szerző:
hvg.hu

Péterfy Gergely a miniszterelnök március 15-i beszédének kifejezéseit felhasználva írt egy rövid költeményt.

Az író a Facebookon posztolta a művét, amelyet az Orbán-beszéd nem csak ihletett, hanem annak egyes kifejezései – akár a ritmus megborulása ellenére is – szó szerint szerepelnek a nyolcsoros költeményben.

A miniszterelnök beszédében az igazi forradalmárokról szólva kijelentette: „Pesten nyomát sem találjuk a botcsinálta filozófusok délibábos látomásainak vagy kudarcot vallott értelmiségiek vérgőzbe fojtott kielégületlenségének”. A menekültkrízis – vagy ahogy ő mondta: népvándorlás – kezeléséről és annak bírálóiról szólva Orbán arról is beszélt, hogy  „javíthatatlan emberjogi harcosok falkái éreznek leküzdhetetlen vágyat, hogy kioktassanak és megvádoljanak bennünket”.

©

A politikáját kritizálóknak azt üzente a miniszterelnök, hogy ők nem a jó forradalmi hagyomány örökösei, hanem a ’19-es hagyományé, amelynek „vérvonala a jakobinus európai elődöktől 1919-en át a II. világháború utáni kommunizmusba, a magyarországi szovjetvilágba fut”. Ez a rossz hagyomány még mindig velünk él – mint mondta –, bár szerencsére inkább csak pislákol. „Ha néha hangoskodik is, de gazdaállat híján meg vannak számlálva a napjai.” És mindezt, főleg „a ’18-19-es forradalmat a magyargyűlölő, idegen érdekből és célokért kirobbantott, bolsevik felforgatásokról szóló lexikonban találhatjuk meg”.

©

Európa a magyar miniszterelnök szerint „ma olyan hervatag, erőtlen és bágyadt, mint a virág, amelyen titkos féreg foga rág”.

Orbán a beszédében arra is kitért, hogy „a sors könyvében ma az van megírva, hogy a rejtőzködő és arctalan világerők megszüntetnek mindent, ami sajátos, ami különálló, ami ősi, és ami nemzeti”.

És akkor, íme, a vers a fenti kifejezésekkel:

"Mától én is filozófus lettem.
Botcsinálta. Kielégületlen.
Emberjogi falka. Fáradt,
vérgőzös, mint egy gazdaállat.
Kívánlak, mint egy hervatag virágot -
mint jakobinus a délibábot.
Arctalan világerő, bezárva
Egy magyargyűlölő bolsevik krónikába."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!