szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péterfy Gergely a miniszterelnök március 15-i beszédének kifejezéseit felhasználva írt egy rövid költeményt.

Az író a Facebookon posztolta a művét, amelyet az Orbán-beszéd nem csak ihletett, hanem annak egyes kifejezései – akár a ritmus megborulása ellenére is – szó szerint szerepelnek a nyolcsoros költeményben.

A miniszterelnök beszédében az igazi forradalmárokról szólva kijelentette: „Pesten nyomát sem találjuk a botcsinálta filozófusok délibábos látomásainak vagy kudarcot vallott értelmiségiek vérgőzbe fojtott kielégületlenségének”. A menekültkrízis – vagy ahogy ő mondta: népvándorlás – kezeléséről és annak bírálóiról szólva Orbán arról is beszélt, hogy  „javíthatatlan emberjogi harcosok falkái éreznek leküzdhetetlen vágyat, hogy kioktassanak és megvádoljanak bennünket”.

©

A politikáját kritizálóknak azt üzente a miniszterelnök, hogy ők nem a jó forradalmi hagyomány örökösei, hanem a ’19-es hagyományé, amelynek „vérvonala a jakobinus európai elődöktől 1919-en át a II. világháború utáni kommunizmusba, a magyarországi szovjetvilágba fut”. Ez a rossz hagyomány még mindig velünk él – mint mondta –, bár szerencsére inkább csak pislákol. „Ha néha hangoskodik is, de gazdaállat híján meg vannak számlálva a napjai.” És mindezt, főleg „a ’18-19-es forradalmat a magyargyűlölő, idegen érdekből és célokért kirobbantott, bolsevik felforgatásokról szóló lexikonban találhatjuk meg”.

©

Európa a magyar miniszterelnök szerint „ma olyan hervatag, erőtlen és bágyadt, mint a virág, amelyen titkos féreg foga rág”.

Orbán a beszédében arra is kitért, hogy „a sors könyvében ma az van megírva, hogy a rejtőzködő és arctalan világerők megszüntetnek mindent, ami sajátos, ami különálló, ami ősi, és ami nemzeti”.

És akkor, íme, a vers a fenti kifejezésekkel:

"Mától én is filozófus lettem.
Botcsinálta. Kielégületlen.
Emberjogi falka. Fáradt,
vérgőzös, mint egy gazdaállat.
Kívánlak, mint egy hervatag virágot -
mint jakobinus a délibábot.
Arctalan világerő, bezárva
Egy magyargyűlölő bolsevik krónikába."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari