szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Margó Irodalmi Fesztivál zsűrije háromra szűkítette a Margó-díj esélyeseinek névsorát, így október 10-én Babiczky Tibornak, Mán-Várhegyi Rékának és Totth Benedeknek van esélye elnyerni a legjobb első prózakötetesnek járó díjat. A Főváros első alkalommal adja át a Budapest a fiatal tehetségekért különdíját.

Az első alkalommal kiírt Margó-díjra negyvenheten jelentkeztek, a Könyvesblog előzsűrizésével állt össze a legjobb tíz listája. A díj célja, hogy a pályakezdő írókra is nagyobb figyelem essen, így a kiírók olyan könyveket vártak, amelyek szerzője korábban soha nem jelentetett meg saját prózakötetet.

A zsűrit négyen alkotják: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Péterfy Gergely, az Aegon-díj aktuális győztese, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál szervezője.

A zsűri háromra szűkítette az esélyesek körét, így október 10-én a Toldiban Babiczky Tibor Magas tenger, Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen, Totth Benedek Holtverseny című regényének is esélye van elnyerni az első alkalommal kiosztandó díjat.

A nyertes szerző 500 ezer forintos összdíjjal lesz gazdagabb, az Aegon-díj győztese, vagyis 2015-ben Péterfy Gergely mentorként segíti. A nyertes kötet kereskedelmi és médiatámogatást kap a Bookline online és offline felületein, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készít belőle. A Toldi Moziban első alkalommal adja át a Főváros a 150 ezer forint összdíjjal és a Budapest-élménycsomaggal járó Budapest a fiatal tehetségekért különdíját.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!