szerző:
MTI / hvg.hu

Péntek délelőttre eltűnt a Nemes Jeles Lászlóval készített eredeti interjú a Jüdische Allgemeine című német lap portáljáról, majd később újra felkerült az oldalra egy újabb verzió. A Saul fia producerei korábban azt közölték, hogy lépéseket tesznek a lap ellen, mert meghamisította a rendezővel készített interjút.

Pénteken elérhetetlenné vált a Saul fiának rendezőjével, Nemes Jeles Lászlóval készült eredeti interjú a német Jüdische Allgemeine című hetilap oldalán, majd kora délután megjelent egy új verzió, amelyet a szöveg szerint már a producerekkel is leegyeztettek. Az új verzió tartalmáról itt olvashat, szinte teljesen eltér az előző verziótól.

A produkció sajtófőnöke korábban azt mondta, a lap megígérte, hogy közzéteszi majd az interjú helyes változatát.

Az eltávolított interjúban a lap állítása szerint a legjobb idegen nyelvű filmek között Oscar-díjra jelölt alkotás rendezője többek között azt mondta, a díjak meglepetésként érik őt, de untatják is, és a cannes-i és a Los Angeles-i rendezvényekhez hasonló események felületesek. 

"Készítettem egy filmet a holokauszt szörnyűségéről, semmi ünnepelnivaló nincs ezen" – fogalmazott a szöveg szerint Nemes Jeles László, aki állítólag azt mondta, hogy a témában készült legtöbb alkotás, például a Schindler listája vagy Az élet szép "egyszerűen hülyeség": hollywoodi mintára készülnek, érzelmi feszültséget keltenek, aztán megríkatják a nézőket, akik ezáltal végül megkönnyebbülnek és jobban érzik magukat.

Az interjút készítő újságíró szerint a Saul fia túlnyomórészt negatív fogadtatásra talált Magyarországon, ez azonban "egyáltalán nem lepte meg a rendezőt", aki állítólag azt mondta: Magyarországon, akárcsak korábban, most is rendkívül sokan gyűlölik a zsidókat, és ha lehetne, sokan újranyitnák a koncentrációs táborokat, "inkább tegnap, mint holnap".

©

A lapnak arra az állítására és az azt követő kérdésre, hogy a Nyugat jelentős aggodalmakat táplál a Magyarországon szerinte növekvő szélsőjobboldaliságra, és hogy mennyire antiszemita az Orbán-kormány, Nemes Jeles László többek között állítólag azt mondta, Magyarország régóta a tűzzel játszik, a politikusok egyfelől szítják is az antiszemitizmust, másfelől az Orbán-kormány erősen síkra is száll a zsidó közösségekért. 

"Tudniuk kell: Magyarország nem normális ország, politikusai és polgárai pedig végképp nem azok" – fogalmazott a lap szerint a rendező.

A film sajtófőnöke csütörtök este közölte, a rendező és a producerek döbbenten értesültek az írás tartalmáról. "Rágalom minden nekem tulajdonított szó" – idézte Nemes Jeles Lászlót a közlemény. A beszélgetésről nem készült hangfelvétel, és az alkotók megjelenés előtt nem látták a lap internetes oldalára csütörtökön felkerült interjút – tette hozzá akkor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Friss mandátumbecslés az Európai Parlamenttől: A Momentum bejutna, az LMP nem

Friss mandátumbecslés az Európai Parlamenttől: A Momentum bejutna, az LMP nem

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés