szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új, egyéni látásmódot, nagyszabású, igazi moziélményeket, és legfőképp eredeti történeteket hozott a filmgyártásba. A mai napon ünnepli 45. születésnapját Christopher Nolan, napjaink talán legbefolyásosabb filmrendezője. Öt emlékezetes jelenettel tisztelgünk a már most tekintélyt parancsoló életműve előtt.

Mielőtt még újra felidéznénk Nolan munkásságának kiemelkedő pillanatait, fontos megosztani azt a friss hírt is, hogy a rendező máris elkészült következő filmjével. Aki egy újabb monumentális sci-fire vagy akciófilmre számítana, csalódni fog, ugyanis Nolan ezúttal egy rövid dokumentumfilmet forgatott a Quay-fivérekről.

Timothy és Stephen Quay egyedi létésmódú animációs filmjeikkel váltak elismertté a művészvilágban, Nolan most az ő munkásságuk előtt tiszteleg filmjével. Az egyszerűen csak Quay címen futó filmet augusztus 19-én mutatják be.

De akkor térjünk vissza Nolan filmográfiájának csúcspillanataihoz. Előre le kell szögezni, ez egy szubjektív válogatás, a hardcore-fanok biztosan más pillanatokat emelnének k, de ez is jelzi Nolan életművének sűrűségét. A kiválasztott jeleneteket nem magyarázzuk külön, így az is nyugodtan megnézheti őket, aki még nem látta valamelyik Nolan-alkotást.

A sötét lovag -  Felemelkedés, a nyitójelenet

Nolan saját kedvence a Batman-trilógiából. Érthető is, Bane (Tom Hardy) akciójánál kevés jobb intrót láttunk az elmúlt években. Nem is érdemes nagyon okoskodni erről a pár percről, annyira a helyén van benne minden egyes kocka:

Memento - a toll-jelenet

Nolan ezzel a filmmel váltotta meg belépőjét a rendezők legmagasabb ligájába. Az egész film egy óriási bravúr, és hemzseg az emlékezetes jelenetektől, de talán a tollat kereső főhős pár perce az egyik legkifejezőbb része a Mementónak. Benne van minden ami ezt pszicho-drámát megunhatatlan klasszikussá tette:

Álmatlanság - hajsza a ködben

A thriller egy 1997-es norvég film adaptációja volt, de Nolan jóval nagyobb költségvetéssel, és persze jóval nagyobb nevekkel (Al Pacino, Robin Williams) dolgozhatott. A szinte átláthatatlan ködben végződő jelenetet azóta számtalanszor lenyúlták már mások.

Csillagok között - dokkoló jelenet

Ettől az öt perctől még így külön nézve is elkezd a székében fészkelődni a néző. Előtte sem rossz, de ahogy másfél perc után Matthew McConaughey karaktere a fejébe veszi, hogy dokkolni fog űrhajójával, csak tovább fokozódik az izgalom.

Eredet - harc a folyosón

Búcsúzóul Nolan eddigi életművének kvintesszenciája három percben. Már a mozitörténelem része.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd zenekara is fellép a saját intézménye által támogatott rendezvényen

Demeter Szilárd zenekara is fellép a saját intézménye által támogatott rendezvényen

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Nem árulja el a rendőrség Szijjártó helikopterezésének költségeit

Nem árulja el a rendőrség Szijjártó helikopterezésének költségeit