szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Psota Irén halálával újra megüresedett egy hely a Nemzet Színészei között. Vajon ki lehet a testület új tagja?

„A címet, amely a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha ez a létszám bármely okból csökken, a megüresedett helyre a címben részesülők egyhangú szavazással tehetnek javaslatot” – szól az alapító okirat. A havi járadék összege azóta 630 ezer forintra emelkedett, és további íratlan szabály, hogy – amennyiben lehetséges – nő helyére nőt, férfi helyére férfit válasszanak.

©

Az alapszabály szerint a tagoknak – jelenleg Andorai Péternek, Cserhalmi Györgynek, Berek Katinak, Bodrogi Gyulának, Haumann Péternek, Király Leventének, Máthé Erzsinek, Molnár Piroskának, Szacsvay Lászlónak, Tordy Gézának, Törőcsik Marinak – egyhangú szavazással kell dönteniük arról, ki az, akit maguk közé választanak.

Pogány Judit, Bánsági Ildikó és Csomós Mari
©

A szóba jöhető művészek száma, főleg a korhatár és a többi számszerű kritérium miatt erősen korlátozott. A díj csak a 62. életévét betöltött, és minimum negyven éve a pályán lévő színésznek ítélhető oda. Utóbbi kitétel a Nemzeti Színházban lehúzott húsz évaddal váltható ki.

Hogy kik jöhetnek szóba? Három színésznőnek évek óta felmerül a neve. Most is a legnagyobb esélyesnek Pogány Judit, Bánsági Ildikó és Csomós Mari számít.

De ugyanígy bekerülhet a társulatba Béres Ilona, Almási Éva, Galambos Erzsi, Venczel Vera, Vári Éva, Hámori Ildikó vagy Schubert Éva is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat