szerző:
hvg.hu

Kilenc fő szempont, például a kulturális örökség, az életszínvonal, a világpolitikai hatás alapján kérdeztek meg többezer embert hatvan meghatározó országról, hogy kiderüljön, melyik a legjobb hely az öszes közül. A komplex kutatásban Magyarország a középmezőnyben végzett.

Országokat rangsoroló listákból szinte minden héten akad egy, például arról, hol a legboldogabb az élet, de az elég ritka, hogy a lehető legtöbb szempont alapján állítsanak fel sorrendet. Az US News megbízásából készített kutatás viszont elég átfogó, hiszen 16 ezer embert kérdeztek meg, akiknek kilenc szempont alapján kellett véleményt formálniuk a különböző országokról.

©

Ezekben a kategóriákban kellett értékelni az országokat: kaland, állampolgári jogok, kulturális hatás,  kulturális örökség, vállalkozókedv, fejlődőkészség, üzleti nyitottság, gazdaság, életszínvonal. Aki szívesen elmélyedne a kutatás részleteiben és módszertanában, az itt olvashat arról, hogyan állt össze a rangsor. Ezt a módszert korábban arra használták, hogy felmérjék, mit gondolnak bizonyos piaci márkákról az emberek, így kijelenthető, a mostani országrangsor azt tükrözi, mit mutat magáról egy ország a világnak.

De akkor jöjjön a lényeg. A kilenc szempontot összegző lista élén Németország végzett, Kanada és az Egyesült Királyság előtt. Az eredmények alapján Németország azért került az élre, mert a megkérdezettek szerint itt támogatják a legjobban a vállalkozókedvet, továbbá magas az életszínvonal, emellett az ország fontos világpolitikai szereplőnek számít, amit a menekültválság még tovább erősített.

Magyarország 44. lett a listán a hatvanból, Chile után és a Dominikai Köztársaság előtt. Hazánk az üzleti nyitottság és a kulturális örökség kategóriákban kapott jobb pontokat, viszont a kulturális hatás alapján csak a 46. helyet szerezte meg.

A kaland kategóriában (ahol Németország viszont elég rosszul szerepelt) Brazília, az állampolgári jogokban Svédország lett a legjobb, a legfontosabb kulturális hatással pedig Franciaország bír a válaszadók szerint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!