szerző:
hvg.hu/MTI

A békéscsabai színházigazgatóból miniszteri biztossá lett Fekete Péter felmondott az eddigi igazgatónak és Richter József helyébe lépett a Nemzeti Cirkusz élén.

Richter József maga számolt be a Népszavának, hogy december 1-től felmentették a Nemzeti Cirkusz igazgatói posztjáról. A felmondást Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté ügyvezetője lépte meg – aki egyben a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos –, és magát helyezte az igazgatói pozícióba. Fekete azzal indokolta döntését, hogy eddig nem volt a cirkuszművészetből érkező alkalmas jelölt az igazgatói pozícióba, azonban saját színházrendezői tapasztalata és bűvész képzettsége megfelelő a poszt betöltésére. Richternek egy fizetés nélküli, de költségtérítéssel járó tanácsadói pozíciót ajánlott, ám a leváltott igazgató ezt nem fogadta el.

Richter elsősorban ízlésbeli különbséget lát Fekete és közte, azonban ettől az egész hazai cirkuszélet jövőjét félti, ugyanis Feketének nincsen a területen nemzetközi tapasztalata. Fekete saját bevallása szerint sokat mozgott a nagyvilágban, három nyelven beszél, a jövőben egy cégként tekintene a cirkuszra. Feketét korábban sok dicséret érte Békéscsabán színházigazgatóként a közönség részéről, mert a fiatalokra építve egy színvonalas, sokszor kísérletező színházat épített fel.

A napilap szerint az igazgatóváltás időpontja meglepő, mert január elején rendezik a 20. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált. A napilap ugyanakkor felidézi, hogy Richter József elődjének, Kristóf Istvánnak is az akkori nemzetközi fesztivál előtt mondott fel több mint három és fél éve Kriza Zsigmond, a MACIVA akkori ügyvezetője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rászólt az ügyészség a rendőrségre, nyomozni kell Gyurcsány cégénél

Rászólt az ügyészség a rendőrségre, nyomozni kell Gyurcsány cégénél

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Nekiment a minisztert is buktató gazdasági lobbiknak a francia oknyomozó újságíró

Nekiment a minisztert is buktató gazdasági lobbiknak a francia oknyomozó újságíró

Ki lesz az új Morricone?

Ki lesz az új Morricone?

Íme a magyar kéz által megrajzolt BMW X8 - félhet az Audi Q8?

Íme a magyar kéz által megrajzolt BMW X8 - félhet az Audi Q8?

Újabb csúszás jön, csak jövő tavasszal lesz kész a 3-as metró északi szakasza

Újabb csúszás jön, csak jövő tavasszal lesz kész a 3-as metró északi szakasza