szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak néhány napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája a Déri Múzeumban, a Golgotát ugyanis augusztus 31-én tulajdonosa, Pákh Imre műgyűjtő elviteti Debrecenből. Egyelőre Magyarországon belül, egy raktárban helyezi el a festményt, a Golgotával kapcsolatos tárgyalásokat befejezettnek tekinti a jegybankkal.

A New Yorkban élő magyar származású műgyűjtő maga mondta az MTI-nek, hogy elviszi a Golgotát Debrecenből. Döntéséről tájékoztatta Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét és Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját.

"Azért kényszerülök erre a számomra is szomorú lépésre, mert a jegybank képviselői hónapok óta semminemű együttműködést nem tanúsítanak, hogy tárgyalásos úton megegyezzünk. Igyekezetük arra korlátozódik, hogy erőnek erejével akarják Magyarországon tartani a festményt, s ezért a védetté nyilvánítás sincs ellenükre" – mondta a Golgota tulajdonosa. Pákh Imre szerint ez hazai jogszabályokba és nemzetközi törvényekbe ütközik, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket. (Korábbi interjúnkat Pákh Imrével itt olvashatják!)

Pákh Imre
©

Angi János az MTI érdeklődésére korábban elmondta: az Amerikában élő műgyűjtő, Pákh Imre telefonon hívta fel őt a napokban és közölte azt a szándékát, hogy a hónap végén elviszi a Golgotát, miután annak megvásárlásáról nem tudott megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal. "Arra kértem Pákh Imrét, hogy szándékát írásban küldje el, és csatolja mellé a Forster Központ műtárgy-felügyeleti irodájának határozatát, amelyben engedélyezik a kép elvitelét" – mutatott rá Angi János. (A festmény védetté nyilvánítási folyamatának időszakában kizárólag a Forster engedélyével lehet a képhez nyúlni.) Hozzátette: e nélkül az engedélyező határozat nélkül a festményt le sem vehetik a kiállítóterem faláról.

Angi János tájékoztatása szerint azóta Pákh Imre semmilyen írásos formában nem kereste meg a múzeumot. Munkácsy Krisztus trilógiájának három festménye – a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo – továbbra is együtt látható a Déri Múzeum Munkácsy-termében. Dallos-Nagy Krisztina, a Déri Múzeum szóvivője szerda délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nap folyamán megérkezett a múzeumba Pákh Imre levele, amelyben tájékoztat: augusztus 31-én elviteti a Golgotát a múzeumból.

Pákh Imre szerda délután arról értesítette az MTI-t, hogy egyeztetett a Forster központ vezetőjével, L. Simon László államtitkárral és Papp László debreceni polgármesterrel, akik egyértelművé tették, hogy tulajdonosként rendelkezhet a Golgota elviteléről. Egyelőre Magyarországon belül, egy raktárban helyezi el a festményt – mondta az MTI-nek Pákh Imre. Hozzátette: csütörtökön értesíti a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy a Golgotával kapcsolatos tárgyalásokat befejezettnek tekinti. Ugyanakkor, ha megváltozik az ügyben az MNB véleménye, továbbra is áll rendelkezésükre – tette hozzá Pákh Imre.

©

A képtulajdonos az ügy hátteréről elmondta: a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program keretében 6 millió dollárt ígér a Golgotáért, miközben 10 millió dolláros vételi ajánlata van egy külföldi vevőtől.

"Őszintén reméltem, hogy nem esik szét a magyar festőfejedelem főműve, a Munkácsy-trilógia, amelynek egyben tartásáért már sokat tettem, de nincs más választásom. Május vége óta hiába vártam, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk, a jegybank képviselői egyetlen lépést sem tettek a megegyezés érdekében" – mutatott rá a műgyűjtő.

Végezetül emlékeztetett rá: az elmúlt több mint egy évtizedben ingyen bocsátotta a Déri Múzeum rendelkezésére a Golgotát, miközben a kanadai Hamilton Galéria évi 50 ezer dollárt kért és kapott a Krisztus Pilátus előtt című képért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!