Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Főleg zenészként, dalszerzőként ismertek, de van egy másik oldaluk is: egyikük plakátrongálás miatt éjszakázott a rendőrőrsön, másikuk alternatív városi sétákat vezet turistáknak. Komáromy Gergely, reggae-zenész és aktivista, aki legközelebb már a kerítéshez és a menekülttáborokba menne, és Antonia Vai, aki Svédországból költözött hozzánk, és a dalszerzés mellett a Pride fontosságáról győzködi a magyarokat. Azért küzdenek, hogy mások is észrevegyék, hogy ez egy izgalmas és sokszínű hely.

"Mindenkinek több oldala van, de legalább kettő" – ez az idei Bánkitó Fesztivál jelmondata, és Komáromy Gergelynél, illetve Antonia Vainál aligha találhatnánk jobb élő példát a fenti kijelentés igazolására az idei bánki fellépők között. Ugyan mindketten ragaszkodnak hozzá, hogy leginkább a zenét használják nyelvként, és hogy a színpadon élnek igazán, azért a hétköznapokban sem tétlenkednek. Sőt, talán ott válnak igazán érdekessé.

(Ha) Magyarországra (jössz) kell a mosoly – Komáromy Gergely, G Ras

Komáromy Gergely, azaz Gregory G Ras reggae-körökben már évek óta ismert arcnak számít a Riddim Colony frontembereként, ám az ország a legutóbbi, videókkal, képekkel, Facebook-bejegyzésekkel dokumentált plakátakciójának köszönhetően ismerte meg. Azóta folyamatos a médiajelenlét körülötte, de jellemző módon már az első pillanattól kezdve érezhető, nem a Ha Magyarországra jössz felirattal induló plakátok hozták ki belőle először a civil aktivistát.

"Az elnyomott kisebbségek témája egészen kiskorom óta érdekelt. Már a Playmobillal is rabszolgalázadást játszottam." Nem csoda, hogy a nemzeti konzultációs leveleket és plakátokat sem hagyta szó nélkül a reggae-zenész, sőt ezek sarkallták először valamilyen komolyabb akcióra.

G Ras ellen két büntetőeljárás is indult a bevándorlásellenes plakátok utcára kerülése után. Először azért, mert saját Facebook-oldalán osztotta meg az átfestett hirdetményeket. "Aztán pár nappal később jött a tettenérés, amelyet olyan precizitással végzett el a rendőrség, mintha egy gyilkosság történt volna" – jellemzi az esetet a magát plakátjavítónak tartó zenész, akit egy éjszakára bent is tartottak társával az őrségen. Telefonját, nadrágját (!) mint bizonyítékot, benne a zenekara gázsijával lefoglalták. Végül a baptistáktól hoztak neki egy másik nadrágot, hogy ne alsógatyában kelljen hazamennie reggel. A lefoglalt tárgyakat azóta sem kapta vissza, pedig több mint két hete volt.

"Mindig is éltem a demokratikus jogaimmal. Elmentem szavazni, tüntetésekre jártam. Most viszont kialakult egy olyan helyzet, hogy azt éreztem, 'legális' módon nem tudok mit tenni a kormány demagóg politikája ellen. Csak úgy tudtam hangot adni a legmélyebb sértettségemnek, hogy plakátjavításba kezdtem."

"Ha Magyarországra jössz, 1 Love. Magyarországra kell a tolerancia. Magyarországra kell a mosoly" – ilyen üzeneteket formált Gergő az eredeti kiírásokból. Az külön ironikus, hogy a rendőrök a mosoly szó felfestésekor érték tetten.

A kiérkező rendőrökről amúgy hamar kiderült, hogy egyetértenek a plakátjavítókkal. "Két óráig vártunk a helyszínen a nyomozó főtisztre, közben elmesélték, mennyire utálják a rendszert, hogy mekkora a korrupció a rendőrségen, milyen sok a túlóra – nesze neked családbarát politika."

Aki ismeri a Riddim Colony szövegeit, annak nyilván nem meglepő G Ras akciója, de valljuk be, nem szokványos dolog, hogy egy előadó ugyanazokat az elveket képviseli civilként is, mint amikről a színpadon "prédikál".

"Tizenhat évesen kezdtem el zenélni, kezdettől fogva a világzene érdekelt. Idén tavasszal lesz tíz éve, hogy elkezdtem perkázni a Riddimben. Később egyre sűrűbben próbálkoztam szövegek írásával, és szinte azonnal egyértelművé vált, hogy ez küldetés is lesz a zenélés mellett" – indokolja G Ras a civil és színpadi énje közötti párhuzamot.

''Magyarországra tisztelet kell''
©

Amikor felmerül, hogy nem fél-e politikailag megosztó szerep hatásaitól, a tőle megszokott hévvel válaszol: "a zenekarban volt erről korábban vita: volt, aki ki is lépett azért, mert nem akart politizálni. Ma már nincs ilyen tag a bandában, mindenki teljes mellszélességgel kiáll a véleménye mellett".

G Ras szerint a zenészek eleve egy liberálisabban gondolkodó közeget alkotnak, hiszen itt kifejezetten erény a sokszínűség, de azért szerinte bőven lenne még hova fejlődni véleménynyilvánításban a hazai zenei életnek. "Nagyon hiányolom például, hogy a debreceni menekülttábor ügyében nem szólalt meg a Tankcsapda. Én, ahogy tudok, megpróbálok példát mutatni más előadóknak. A kerítéshez mindenképp le akarunk menni, ha elkezdik építeni. Augusztusban pedig egy nagy tolerancia mellett kiálló demonstrációt szervezünk népszerű zenekarokkal. Az egyik menekülttáborba is le akarunk utazni, hogy az ott lakókkal együtt zenéljünk, és hogy forgassunk a tábor valódi hangulatáról."

Már megvan a következő plakátakciójuk terve is: "egy lepellel akarjuk letakarni a plakátokat. Így nem vádolhatnak minket rongálással. Ezúttal velünk lesz egy jogi képviselő is, hogy ne tudjanak mindek megfélemlíteni".

Legközelebb itt: július 17. Bánkitó fesztivál, Északi színpad

"Meglepett a magyarok reakciója" – Antonia Vai

Antonia Vai több mint üdítő színfolt a magyar popzenében. Sokak számára ő helyezi egészen más megvilágításba Budapestet és Magyarországot. Merthogy szerinte, kapaszkodjanak meg, ez egy izgalmas és élhető hely.

A Stockholmban született és ott felnövő dalszerző két éve költözött Budapestre, miután új inspirációkra vágyott. "A szüleim magyarok, a 70-es években költöztek ki Stockholmba. Így mindig Budapestre jöttünk nyaralni, de amikor ideköltöztem, újra fel kellett fedeznem a várost."

Antonia kalandvágyból tette át székhelyét a magyar fővárosba, nem tervezte meg előre, mennyi ideig marad. A zenei sikerek persze nem azonnal hullottak az ölébe. "Korábban is váltogattam a lakóhelyeim, így mindig vállaltam valamilyen átmeneti állást. Budapesten is pultoztam egy időben, de emellett otthon folyamatosan írtam a dalaimat." Egy romkocsmában adott koncertje után barátkozott össze a Bohemian Betyars tagjaival, később közös estjeik miatt figyelt fel rá a hazai underground szcéna.

©

Antonia zenéje azonban egyáltalán nem olyan, mint amit egy skandináv gyökerű produkciótól várna a magyar közönség. Hideg szintik helyett soulos, folkos, olykor balkáni lüktetésű megoldások uralják minimalista hangszerelésű dalait. Valószínűleg ezzel ejtette rabul a magyar közönséget, na meg azzal, hogy jól érzi magát nálunk. "Abszolút meglepett, mennyire jólesik az itt élőknek, hogy visszatértem a gyökereimhez, felcsillan a szemük, amikor arról beszélek, hogy miért jó hely, ahol élnek."

Annyira beleszeretett a városba, hogy ha ideje engedi, sétákat vezet a hetedik kerületben az idelátogató turistáknak, az Alternative Budapest szervezésében. "A hetedik kerületben élek, és át akarom adni a környék lüktetését az ide érkező külföldieknek. Ráadásul amellett, hogy megmutatom nekik azokat az alternatív helyeket, ahova a helyiek járnak, néha magam is új, izgalmas szegleteit fedezem fel a városnak."

A svéd neveltetés miatt azonban Antonia sokakat zavarba hoz nyíltságával, és azzal, hogy talán nálunk szokatlan módon nem mérlegel, mielőtt megosztaná véleményét. A nemzeti konzultációs plakátokat nagyon agresszívnek tartja, de a legtöbbször a Pride-ot támogató véleménye miatt kap fura tekinteteket. "Svédországból, egy híresen liberális gondolkodású országból jövök. Ott alapvető az emberi jogok tiszteletben tartása, legyen az ember hetero, meleg, biszexuális, vagy bevándorló. Amikor itthon elmagyarázom, hogy miért fontos támogatni például a melegeket, akkor sokan már megértőbbekké válnak. A legtöbbször csak elsőre néznek rám furán a véleményem miatt."

Antoniának nincs szüksége hobbikra, mivel a zenében éli ki az összes oldalát. "A színpadon átváltozhatok bárkivé. Ott lehetek szenvedélyes, vagy akár agresszív is." Még ha mellékállást vállal is, az elsőszámú elfoglaltság a zene marad. "Amikor például Londonban éltem, akkor is ugyanúgy írtam a dalaimat, bár nem léptem fel. Néha viszont nagyon rámtör a vágy, hogy élőben is előadjam a számaimat. Magyarországon ez szerencsére össze is jött."

Legközelebb itt: július 16., csütörtök, Bánkitó fesztivál, Tószínpad

Minden további információ (jegyárak, programok, napi bontás, szállás)  a Bánkitó Fesztiválról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!