szerző:
hvg.hu

Az újraközölt interjúban Nemes Jeles László arról beszél, hogy "az antiszemita nézetek Magyarországon még mindig elterjedtek, a magyar politikában pedig hosszú hagyománya van a gátlástalan és nyílt antiszemitizmusnak, de egyedül Magyarország volt hajlandó a Saul fiát finanszírozni.

Péntek délelőttre eltűnt a Nemes Jeles Lászlóval, a Saul fia rendezőjével készített eredeti interjú a Jüdische Allgemeine című német lap portáljáról, majd később újra felkerült az oldalra egy újabb verzió. Az új változat címében és szinte teljes tartalmában eltér az előzőtől.

Arra a kérdésre, hogy meglepte-e őket az Oscar-jelölés és a Golden Globe-díj, Nemes Jeles László "Az antiszemitizmus hosszú tradíciója" című interjúban azt válaszolta: tudták, hogy újfajta megközelítéssel kezelték a holokausztot és a koncentrációs tábort és remélték, hogy ezzel a közönség egy részét meg tudják érinteni, de nem voltak felkészülve arra, hogy a film nemzetközi figyelmet kap. A díjak és jelölések segítenek a mozi népszerűsítésében és minél több országba való eljutásában.

"A legtöbb úgynevezett holokausztfilm azt a biztonságérzetet adja a nézőknek, hogy szigorúan külső szemlélőként vesznek részt az eseményekben. A legtöbb ilyen történet a túlélésről szól. Mi ezzel szemben egyéni sorsokat akartunk bemutatni a koncentrációs táborban és a megsemmisítés folyamatában, kizárva azt, hogy a néző külső szemlélő legyen" – idézték Nemes Jeles szavait a javított interjúban.

©

A rendező arról is beszélt, hogy Magyarországon a film az elmúlt évek egyik legnépszerűbb és legnézettebb filmje lett, a negatív kritikák pedig nem lepték meg, mivel "az antiszemita nézetek Magyarországon még mindig elterjedtek, a mindennapok és beszélgetések részei". "A holokausztot még mindig sokan olyan eseménynek látják, amihez Magyarországnak semmi köze – se az áldozatok, se a tettesek oldaláról nézve" – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy mennyire antiszemita Orbán kormánya, azt válaszolta: a magyar politikában hosszú hagyománya van a gátlástalan és nyílt antiszemitizmusnak, ahogyan más országokban is, főleg Közép- és Kelet-Európában. "Egyszerűen nincs széleskörű, egyetértő konszenzus arról, hogy az antiszemitizmus mindenfajta nemzeti összetartást tönkretesz" – fogalmazott.

Másrészt, és ez ellentmondásos – tette hozzá Nemes Jeles –, egyedül Magyarország volt hajlandó ezt a filmet finanszírozni a Magyar Filmalapon keresztül. Se Németországban, se Ausztriában, Franciaországban és Izraelben nem sikerült támogatást vagy koprodukciós partnert szerezni.

Az eredeti interjú máshogy hangzott

Az eltávolított interjúban a lap állítása szerint a legjobb idegen nyelvű filmek között Oscar-díjra jelölt alkotás rendezője többek között azt mondta, a díjak meglepetésként érik őt, de untatják is, és a cannes-i és a Los Angeles-i rendezvényekhez hasonló események felületesek.

"Készítettem egy filmet a holokauszt szörnyűségéről, semmi ünnepelnivaló nincs ezen" – fogalmazott a szöveg szerint Nemes Jeles László, aki állítólag azt mondta, hogy a témában készült legtöbb alkotás, például a Schindler listája vagy Az élet szép "egyszerűen hülyeség": hollywoodi mintára készülnek, érzelmi feszültséget keltenek, aztán megríkatják a nézőket, akik ezáltal végül megkönnyebbülnek és jobban érzik magukat.

Az interjút készítő újságíró szerint a Saul fia túlnyomórészt negatív fogadtatásra talált Magyarországon, ez azonban "egyáltalán nem lepte meg a rendezőt", aki állítólag azt mondta: Magyarországon, akárcsak korábban, most is rendkívül sokan gyűlölik a zsidókat, és ha lehetne, sokan újranyitnák a koncentrációs táborokat, "inkább tegnap, mint holnap".

A lapnak arra az állítására és az azt követő kérdésre, hogy a Nyugat jelentős aggodalmakat táplál a Magyarországon szerinte növekvő szélsőjobboldaliságra, és hogy mennyire antiszemita az Orbán-kormány, Nemes Jeles László többek között állítólag azt mondta, Magyarország régóta a tűzzel játszik, a politikusok egyfelől szítják is az antiszemitizmust, másfelől az Orbán-kormány erősen síkra is száll a zsidó közösségekért. "Tudniuk kell: Magyarország nem normális ország, politikusai és polgárai pedig végképp nem azok" – fogalmazott a lap szerint a rendező.

Az interjú végén az a megjegyzés szerepel az újság részéről, hogy a film producerével való egyeztetés és fordításösszevetés után egy megváltoztatott interjút közöltek újra. A film producerei az első változat csütörtöki megjelenése után ugyanis közölték, hogy lépéseket tesznek a Jüdische Allgemeine ellen, mert állításuk szerint a német hetilap meghamisította a rendezővel készített interjút. "Rágalom minden nekem tulajdonított szó" – idézte Nemes Jeles Lászlót a közlemény. A beszélgetésről nem készült hangfelvétel, és az alkotók megjelenés előtt nem látták a lap internetes oldalára csütörtökön felkerült interjút – tette hozzá akkor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Négy hétvégére is megkapják a gyalogosok a Szabadság hidat

Négy hétvégére is megkapják a gyalogosok a Szabadság hidat

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Az Apple is beszáll a Notre-Dame újjáépítésébe

Az Apple is beszáll a Notre-Dame újjáépítésébe

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Fotók érkeztek a sínekre zuhant Ford Mustangról

Fotók érkeztek a sínekre zuhant Ford Mustangról

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd