szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Somló és Környéke Borút Egyesület 15. alkalommal rendezi meg augusztus 8-án, szombaton a borvidék legismertebb szőlőfajtájáról és zászlósboráról elnevezett fesztivált. A rendezvényen gasztronómiai, sport- és kulturális programokkal várják a vendégeket.

 

  Idén is megrendezik a Somlói borvidék legismertebb szőlőfajtájáról elnevezett Somlói Juhfark Fesztivált, ahol ezúttal az I. Somlói Juhfrak Borverseny és helyi pálinkaverseny eredményhirdetésére is sor kerül.

 Az egynapos fesztivál természetesen nemcsak a kulináris élvezetekről – borkóstolók, boros ételek főzőversenye, helyi termékek, többek között mézek, sajtok kézműves vására - szól. A Juhfark kupáért kispályás focibajnokságot szerveznek, lesz fogathajtó találkozó, sportaerobik és műrepülő bemutató. A somlóvásárhelyi rendezvénytéren pedig koncertekkel, táncbemutatókkal várják a vendégeket.

  A rendezvény reggel a borlovagok felvonulásával veszi kezdetét, a fesztivált Magyarország egyik legismertebb rockabilly bandájának, a Mystery Gang együttesnek a fellépése zárja.

©

A Juhfarkról: Sokan ősi magyar szőlőfajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Annyi bizonyos, hogy szinte egyetlen termőhelyhez, a Somlóhoz köthető. A hagyomány szerint gyógyító erő rejlik a borban, a jótékony hatását övező legendák messze földön ismertté tették. A somlói borok fénykora a Habsburg időkre tehető,  a legenda szerint ugyanis Mária Terézia parancsára a Habsburg főhercegeknek somlói bort kellett inniuk a nászéjszakájukon, hogy biztosan fiúgyermeket nemzzenek. Ettől kezdve nevezték a somlóit a nászéjszakák borának, ami azon a megfigyelésen alapult, hogy a - Királyasszony Szoknyájának is nevezett - Somló hegy környékén negyedével több fiúgyermek született, mint máshol. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben