szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kép tulajdonosa szerint borítékolható a Forster Központ döntése, miután megfellebbezte a védetté nyilvánítási határozatot. A Golgota továbbra is letakarva áll a Déri Múzeumban, az MNB pedig most sem kínál a képért hatmillió dollárnál többet.

Február 21-ig kell dönteni a Munkácsy-trilógia részét képező Golgota védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban – ezt írja a Magyar Idők a Miniszterelnökségi Sajtóiroda közlésére hivatkozva. Az ügyben a végső szót a Forster Központ elnöke mint másodfokú hatóság jogosult kimondani.

Mint arról beszámoltunk: 2015 nyarán kezdődött a védetté nyilvánítási folyamat és őszre hivatalosan is felkerült a védett művészeti alkotások közé Munkácsy Mihály festménye. Az örökségvédelmi törvény szerint ez azt jelenti, hogy a képekre kiviteli tilalom, az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség és állami elővásárlási jog vonatkozik. A festmény amerikai-magyar tulajdonosa, Pákh Imre műgyűjtő megfellebbezte a védetté nyilvántási határozatot, de a Magyar Időknek nyilatkozva azt mondta, meg fog lepődni, ha "meglepődik az eljárás végén", vagyis borítékolható a Forster Központ döntése.

©

A Magyar Nemzeti Bank eközben a lappal azt közölte, hogy "a továbbiakban is a jogszabályi lehetőségek figyelembevételével jár el" a Golgota megvásárlásakor. A jegybank Értéktár programjának részeként kívánja megvásárolni a művet, a műkincsvételre vonatkozó lehetőségeken belül, amelyeket ez esetben jogszabályok határoznak meg. A közlemény szerint az MNB továbbra is a nyilvánosság előtt is ismert hatmillió dolláros – azaz több mint 1,6 milliárd forintos – vételárat határozza meg a Golgotáért, amit Pákh nem fogad el, mert szerinte az értékbecslők nem függetlenek.

A festményt egyébként Pákh letakartatta, így a nyilvánosság már egy ideje nem láthatja a Munkácsy-művet a Déri Múzeumban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!