Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Mikor már tényleg abszurd, szórakoztató műsorrá vált volna, bedobta az elkerülhetetlen drámabombát az RTL Klub új tehetségkutatója, a Hungary’s Got Talent. Az első műsorból csak annyi derült ki, hogy a zsűriben és a műsorvezetők között is üdítő képernyőn ritkábban szereplő arcot látni, és hogy a hazai verzió a Csillag születik és a Benne leszek a tévében furcsa elegye lesz. Hogy lesznek-e valódi tehetségek? Na, az nem derült ki.

Az első műsorok egy tehetségkutatóból mindig becsapósak. Magáról a későbbi, élő műsor formátumáról ilyenkor még semmit sem árulnak el, itt még csak az a cél, hogy az emberekben rögzüljön az új brand (a már közel hatvan országba eladott liszensz, a Got Talent) és legyen elegendő témája a bulvármédiának a következő adásig. Ezt a kettős célt a tehetségkutatókat már olajozottan beindító RTL Klub meg is oldotta: pont annyi bohócot, látványt, és drámainak beállított pillanatot zsúfolt az első műsorba, hogy a kommentek között máris megjelentek a felháborodott, a fikázó vagy épp a lelkes hangok.

Jóízűen elropogtatni egy üvegpoharat

A szabályok nagyon egyszerűek: ebbe a műsorba szó szerint mindenféle számmal lehetett jelentkezni, a zsűri pedig harminc produkciót választ majd ki az élő műsorba. A szabályok ismeretében joggal várhattuk, hogy a szokásos zenés-táncos produkciókon itt néhány extrémebb, szokatlanabb műsorszámot is láthatunk. Ez a kívánság részben teljesült is. A szép emlékű Hajós András-műsor, a Benne leszek a tévében szürrealitását idézte a műsor legabszurdabb pillanata, a láthatóan a válogatóra is spiccesen érkező pohárevő ember. Ugyan volt egy pillanat, amikor a stáb már az egészségért aggódott, de az ennyire meghökkentő képsorokat meg kell bescsülni: ritkán látni ilyet szombat este főműsoridőben. Igaz, a pohárevő ember esetében megint felmerül a kérdés, ő jelentkezett a műsorba, vagy fizettek neki azért, hogy hülyét csináljon magából.

A pohár volt a fő fogás
©

Pénzt nem, de egy Ady-kötetet biztos kapott a Bëlga méltán népszerű, alpári számát, az Egy-két-hát faarccal elszavaló Macskás Viktor (akinek már külön rajongói oldala is van). Ő fogadásból érkezett a műsorba, és a zsűriből a viccet értő, de nem szerető Kovács Patrícián kívül mindenki jól szórakozott A vers mindenkié-videókat idéző produkción.

Az első műsor hőse azonban egyértelműen a dalszöveget visszafelé éneklő kislány volt: őszinte kacagása kicsit idegenül is hatott ebben a spontaneitást szinte teljesen nélkülöző közegben.

Kenyeret és könnyet a népnek

Arra azonban kínosan ügyeltek a műsor készítői, hogy még véletlenül se riassza el az alacsonyabb ingerküszöbű nézőket az idiotizmus, így aztán még idejében visszacsábították a Fókusz törzsközönségét. Tizenkét éves lány érkezett a színpadra, majd elmondta, a dal, amit előad, az édesanyjának szól, aki elhagyta a családot.

Viktória dala hozta a kötelező drámát
©

Már érkezett is a gondosan bekészített könnyfakasztó háttérzene, és először kellett színt vallania a zsűrinek: ki lesz az ügyeletes jó és rossz a műsorban? Kit lehet majd kommentekben fenyegetni, és kit lehet jó szívéért megkedvelni? Nos, az ügyeletes rosszfiú ezúttal a zsűrizésbe könnyen belelendülő Linczényi Márkó lett. Ő az átlag RTL-nézőnek totál ismeretlen, maximum akkor hallhattak róla, amikor mocsári, kultúrálatlan népségnek nevezte a vidékieket, miután Pécsen koncert közben ütötték le. Akkor el is kapta a népharag, tévében kellett bocsánatot kérnie, úgyhogy most is ő tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy céltábla legyen. Azonban azzal, hogy ő most nemet mondott a könnyfakasztó produkcióra, egyelőre még nem húzta ki a gyufát (egyelőre a többség egyet is ért vele, sőt, a kislány már meg is védte saját, hamiskás hangját). A dráma azonban ezzel még nem ért véget, teljesen spontán módon a kamera megtalálta az elhagyott édesapát a nézőtéren, és még egy miniinterjú is belefért vele: mindenki megnyugodhat, a jövő heti adásig lesz muníciója a hétköznapi, megható történetekre ráharapó fogyasztóknak.

A zsűriben egyelőre Linczényi és Csuja a szórakoztató, Kovács Patrícia és Horgas Eszter még a szerepét keresi
©

Egyelőre nem látni, kiért lehet izgulni az élő adásban

A továbbjuttatott produkciókra nem érdemes sok szót fecsérelni: főleg a táncprodukciók kaptak igent, közülük a gumiasztal válogatottokból álló csapatra és a biciklikkel mutatványozó fiatalokra lehetett pár másodperc erejéig felfigyelni. A többiek a pár másodperces hírnév, a vine-ok, coub-ok, gifek korában már unalmasak voltak. Az meg kifejezetten rosszat jelent a műsor további mezőnyét tekintve, hogy a Magic Mike showját meg sem közelítő vetkőző férficsapat azért jutott tovább, mert Horgas Eszter és Kovács Patrícia a több órás, fárasztó válogató alatt először érezhette azt, hogy most végre az ő reakcióikat lesi majd a kamera.

A zsűriben egyelőre épp ők ketten okoztak csalódást, így a műsor legnagyobb meglepetése az lehet, hogy azok a figurák adják majd el, akiktől erre a legkevésbé számítottunk. Sebestyén Balázs mellett a standupos Dombóvári István kifejezetten üdítő volt, lehet, hogy az élő showban simán lepipálja majd ismertebb műsorvezetőtársát. Linczényi Márkót pedig provokatív személyisége miatt lehetett félteni, de úgy tűnik, ebben a műsorba ő hozza majd a megfontoltságot és néha a humort. Bár magabiztossága és felkészültsége annak ismeretében nem meglepő, hogy hozzá válogatták a másik három zsűritagot.

Elsőre jól működött a Sebestyén-Dombóvári páros
©

Egy valakiről nem esett szó, ez pedig a mindig szórakoztató Csuja Imre, aki hozza a kötelezőt zsűritagként is. Ő az, aki őszinte érdeklődéssel figyel minden egyes produkciót, és úgy viselkedik, mintha teljesen véletlenül csöppent volna a showba. Akár végig őt mutathatná a kamera, annyira hiteles a rácsodálkozás az arcán. Ez pedig egy gondosan megtervezett, előkészített profi produkcióban kifejezetten üdítő látvány. Reméljük, nem veszít később sem a lelkesedéséből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar helyszínnel próbálják lejáratni Joe Bident egy Trump-párti reklámfilmben

Magyar helyszínnel próbálják lejáratni Joe Bident egy Trump-párti reklámfilmben

Óriáskígyót találtak az út menti árokban Dunaharasztiban

Óriáskígyót találtak az út menti árokban Dunaharasztiban

Ráférne a segítség az újlakás-piacra, támogatást ígér több belengetett program is

Ráférne a segítség az újlakás-piacra, támogatást ígér több belengetett program is