon ambíciózus, Rihanna Diamond feldolgozásával tűnt fel Belgiumban, de Sia Chandelier-jét is olyan jól coverolta, hogy az énekesnő saját Twitter-oldalán is megosztotta. Állítólag Loic mindent maga csinált az eurovíziós dalban: ő írta a szöveget, és ő komponálta. Egy kissé darabos, a refrénje pedig az, hogy rappappapp.

Hollandia

Trijntje Oosterhuis: Walk Along

©

A 42 éves Trijntje Osterhuis esetleg ismerős lehet azoknak, akik a 90-es évek második felében némi almabor elfogyasztása után a Total Touch nevű lánybanda Somebody else’s lover című számára táncoltak valamelyik sulidiszkóban. Ha így nem ugrik be, akkor talán azoknak derenghet az énekesnő, akik nézték a The Voice című tehetségkutató hollandiai adásait – zsűritag volt a műsorban. Akiknek így sem ismerős, hátha az eurovíziós dala után már az lesz. Vagy nem.

Finnország

Pertti Kurikan Nimipäivät: Aina Mun Pitää

©

A finn együttes az Eurovízió hatvanéves történetében először hozott punkot a fesztiválra. A 85 másodperces dal arról szól, hogy mi mindent kell csinálniuk a fogyatékkal élőknek, amihez nincs kedvük. Finnország nem először dönt tabut, 2006-ban a Lordi horrormaszkos metálzenekarral nyerték meg az Eurovíziót. Kérdés, hogy a közönség mennyire nyitott a PKN-re.

Görögország

Maria Elena Kyriakou: One Last Breath

©

A görög Maria Elena Kyriakou kis túlzással gyerekkora óta egyik tehetségkutatóból a másikba esik, de most végre teljesült az álma az Eurovízióval. 12 évesen megnyert egy ciprusi énekversenyt, 2014-ben pedig a Voice of Greek című tehetségkutatót, ahol az Opa Opa című nyári slágert jegyző Despina Vandi volt a mentora. Bécsi produkciójában volt minden, ami az érzelmek tombolásához kellett: szélgép, villódzó fények, lobogó haj és ringatózó fülbevalók.

Észtország

Elina Born & Stig Rästa: Goodbye To Yesterday

©

Az észtek egy duót küldtek, Stig híres észt szövegíró a partnerét a Youtube-on fedezte fel, és az Eurovízióra egy olyan dallal jelentkeztek, mely végül az ottani nézők 79 százalékát meggyőzte. De nem csak őket, az észt számot tartják a legesélyesebbnek idén az Eurovízión. Állítólag Stig fiókjában már évek óta ott hevert a Goodbye To Yesterday, csak a megfelelő női hangot kereste hozzá.

Macedónia

Daniel Kajmakoski: Autumn Leaves

©

A 31 éves Daniel Kajmakoski az elsők között tudta meg, hogy májusban nem szabad programot csinálnia, mert fellép a bécsi Eurovízión Macedónia színeiben. Ezt azzal érdemelte ki, hogy megnyerte a The Skopje Festivalt, hazája nemzeti döntőjét. Érdekesség, hogy neki nem kellett túl sok energiát feccölnie az utazásba, mert családjával 6 éves kora óta Bécsben él. A színpadon viselt ballonkabátja csinos volt, és jókat huhúzott benne. De nem volt túlságosan melege?

Szerbia

Bojana Stamenov: Beauty Never Lies

©

Bojana a Serbia's Got Talent 2012-es győztese volt, hét éves kora óta énekel, és egy üzenettel érkezett az Eurovíziós versenyre: a szépségről énekel, és kiderül a kissé egyszerű, europopos számból, hogy valójában önmaga elfogadásáról szól. Ha nem a hangját ereszti ki, akkor kötöget, vagy főz, és állítólag saját maga tervezi fellépőruháit. A szerbek erős hangja miatt választották, de élőben kissé bizonytalannak tűnt. 

Magyarország

Boggie: Wars For Nothing

©

Boggie készült a legtudatosabban a versenyre, hetekkel az Eurovízió előtt járta Európa nagyvárosait, ahol flashmob keretében énekelte el a dalát, majd a hétvégén a bécsi Operaházban is fellépett. Az elődöntőn ugyanolyan magabiztos volt, mint itthon a dalban, látszólag nem hozta zavarba a 16 ezres közönség. Fontos szerepet kapott a Wars For Nothing dalnál a háttérkép, a kivetítőn géppisztolyokból bontakozott ki egy fa, mely a végére kizöldült. Bár sokan kritizálták a verseny előtt, hogy unalmas, nagy tapsot kapott az előadás.

Fehéroroszország

Uzari&Maimuna: Time

©

Egész jó dalt sikerült összehoznia idén Fehéroroszországnak. Ez némileg segíthet feledtetni a tavalyi produkciót, a Cheesecake-et, ami legfeljebb csak a nevét tekintve volt fogyasztható. Uzari és Maimuna produkciójában nemcsak a hegedű volt érdekes motívum, hanem Uzari akupunktúrás szettre emlékeztető fülbevalója is – amit a színpadon már lecserélt egy szolidabbra. Uzari nem először járt Eurovízión: 2012-ben háttérénekese volt Anastasia Vinnikovának, akinek I love Belarus című dalát a rossz nyelvek szerint egyenesen Lukasenka fehérorosz elnök utasítására komponálták, hogy javítsanak kissé Fehéroroszország hírén.

Oroszország

Polina Gagarina: A Million Voices

©

Idén is bizonyos szempontból kétségkívül az orosz versenyzőnek van a legnehezebb dolga – és itt most nem a dalról van szó. Hanem arról, hogy Oroszország viszonya igencsak hűvös lett Európával (is) Ukrajna miatt. Vagyis lehet, Polina Gagarina akárhogy is énekel, és bármilyen szép kék szeme van, a fogadtatás a szibériai telet idézheti. Hacsak nem lesz erősebb a tolerancia, amire annyira ügyelnek Bécsben. Mindenesetre a produkció alatt nem lehetett durva pfujolást hallani a közvetítésben, de szivárványszínű zászlókat lengettek a közönség soraiban. Üzentek Putyinnak. A hangulattal ugyanakkor nem volt különösebb baj.

Dánia

Anti Social Media: The Way You Are

©

A dánok feloldották a feszült hangulatot az oroszok után. De csalóka a banda neve, a tagok ugyanis bevallottan nagyon aktívak a közösségi oldalakon. A dánok alig három hónappal a hazai eurovíziós válogató előtt álltak össze, mindegyikük játszik valamilyen hangszeren, és a hatvanas évek zenei zsánerét, pontosabban a The Beatles-t tekintik példaképüknek. Vidám és gondtalan, alig húszéves fiatalokból áll a zenekar, és a dalukat sem kell nagyon komolyan venni. 

Albánia

Elhaida Dani: I'm Alive

©

Szimpatikus fiatal lány Elhaida Dani, aki nemcsak hazájában, Albániában sztár már, hanem Olaszországban is. 22 éves, 4 éves kora óta énekel. Ő sem maradhatott ki a tehetségkutatók világából: 2009-ben megnyerte a Star Academy-t, majd 2013-ban a Voice of Italy-t. Állítólag soha nem tanult énekelni, a hangjára úgy tekint, mint a sors ajándékára. Pozitív üzenet, aranyszínű színpadkép, sose adjuk fel – egész szerethető volt a produkciója.

Románia

Voltaj: De La Capat/ All Over Again

©

Voltaj húsz éve van a popszakmában, most pedig nagyon fontos üzenettel érkezett az Eurovízióra. Azokról a gyerekekről szól a zenekar kétnyelvű dala, akiket a szüleik hátrahagytak Romániában, hogy Nyugaton próbáljanak szerencsét. A dallal egy alapítványt is támogatnak, mely ezeknek a gyerekeknek segít. A szociálisan érzékeny téma nekünk bejött, Kállay-Saunders András tavaly a családon belüli erőszakról énekelt, és ötödikként végzett.

Grúzia

Nina Sublatti: Warrior

©

Bemutatkozásában azt ígérte a grúz Nina Sublatti, hogy hangban és személyiségben is erőt sugall majd a színpadon. Az első elődöntő utolsó előadójaként erre szüksége is volt, hiszen 15 produkciót láthatott előtte a közönség, és neki erről a helyről kellett valamit produkálnia. Tény, a feminizmust és a grúz nők történetét tanulmányozó Nina ruhája, sminkje annyira brutális volt, hogy valószínűleg senki sem találkozott volna szívesen össze vele például a sötét lépcsőházban, amikor lefekvés előtt még levisszük a kukába a szemetet.

Bejutottunk

Az első eldöntő 16 produkciója nem egészen másfél óra alatt lement, a szavazás 22 óra 25-kor kezdődött meg. 23 óra előtt kezdődött meg az eredményhirdetés.

A szombati döntőbe a magyarok mellett Albánia, Örményország, Oroszország, Románia, Görögország, Észtország, Grúzia, Szerbia és Belgium produkciója jutott be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

Keresztbe tenne az Északi Áramlat 2-nek Navalnij miatt az Európai Parlament

Keresztbe tenne az Északi Áramlat 2-nek Navalnij miatt az Európai Parlament